Most egy kicsit szívósabban tarja magát Dél-Afrika a teszten

2024. február 13. – Szerző: Krikettgalaxis

Emlékezhetünk rá: múlt héten fejeződött be a két csapat előző tesztje, amikor Új-Zéland győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben a hipertartalékos Dél-Afrika ellen. Most, a második alkalommal az afrikaiak kezdtek ütéssel, és végigbírták az első napot 6 kapu elvesztésével.

A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)

A kép szerzője: Hühnerauge (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Aki követte az eseményeket, tudja: Dél-Afrika azért állt ki múltkor ilyen gyenge (vagy fogalmazzunk szebben: tapasztalatlan) kerettel, mert zajlott az ország nagy Húsz20-as ligája, az SA20, és a legjobb játékosaik ott szerepeltek. Ezt a döntést persze sokan vitatták, mondván, hogy a válogatottnál nem szabadna fontosabbnak lennie egy bajnokságnak, de úgy tűnik: itt (is) a pénz beszél. Mindenesetre az SA20 három nappal ezelőtt véget ért – de mivel a tesztválogatott keretét nem meccsenként lehetett megadni, hanem a teljes sorozatra vonatkozóan, ezért akiket nem neveztek be az SA20 miatt, azok most sem játszhattak.

Játszott viszont két újabb újonc, de ezúttal egyikük új-zélandi volt. Daryl Mitchell régebb óta fennálló lábfejsérülése miatt most kimaradt a csapatból, így William O’Rourke kapott lehetőséget: ő eddig még csak ENN-ben képviselte Új-Zélandot. Ellenben a dél-afrikai debütáns, Shaun von Berg még semmilyen formátumban nem volt válogatott – eddig. Érdekesség, hogy mivel már elmúlt 37 éves, így ő lett minden idők ötödik legidősebb dél-afrikai tesztújonca. A múltkori összeállításhoz képest ma Dane Piedt, a lassú dobó is új volt, de ő korábban már többször is játszott tesztet: utoljára 2019-ben. Új-Zélandnál két további változtatás is volt: Will Young és Neil Wagner is játszott ma.

Bár úgy tűnt, a fűtől zöldellő sáv eleinte a varratos dobóknak sok lehetőséget ad majd, a dél-afrikai kapitány, Neil Brand (aki szerint egyébként csapata múltkor a meccs 65%-ában jól játszott) az ütést választotta.

A játék pedig úgy kezdődött, ahogy az első teszt alapján sokan várták: rögtön az elején kiesett egy ütős, jelesül az első vele szembeni dobásból Clyde Fortuin. Bár a labdát Matt Henry dobta, de a kapu leginkább Glenn Phillips érdeme, aki az árokban egy igen szép, ugrós-egykezes elkapást mutatott be. Innentől kezdve az egész napra jellemző volt a lassú, biztonsági játék az ütősök részéről: talán már most egy döntetlenben reménykednek? A legmagasabb aránnyal, közel 66-tal még a nyitó Brand kapitány ütött, de az ő 13. játszmabeli búcsúja után senki még az 50-et sem érte el ma! Brandet egyébként O’Rourke ejtette ki élete első tesztkapujával: egy LKE-ről volt szó, amit visszanéztek ugyan videón, de bíró szava lett, így maradt érvényben a kiesés. Ebéd előtt, a 26. játszmában még egy kapu elveszett: már a játszma elején, a mezőny helyezkedéséből (elkapásra váró rövid belső és keresztláb) rövid dobásokra lehetett számítani, és így is lett: Wagner rövid labdáját pedig az eddig magabiztos Raynard van Tonder nem tudta leszorítani és elkapták. Ebédszünetben 64/3 volt az állás.

A következő kapura viszonylag sokat kellett várni: a 46. játszmában az extralassú (99-ből 20) Zubayr Hamza esett ki egy Rachin Ravindra-dobásból, majd még tea előtt Ravindra újra lecsapott egyszer, így a következő szünetben Dél-Afrika 127/5-re állt. Az utolsó menetben viszont már csak egy kapu esett: ezt is Ravindra szerezte – csak nem mindenes lesz belőle a végén, hogy ennyit dob? Ez a kapu egyébként egy kicsit érdekes volt: a David Bedingham által elütött labda a rövid belsőhöz került, aki a kapushoz hajította, a kapus pedig leverte a pálcákat – az ütős viszont már leérintette az ütőjét a vonalon belül! A játékvezető azonban maga kért videózást, és kiderült, nem is a kifutást ellenőrzik, hanem azt, hogy előtte már nem volt-e elkapás! Úgy tűnik, maga a mezőnyjátékos sem hitt benne, de valójában elkapás történt, a labda ugyanis nem ért le a földre előtte, csak az ütős ütőjéről annak a csizmájára pattant és onnan a mezőnyjátékoshoz. Innentől a nap végéig már csak a dél-afrikaiak szívós kitartásáról szólt a nap: Ruan de Swardt és az újonc Von Berg majdnem 30 játszmán keresztül volt bent. A nap végén De Swardt 55, Von Berg pedig 34 ponttal áll, Dél-Afrika pedig 150/6-ról 220/6-ra jött föl így. Végül megemlítünk egy igen sokatmondó adatot, nem is kell hozzá semmi további magyarázat: a nap 89 játszmájából 29 szűz lett.


Alapból nem látható kép
×