Megint csak kis történelemírás történt Ausztráliában

2024. február 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Nemrég írtuk meg a hírt, hogy a dél-afrikai női válogatott megszerezte történetének első győzelmét Ausztrália ellen NH20-ban, de a sorozatot nem tudták megnyerni, így nagy történelmet nem írtak, csak kicsit. Most ugyanez megtörtént ENN-ben is: megszerezték első sikerüket, de a sorozatot 2–1-re elbukták.

Ausztrál zászló (illusztráció)Ausztrál zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első mérkőzés igazából már az első félidőben, sőt, annak is az elején eldőlt: az ausztrál dobók végigszántottak a dél-afrikai magas renden, így például 9 játszma elteltével 9/3 volt az állás. Az egyetlen ütős, aki dél-afrikai részről ellenállást tanúsított, az 5. rendű Marizanne Kapp volt, aki még az 50 pontot is elérte – csakhogy közvetlenül ez után a bal könyökének sérülése miatt vissza kellett vonulnia. Hamarosan kivizsgálásra is elvitték, a második félidőben pedig már dobni sem jött be. Bár tegyük hozzá: mivel a csapat csak 105 pontot tudott felhalmozni, itt aztán a világ legjobb dobói sem segítettek volna nekik... Az ausztrálok szép kényelmesen le tudták kergetni a célt, elsősorban Beth Mooney ötvenesének köszönhetően.

A történelmi esemény, a dél-afrikai győzelem a második meccsen érkezett el. A vendégek számára jó hír volt, hogy Kapp múltkori sérülése nem volt súlyos, így ez alkalommal már tudta vállalni a játékot: és látványosan vállalta is! Ugyanis bár Laura Wolvaardt nulla ponttal kiesett, és a következő ütősök (Anneke Bosch kivételével) igen lassan haladtak, Kapp az ötödik rendben bejőve 87 dobásból szerzett 75 futást, amivel legalább 229 ponthoz hozzásegítette a csapatát. Ez persze egy Ausztrália ellen nem tűnt soknak, de... De a sárgák tőlük szokatlan, de úgy is mondhatjuk: soha nem látott módon összeomlottak, és mindössze 71 futáson álltak, amikorra már 8 kapujuk elveszett! Ebből a 8-ból egyébként Kapp hármat vállalt magára, de a 19 éves ENN-újonc, Ayanda Hlubi sem volt rossz a maga két kapujával. Az ausztrálok még bemutattak egy utolsó nagy harcot: 9. kapus társulásuk, Ashleigh Gardner és Kim Garth ugyanis 77 pontot hozott össze, amivel a világ legmagasabb pontszámát érték el női ENN-ben ezen a társulási szinten. De ez is kevés volt, mert nem bírták a végéig: Dél-Afrika 84 futással nyert! Ez lett egyébként Ausztrália harmadik legsúlyosabb veresége ebben a formátumban.

A harmadik összecsapáson aztán helyreállt a világ szokásos rendje: Ausztrália visszavágott, méghozzá nagyon. Alyssa Healy most 60-ig jutott mindjárt az elején, de nyitó társa, Phoebe Litchfield ma is (mint az előző két alkalommal) igencsak elmaradt a várakozásoktól, amelyeket azok után támasztottak vele szemben sokan, hogy év végén-év elején nagyon formába lendült. De sebaj, ha ő nem, hát más: ezúttal Beth Mooney segítette ki nagyban a csapatot, aki 82-ig jutott, de nem volt rossz az utána jövő Tahlia McGrath sem, aki 44-ig, főként azért, mert ő ezt 125 fölötti aránnyal teljesítette, míg az eddigi ütősök 100 aladti sebességgel lépegettek. Ausztrália 277-et ért el, ami nem kimagasló ugyan, de Dél-Afrika eddigi legmagasabb kergetése (bárki ellen) csak egy 276-os cél volt, így ma rekordot kellett volna dönteniük. Ez viszont bőven nem sikerült, mert az ausztráloknál három dobó is nagyon elemében volt: Kim Garth és Tahlia McGrath 3–3, míg Alana King 4 kapuval járult hozzá, hogy nagyjából 24 játszma alatt elfogyjon a teljes csapat. A második játékrész végén volt egy olyan szakasz is, amikor 6 dobás alatt 4 ütős esett ki, bár ekkor már úgyis mindegy volt, mert Dél-Afrika már előtte is nagyon rosszul állt. Egy közel kétórás esőszünet miatt a második félidő 31 játszmára csökkent, a cél pedig 238-ra, de ettől is bőven lemaradtak: csak 127-ig tudtak eljutni.

Ausztrália tehát 2–1-re megnyerte az ENN-sorozatot is, és mivel az NH20-akban is így végeztek, így 8–4-re vezetnek a formátumok közötti összesített versenyben. Hamarosan lesz még egy teszt is, amiért ebben az összesítésben 4 pont jár: ez pedig azt jelenti, hogy még egy ottani vereség esetén sem tudják elveszteni ezt a hétmeccses turnét. Ez az ENN-sorozat egyébként része volt a 2025-ig tartó ICC-bajnokságnak is (ami egyben vébéselejtező is): jelenleg a tabellát Ausztrália vezeti 22 ponttal, a második pedig éppen Dél-Afrika 20 egységgel.

Ha az örökmérleget tekintjük a két csapat között női ENN-ben, akkor most már ezt látjuk: 18 találkozóból 16-ot nyert Ausztrália, egyet Dél-Afrika, egy pedig holtversenyre végződött.


Alapból nem látható kép
×