Új-Zéland továbbra is fölényben az értelmetlen teszten

2024. február 5. – Szerző: Krikettgalaxis

A Dél-Afrika második számú válogatottja ellen vívott teszt második napja is hasonlóan telt, mint az első: igaz, a vendégeknek már sikerült kiejteniük az összes új-zélandit, de a hazaiak 500 fölött végeztek. Rachin Ravindra több mint megduplázta a tegnapi százasát, és 240-nel zárt.

Az új-zélandi Auckland látképe (illusztráció)Az új-zélandi Auckland látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Amint azt tegnap is megírtuk, teljesen kiegyensúlyozatlan összecsapás zajlik jelenleg Új-Zélandon: Dél-Afrika ugyanis lényegében minden jó játékosát otthon hagyta, és csupa tapasztalatlan emberrel, köztük hat újonccal vágott neki a küzdelemnek. Valljuk be őszintén: ennek nem csak értelme nincs sok, de tisztességtelen előnyt is ad Új-Zélandnak a teszt-világbajnokságon, hiszen ez a mérkőzés is része annak.

A tegnapi nap egész végig Új-Zéland ütött, végül az események 258/2-vel zárultak: Kane Williamson és az indiai származású Rachin Ravindra is 110 fölött állt. Williamson aztán majdnem rögtön ki is esett ma, miután Dane Paterson dobásába beleélezett, majd a kapus hirtelen úgy ért bele, hogy tőle a második katonához repült a labda, aki egy kézzel elkapta: igen látványos lett volna, de a videózás során kiderült: mielőtt a kapus beleért, a labda már lepattant a földre. Hamarosan aztán szabályosan is ki tudták őt ejteni, úgy, hogy mindössze 6 futást gyűjtött be reggel: ezúttal Ruan de Swardt örülhetett, akinek ez lett élete első tesztkapuja. Bár egy kis szerencse is volt benne, de a dobó természetesen nagyon örült neki! Ebédig aztán már csak annyi történt, hogy Ravindra (aki időről időre jelentkezett egy-egy négyessel is) átlépte a 150 pontot, sőt, a szünetre a 169-et is elérte, így a csapat 330/3-on állt.

Ebéd után az ütős már a 200-at is megközelítette, ám ekkor társát, Daryl Mitchellt a saját dobásából elkapta a kapitány, Neil Brand – aki innentől kezdve nagyon bele is lendült. Pályafutása első tesztkapuját ugyanis sorozatban követték az újabbak: a hátralevő 6-ból 5-öt ugyanis ő szerzett meg! Új-Zélandi részről talán három dolog említendő meg. Az első Glenn Phillips, aki társaihoz képest nagy, majdnem 100-as aránnyal ütve ért el 39 futást, a 10. rendű Matt Henry, aki 9 dobásból szerzett 27-et, és persze Rachin Ravindra, aki nem sokkal ebéd után átlépte a 200-at (bár 199-en sokáig, majdnem 20 percig be volt ragadva...), majd meg sem állt 240-ig: első tesztszázasa tehát mindjárt 200-as is lett. Ezzel egyébként Ravindra a második legfiatalabb új-zélandi lett, aki 200-at szerzett egy tesztmeccsen. Teaszünetben egyébként ő már nem volt a pályán (vele is Brand végzett egy kidobás során), az állás pedig 475/7 volt. Egyre többen vélték sejteni, hogy hamarosan játékrészlezárás következik.

Lezárás azonban nem következett, csak egy kis agresszívjáték-próba: ez viszont nem sült el annyira jól, mert így hamar kiesett a sorvég. Új-Zéland összesen 511-gyel zárt, Brand pedig hatos zsákmánnyal: ezzel egyrészt ő lett az első dél-afrikai lassú dobó, aki bemutatkozó tesztjén hatot szerzett, másrészt csak a harmadik a világon, aki legalább 5-öt (és második, aki 6-ot) szerzett bemutatkozó mérkőzésén kapitányként.

Azt tehát már láttuk, hogy a tapasztalatlan dobók mire mentek, most jött az, hogy a tapasztalatlan ütősök mit tudtak elérni. Hát, nem túl sokat egyelőre. 28 játszma telt el a második játékrészből, ami alatt 80/4-ig érkeztek el. Bár 26/0-ig még nem látszottak a gondok, de ekkor Brand, aki nem csak dobóként próbált jeleskedni, hanem nyitó ütősként is, mindössze 4 futással kiesett, utána pedig Raynard van Tonder kacsával mutatkozott be. Hamarosan már 30/3 állt az eredményjelzőn, és bár volt egy olyan alkalom, amikor két játszma alatt 21 futás gyűlt össze, végül a nap végéig egy újabb ütős is kiesett, így jutottuk el 80/4-ig. A jelenleg bent levők közül David Bedingham 29, Keegan Petersen pedig két ponton áll.


Alapból nem látható kép
×