Rég látott izgalmas hajrában ausztrál győzelem a Hamvak nyitómeccsén

2023. június 21. (utolsó módosítás: 2023. június 21. 12:42) – Szerző: Krikettgalaxis

Igazi klasszikusként fogják emlegetni ezt a feledhetetlen összecsapást a jövőben: az utolsó néhány játszmában még mindhárom eredményre volt esély. Végül Ausztrália örülhetett, így 1–0-ra vezetnek az 5 mérkőzésből álló sorozatban.

Egy kenguru valahol Ausztráliában (illusztráció)Egy kenguru valahol Ausztráliában (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A tegnapi előrejelzések főként délelőttre jósoltak nagyobb mennyiségű esőt, de mivel helyi idő szerint úgyis 11 órakor kellett volna kezdeni, a legtöbben arra számítottak, a csapadéknak, ha tényleg lesz, akkor sem lesz nagy befolyása erre a mérkőzésre. Végül igazuk is lett az így gondolkodóknak meg nem is.

A nagy eső tényleg megjött délelőttre, de utána még egy kicsi ideig kitartott, ráadásul a pálya külső részein, amit nem takartak le, nagyon sok víz összegyűlt, így halasztani kellett a kezdést: annyira, hogy a teljes első (ebéd előtti) játékmenet elveszett, az ebédet megtartották úgy, hogy egyetlen dobás nem történt előtte.

Amikor végre folytatódni tudott (el tudott kezdődni) a meccs, Ausztrália előtt még 174 elérendő futás tornyosult, viszont volt még 7 kapujuk, és a legkitartóbb ütős, Khawaja is ott volt a pályán. Bár az éjjeliőr Boland viszonylag hamar kiesett ma, de Khawaja most is tartotta magát, és csak hetedikként, a játékrész 72. játszmájának végén távozott, 197 dobásból elért 65 futással. A mai hősök viszont rajta kívül a 9. kapus társulást alkotó Cummins és Lyon voltak, akikkel sehogy sem bírtak az angol dobók: ők ketten 55 futást adtak hozzá csapatuk összteljesítményéhez, ráadásul a nyerő pontokat (egy 4-est) is Cummins ütötte. Éppen úgy, mint ezelőtt közel 12 évvel, amikor utoljára fordult elő, hogy Ausztrália egy teszt 4. játékrészében legalább 250-es célt sikeresen lekergetett.

Khawaja (akit nem meglepő módon a mérkőzés legjobbjának is megválasztottak) és Cummins is úgy nyilatkozott: eddigi egész életének ez volt a kedvenc mérkőzése.

Az angolok részéről a meccs után (is) legtöbbet az első játékrész vitatott lezárásáról folyt az eszmecsere. A korábbi játékos, ma szakértő Michael Vaughan egy tévéműsorban azt mondta, ő garantálná, hogy Stokes kapitány nem hoz ugyanilyen döntést, ha a következő teszten is hasonlóan alakulnának az események. Stokes azonban védelmébe vette a saját döntését, és úgy vélekedett: ha nem zárta volna le a játékrészt, nem biztos, hogy hasonlóan izgalmas 5. napot élhettünk volna át. De hozzátette: nem nagyon akar már visszatekintve a mi lett volna, ha típusú kérdésekkel foglalkozni.

Egy biztos: összességében az utóbbi évek egyik legizgalmasabb tesztjén vagyunk túl, amiről még sokan sokáig fognak beszélni.

Másnap érkezett egy kis kiegészítő hír: mindkét csapattól lassú játékütem miatt elvonták meccsdíjuk 40%-át, a tesztvilágbajnokság tabelláján pedig 2–2 pontot levontak tőlük. Ha egy csapat dobói 1 játszmával maradnak el a kitűzött céltól, akkor 20% díj- és 1 pontlevonás a büntetésük, és most úgy találták, hogy mindkét együttes 2 játszmával volt elmaradva. A kapitányok elfogadták a büntetésről szóló döntést. Anglia ezzel érdekes módon mínusz 2 ponttal áll a tabellán.


Alapból nem látható kép
×