Csamari Atapattu: az elutasítás is egyfajta ösztönzés nekem

2024. február 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Nemrég derült ki: bár eredetileg senkinek sem kellett, mégis szerepelhet a hamarosan kezdődő WPL-ben a legjobb Srí Lanka-i női játékos, Csamari Atapattu. Erről és még néhány más témáról is beszélt a sajtónak az ütős mindenes.

Csamari Atapattu dob 2020-ban (illusztráció)Csamari Atapattu dob 2020-ban (illusztráció)

A kép szerzője: Bahnfrend (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Tavaly október és december között zajlott le az ausztrál női BBL szezonja. Amikor a csapatok először kialakították a kereteiket, Atapattu nem kellett senkinek: csak később került be mégis a Sydney Thunderbe, miután a csapatnak maradt még valamennyi mozgástere a játékosok fizetéseinek terén, és így tartaléknak szerződtették a Srí Lanka-i játékost. Aki aztán valóban el is kezdett játszani a csapatban, méghozzá azért, mert Marizanne Kapp megbetegedett – és kiválóan élt is a lehetőséggel: 15 meccsen szerepelve 552 futást gyűjtött be, mindössze 5-tel lemaradva a futásranglistán az élen végző Beth Mooney mögött, és még csak úgy ráadásképpen dobóként 9 kaput is begyűjtött. Végül az egész BBL-idény legjobb játékosává nem mást választottak meg, mint őt.

Mindezek ellenére a néhány nappal később lezajlott WPL-árverésen ismét csak vevő nélkül maradt: az indiai bajnokság egyik csapata sem tett rá ajánlatot. Ezen persze a fél világ meglepődött – most viszont valószínűleg legalább ugyanennyien örülnek annak, hogy végül kiderült: Atapattu mégis kap esélyt a ligában, miután az UP Warriorznál Lauren Bell visszalépett a szerepléstől, mivel inkább az angol válogatott Új-Zéland elleni sorozatára szeretett volna készülni. Így sem lesz persze könnyű dolga, ha be szeretne kerülni a csapatba, hiszen most is csak helyettesítőként érkezett: olyan kiválóságokkal kell versengenie a játéklehetőségért, mint Alyssa Healy, Danni Wyatt, Tahlia McGrath, Grace Harris vagy éppen Sophie Ecclestone.

Nem kaptam sokkot, de meglepődtem. – fogalmazott arra utalva, mit érzett, amikor nem kelt el a WPL-árverésen – De ezek a dolgok nem az én kezemben vannak. Arra gondolok, mire van ráhatásom, de ezeket a döntéseket valaki más hozza meg, edzők vagy a csapatmenedzsment. Nem tudom ezeket a dolgokat irányítani, de amit tudok, az az ütőjátékom és a dobójátékom. Csak azt szeretném csinálni, amit tudok is. Jó szellemmel elfogadom ezeket a döntéseket és kihozom magamból a legjobbat.

Az elutasítás egyfajta ösztönzést jelent számomra. Ez jó nekem, mert néha tanulni tudok belőle, és meg akarom mutatni, mire vagyok képes. Az elvem ez: ha valaki azt mondja, nem lehet megcsinálni, legyek én az első, aki megcsinálja! Be akarom bizonyítani, mit tudok. – tette hozzá.

Bár a Srí Lanka-i válogatottban Atapattu egyértelműen nyitó ütős (utoljára 2019-ben fordult elő, hogy nem az volt), most elmondta: fel van készülve arra is, hogy esetleg a közepes rendben kap szerepet. Tudom, hogy Alyssa Healy is nyitó, a kedvencem, Danni Wyatt is nyitó, még Tahlia McGrath is tud nyitni, Grace Harris pedig a Brisbane Heatben nyit. Alkalmazkodnunk kell, és a csapatérdek az első. Ha az edző és a csapat úgy kívánja, kész vagyok bárhol ütni az elsőtől a hatodik rendig. Bármit meg tudok tenni az együttesemért, mindig is csapatjátékos voltam.

Kifejezte azt a reményét is, hogy Srí Lankában egyszer majd elindítanak egy (az LPL-hez hasonló – a szerk.) női ligát is, és hozzátette: ezeknek a ligáknak nem feltétlenül csak a pénzről kell(ene) szólniuk. Ezek a ligák a világ minden krikettezőjének fontosak. Vannak, akik azt hiszik, ez csak a pénzről szól, de nem így van. Megoszthatjuk a tudásunkat és a kultúránkat a többi játékossal. Megoszthatjuk egymással az öltözőt a világ legjobb krikettezőivel, sokat tanulhatunk tőlük és a saját tudásomat is megoszthatom – velük éppúgy, mint a fiatalabb Srí Lanka-iakkal.


Alapból nem látható kép
×