ENN-ben már nem tudott meglepetést okozni a Karib-térség

2024. február 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár néhány napja tesztben világraszóló győzelmet arattak a karibiak Ausztrália ellen, az utána követő ENN-sorozatot könnyedén vitte 3–0-ra a hazai csapat. Jópár újonc is bemutatkozott ebben a sorozatban.

A Tizenkét apostol nevű sziklaegyüttes az ausztrál Victoria állam partjainál (illusztráció)A Tizenkét apostol nevű sziklaegyüttes az ausztrál Victoria állam partjainál (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első mérkőzés elsősorban az ausztrálok összeállítása miatt volt érdekes: számos kiválóságukat pihentették (vagy visszavonult, mint például David Warner), viszont két újoncot is avattak Lance Morris illetve a nemrég befejeződött BBL-szezonban a legtöbb kaput szerző Xavier Bartlett személyében. Kettejük közül egyértelműen Bartlett számára sikerült jobban a bemutatkozás: az első három kapu ugyanis az ő nevéhez fűződik, sőt, később a végén is begyűjtött még egyet, gazdálkodása pedig 9 játszma alatt mindössze 1,88 volt! Ezzel az ausztrál válogatott történetének második legjobb dobóteljesítményét tudta felmutatni a debütánsok meccsei közül. Ami a karibi ütősöket illeti: náluk csak Keacy Carty 88 és Roston Chase 59 futása jelentett szép teljesítményt, viszont a többiek gyengélkedtek, így az összpontszámuk mindössze 231 lett. Ez az ausztrálok bőven 40 játszmán belül lekergették: náluk ugyan Travis Head rögtön az elején kiesett, de a következő három ütős (Josh Inglis, Cameron Green és Steven Smith) egyenként is átlépte a 60 pontot, sőt, utóbbi kettő a 80-at is megközelítette, és a végére ki sem estek.

A második meccsen az ausztrálok folytatták a kísérletezést, és ennek majdnem rossz vége lett. A mai első újonc, Jake Fraser-McGurk a maga szokásos agresszív játékára kapcsolt, de már az első játszmában kiesett, és utána a tapasztaltabb emberek sem villogtak nagyon. Az ausztrálokat végül a 8. rendű Sean Abbott mentette meg, aki 69 futást adott hozzá az összpontszámhoz, és azért a második debütáns, Will Sutherland 18 futása sem volt annyira rossz, tekintve, hogy ő meg 9. rendű volt. A BBL-ben igen jó játékot bemutató Matthew Short elért ugyan 41 pontot (bár csak 55 dobásból), de aztán valamilyen combsérülés érte, és a második félidőre már ki sem jött a mezőnybe. Az ausztrálok által felállított 259-es cél nem tűnt valami erősnek, de a dobóiknak köszönhetően bőven sikerült megvédeni: Abbott ezen a téren is kiváló volt ma (3 kaput szerzett), de rajta kívül mindenki más is eredményes volt, többek között az újonc Sutherland is kétszer. A legeredményesebb karibi ütős, Keacy Carty mindössze 40-nel végzett, ami jelzi, hogy az egész csapat gyengén ütött: nem csoda ezek után, hogy 83 futással kikaptak.

A mai, harmadik találkozó aztán nem hogy egynapos nem lett, de még egy Húsz20-nál is rövidebbre sikeredett. És nem az eső miatt, hanem mert az ausztrálok annyira gyorsan kidobták a teljes ellenfelüket, és utána annyira gyorsan lekergették az alacsony célt. A legjobb dobó ismét Xavier Bartlett volt 4 kapuval – csak nem kijelenthetjük, hogy Ausztrália rátalált a jövő egyik alapemberére? A karibiaknál most debütált a válogatottban Teddy Bishop, de csúnyán kacsázott – ahogy rajta kívül még ketten is. Ráadásul a kettő közül az egyik esetben, Matthew Forde kifutásánál Forde és társa, Roston Chase, utólag majdnem össze is veszett, ami azért azt sugallja, hogy a csapategység nincs éppen a legmagasabb szinten náluk... Végül a Karib-térség 24.1 játszma alatt, 86 ponttal elfogyott, a kergetést pedig az ausztrálok igazán nem akarták sokáig húzni. Az utóbbi valamivel több mint 20 év leggyorsabb csapat-50-esét érték el azzal, hogy 3.4 játszma alatt jutottak el eddig a pontszámig: Fraser-McGurk és Inglis például az első 15 dobásból szerzett annyi határt, amennyit a karibiak a teljes első félidőben összesen, majd jött egy 6–6–4–6-os Fraser-McGurk-sorozat is... Végül a teljes mérkőzés összesen 186 dobás alatt véget ért, ami a valaha volt legrövidebb ENN lett Ausztráliában, és a világon is a hetedik legrövidebb (vagy ha nem számoljuk az alapból 15–15 játszmásra rövidült 1985-ös meccset, akkor a hatodik).

Az ausztrálok Karib-térség elleni férfi ENN-örökmérlege ezek után már úgy néz ki, hogy 146 találkozóból 79-et nyertek ők, 61-et a karibiak, 3–3 meccs pedig eredmény nélkül illetve holtversenyre végződött.

Péntektől egy hárommeccses NH20-as sorozat is kezdődik e két válogatott között: ez egyértelműen a nyári világbajnokságra való felkészülést szolgálja majd.


Alapból nem látható kép
×