Rengeteg futás és ausztrál siker a Karib-térség NH20-as sorozatán

2024. február 13. – Szerző: Krikettgalaxis

A három meccs hat félidejéből ötször 200 fölé jutottak a csapatok, így minden idők legfutásgazdagabb 3-mérkőzéses NH20-sorozatát hozták össze. Az első kettő találkozót a hazai pályán játszó Ausztrália nyerte, a Karib-térség végül 2–1-re szépített.

Perth látképe (illusztráció)Perth látképe (illusztráció)

A kép szerzője: Calistemon (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Az ez előtt lejátszott ENN-sorozatban még számos erős játékosa hiányzott a csapatoknak: elsősorban azért, mert az SA20 vagy az ILT20 ligában voltak elfoglalva. Mostanra viszont, bár még nem értek véget ezek a bajnokságok, sokan visszatértek a válogatotthoz: úgy tűnik, a nyári világbajnokságra való felkészülést fontosnak tartják. Megérkezett például David Warner, Tim David, Nicholas Pooran vagy éppen Akeal Hosein is. Warner külön szót érdemel azért, mert most játszotta pályafutása 100. NH20-as meccsét, ezzel a világon a 3. játékossá vált (és az első ausztrállá), aki mindhárom nemzetközi formátumban elérte a 100-as határt.

Már az első mérkőzés igen sok, 415 futást hozott. Warner és Josh Inglis már kevesebb mint 4 játszma alatt 50-es társulásig jutott, később pedig Warner meg sem állt 70 futásig (36 dobásból). Később még nála is gyorsabb volt (bár, mivel időközben véget ért a félidő, kevesebb ideig tartott a száguldása) Tim David, aki közel 220-as aránnyal gyűjtött be 37 futást, így az ausztrálok 213 futásig jutottak el. A kergetés viszont igen jól indult a karibiaknak, nem érződött, hogy egy ekkora cél esetén is esélytelenek lennének: a két nyitójuk, Brandon King és Johnson Charles 53, illetve 42 pontot gyűjtött be, és csak később lassult egy kicsit a csapat – pont annyira, hogy a végére 11 futással lemaradjanak. Az ausztrál dobók közül Adam Zampa három kapujával és főleg 6,5-ös gazdálkodásával tűnt ki, Sean Abbott pedig nem is a dobójátékával, hanem azzal, hogy négy elkapása volt, ami NH20-ban új ausztrál rekord.

A második meccs egy kicsit hasonlított az előzőre: annyiban mindenképpen, hogy hiába teljesített a Karib-térség megint 200 fölött a második játékrészben, megint kikaptak. De ezúttal még jobban, ugyanis Ausztrália nem kevesebb mint 241 futást szerzett az első félidőben: ebből egymaga Glenn Maxwell 120-at, mindössze 55 dobásból. Ezzel Maxwell az 5. NH20-as százasát szerezte, utolérve Rohit Sarmát: náluk többje még senkinek nincs a világon. Másrészt 4. vagy lejjebbi rendben még csak egyetlen játékos szerzett ennél a 120-nál többet: egy lényegében ismeretlen belgiumi ütős, Shaheryar Butt egy Csehország elleni meccsen 2020-ban. A 241 pedig Ausztrália legmagasabb hazai pontszáma lett – nem is csoda, hogy nem sikerült a kergetés annak ellenére sem, hogy sokan jó nagy aránnyal ütötték a pontokat a karibiak közül is. Még egy nagyon érdekes jelenet volt a 2. félidő végén: a két karibi ütős futni indult, de a mezőnyből visszajött a labda és bőven azelőtt ledöntötték az egyik kaput, hogy az oda érkező ütős elérte volna a vonalat. Gerard Abood játékvezető viszont nem ítélt semmit: azt állította, senki sem apellált, és ilyenkor ő nem küldheti ki az ütőst. Tim David ugyan ragaszkodott hozzá, hogy márpedig ő apellált, de végül a bírót nem lehetett meggyőzni. Mindegy, ez csak egy érdekesség volt, nem múlt rajta semmi.

A harmadik összecsapáson fordult elő először, hogy a Karib-térség ütött elsőként. Gyenge kezdés (2.5 játszma után 17/3) után a csapat egyre jobban rákapcsolt, és miután a 9. játszmában 5. kapujukat is elvesztették, összeállt a Sherfane Rutherford és Andre Russell alkotta pár, és elkezdtek irtózatos sebességgel száguldani. Rutherford 40 dobásból elért 67-e sem semmi, de Russell 29 labdából szerzett 71-et, közte 4 négyest és 7 hatost, és egy olyan játszmát, amiben 28 futás született. Mindezeknek köszönhetően ez lett a világtörténelem legeredményesebb 6. kapus társulása férfi NH20-ban – és nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy szegény Adam Zampa negatív rekordot állítson fel: ő lett az ausztrál dobók között az, aki ellen egy NH20-ban a legtöbb futást gyűjtötte be az ellenfél (65-öt). (Érdekesség, hogy tavaly ENN-ben is ő állította be ezt a rekordot 113 hagyott futással.) A kergetés során Warner 49-ből elért 81-e még jelezte, hogy lehet keresnivalója az ausztráloknak, de utána lassult a pontszerzésük és több kapu is elveszett, így hiába mutatott be még a végén Tim David egy gyors 41-et 215 fölötti aránnyal, ez is bőven kevés lett a sárgáknak, és 37 futással kikaptak: a Karib-térség egyrészt megmentette a becsületét a szépítéssel, másrészt bebizonyította, hogy komolyan kell majd velük számolni a nyári világbajnokságon.

A két válogatott férfi NH20-as örökmérlege ez után a sorozat után pontosan egyensúlyban van: 22 mérkőzésből 11-et nyert mindkét csapat.


Alapból nem látható kép
×