Új-Zéland–Dél-Afrika: megint lepörgött több mint egy játékrész egy nap alatt

2024. február 15. – Szerző: Krikettgalaxis

A teszt harmadik napján a harmadik játékrész is lezajlott az első dobástól az utolsóig, majd a negyedikbe is belekezdtünk: jelenleg nagyon kiegyenlített a játék, mivel a nap végén Új-Zéland 226 futásos hátrányban van, és 9 kapjuk maradt.

Egyensúly (illusztráció)Egyensúly (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Nem kis meglepetésre a tegnapi nap dél-afrikai vezetéssel zárult: kíváncsian várhattuk, vajon csak egy pillanatnyi zavar okozta-e az új-zélandiak kisiklását, vagy valami nagyobb probléma áll a háttérben, ami ezek után újra jelentkezhet, és akár a végeredményben is születhet nagy meglepetés. Összefoglalva: egyelőre nem lehet tudni, mert bár Dél-Afrika 235 futással gyarapította a vagyonát, de már elkezdődött a negyedik játékrész, és egyelőre a 40/1-es új-zélandi állás bármilyen folytatás lehetőségét magában hordozza.

Amikor elkezdődött a mai játék, valami nagyon hasonlót láttunk, mint az első napon: Neil Brand részéről egy picit bátrabb, a többiektől sokkal óvatosabb játék. Clyde Fortuin, az egyik nyitó ütős például 3 ponttal esett ki, de 24 vele szembeni dobás után. Egyébként ez a kapu Rachin Ravindra labdájából született: talán Új-Zéland is rájött, hogy a mérkőzés elején nem jól mérték fel a talaj tulajdonságait, és kevés pörgető dobót tettek a csapatba, ezért kísérleteztek sokat a specialista ütős Ravindrával, aki azért úgy látszik, pörgetni is tud. Fortuinhez hasonlóan járt Raynard van Tonder is, aki 1 futással búcsúzott, de ehhez neki is 13 dobára volt szüksége. Mindeközben és mindezekután Brant viszont már 6 négyesnél és nem mellesleg 34 pontnál járt, amikor William O’Rourke dobásából a kapus (aki szépen megelőlegezte, hogy mi fog történni, és időben elmozdult) elkapta. A következő társulást Zubayr Hamza és David Bedingham alkotta: ők szépen kiegészítették egymást, mert míg Hamza szintén a biztonsági játék híve volt, addig Bedingham a pontszerzésben járt élen. Ez már az ebédszünetkor látott álláson is megmutatkozott: nagyjából ugyanannyi labdából Hamza 14, míg Bedingham 34 pontot gyűjtött. Ekkor a csapat 88/3-on állt, ami gyakorlatilag 119/3-nak felelt meg.

Ebéd után több mint 8 játszma telt el, majd Hamza is kiesett: mindezek alatt viszont csak 3 újabb pontot gyűjtött be. Új-Zéland azonban korán örült, mert a következő játékos, Keegan Petersen még Hamzánál is stabilabb volt és még gyorsabban haladt a pontszerzésben is. Ebben az sem zavarta meg, hogy a 46. játszmában a sisakját úgy eltalálta egy labda, hogy magát a sisakot ki is kellett cserélni. Így végül Petersen és Bedingham teáig is együtt voltak, utóbbi ráadásul már a 100-at közelítette (88-on állt): Dél-Afrika 186/4-es állása (ami gyakorlatilag 217/4-nek felelt meg) pedig igen ígéretesnek nézett ki.

A mai harmadik játékmenet viszont egyértelműen Új-Zélandé lett. Petersen búcsúja után a sorvégben már senki sem volt, aki tudta volna hozni azt, amit a korábbi ütősök: csak Bedingham húzta még ki sokáig, aki a 62. játszmában élete első tesztszázasát is megszerezte és végül 110-en zárt. Végül Dél-Afrika (főként O’Rourke ötös zsákmányának köszönhetően) 235-tel fogyott el, ami azok után kicsit csalódást keltő, hogy teakor hogy álltak, de összességében nem rossz. Előnyük 266 pont volt, és ha megnéztük a pálya statisztikáit, láthattuk: az eddigi legmagasabb kergetés mindössze 210 volt, még 2000-ben... Viszont ha már O’Rourke szóba került, említsük még meg vele kapcsolatban, hogy a mérkőzésen összesen 9/93-mal teljesített, ami a valaha volt legjobb eredmény egy új-zélandi tesztdebütánstól!

A nap végén még belefért egy kicsi a negyedik játékrészből is. Itt Tom Latham és Devon Conway nagyjából 14 játszma alatt 40 pontig vitte föl a csapatot, de a nap utolsó előttinek tervezett dobása végül az utolsó lett, ugyanis kapu született belőle: Dane Piedt találta el Conway lábát, amit a bíró LKE-nek ítélt, és a videózás is kimutatta, hogy a játékvezetőnek igaza van. Így tehát mégsem 40/0-val, hanem 40/1-gyel térhetnek nyugovóra a csapatok: nagyon izgalmas folytatás várható!


Alapból nem látható kép
×