Annabel Sutherland kétszázast szerzett a teszt második napján

2024. február 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Az Ausztrália és Dél-Afrika közötti női teszt második napjáról röviden elég, ha csak annyit mondunk: Annabel Sutherland 210 futást gyűjtött. Ezzel máris összefoglaltuk a lényeget. Még annyi, hogy elkezdődött a harmadik játékrész is, Dél-Afrika jelenleg 432 pontos hátrányban.

Az Uluru (vagy Ayers-szikla), Ausztrália egyik jelképe (illusztráció)Az Uluru (vagy Ayers-szikla), Ausztrália egyik jelképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A tegnapinál sokkal kellemesebb, hűvösebb (bár még mindig elég meleg) hőmérséklet fogadta a két csapatot, de Dél-Afrika számára valószínűleg nagyobb súllyal esett latba a kellemetlen állás: egy nap után ugyanis máris 175 futásos hátrányban voltak. Az ausztrálok 5 kaput vesztettek a második játékrészben, egyik pályán levő ütősök, Annabel Sutherland viszont már túl volt az ötvenen.

A mai játék úgy kezdődött, hogy Sutherland és Ashleigh Gardner társulása sok nullás labda mellett viszonylag nagy számú négyest is összehozott, meg azért szimplákat és duplákat is, a dobók pedig hiába próbálkoztak bármivel, nem bírtak velük. Mire eljutottunk a 80. játszmáig, Sutherland 92, a reggel még nulláról induló Gardner pedig 49 ponton állt, és hiába kérték ki a dél-afrikaiak ezek után azonnal az új labdát, az sem segített rajtuk: a következő játszmában Sutherland két négyesnek köszönhetően előbb elérte a 100-at, mint párja az 50-et. De aztán persze utóbbira sem kellett sokat várni: még ebéd előtt összejött az is. Ebédszünetben 366/5 volt az állás.

Ebéd után Gardner megdöntötte eddigi tesztrekordját, ami 56 pont volt: most 65-ig jutott el, viszont ekkor egy sima LKE-vel Nadine de Klerk kiejtette (hiába videóztatott az ütős). A helyére az a Sophie Molineux érkezett, aki igen hosszú idő után tért vissza végre a válogatottba: és hogy minél hosszabb ideig maradhasson is a pályán, eléggé lassú, de biztonságos játékkal jelentkezett be. Viszont Sutherland nem nagyon lassított: hamarosan megdöntötte saját (tavalyi, 137-es) rekordját, majd amikor a 151-et is elérte, azzal is csúcsot állított be, hogy női tesztben legalább hatodik rendű ütősként még senki sem szerzett ilyen sok pontot. Amikor Molineux 33-mal kiesett, a csapat már 474-en állt: ez pedig abból a szempontból volt rekord, hogy ausztrál földön egy játékrészben más még soha nem ért el ennyit. Tea előtt egy dobással Sutherland már 198-on állt: kíváncsian várta mindenki, hogy a szünetre már 200-zal fog-e vonulni – és igen, az utolsó labdából újabb négyest ütött (már a 26-odikat), ezzel pedig a 9. nő lett, aki elérte ezt az álomhatárt. És mind közül a második legfiatalabb, de ami nagyobb szó: messze a leggyorsabb is, hiszen neki mindössze 248 dobás kellett ehhez, míg a többieknek mind 300 fölötti! Teakor 521/7 volt az állás, és bár sokan azt sejtették, Ausztrália lezárja a játékrészt, de mivel olyan közel volt már néhány újabb rekord, így a lezárás mégis kétségessé vált. Miért ne próbálnák elérni, ha egyszer annyi idő van még hátra?

Sutherland viszont nem döntött újabb egyéni rekordot tea után: 210-nél Chloe Tryon dobásába beleélezett, amikor át akarta kanalazni a kapus fölött, így az egyik katona könnyedén elkapta. Ez a 210 kettővel maradt le a valaha volt legmagasabb ausztrál pontszámtól, amit egyébként mostani csapattársa, Ellyse Perry tart. Aztán a 9. rendű Kim Garth még elmenetelt 49-ig, miközben az ausztrálok éppen az ő hatosával lépték át a világrekord 569-es küszöböt. Amikor Alana King kiesett, Ausztrália most már valóban lezárta a játékrészt: megfosztva ezzel Gartht attól, hogy övé legyen a valaha volt leggyorsabb ausztrál tesztötvenes. De a csapat így is 499 pontos előnyben volt: ez lényegében behozhatatlan volt.

Garth kiváló játéka aztán a következő negyed elején folytatódott, csak ezúttal dobóként: Anneke Bosch az első játszmában lett az áldozata (így Bosch két kacsával zárta a meccset). Pár játszmával később Garth ismét lecsapott, és igen hamar jött a harmadik kapu is, amit viszont már Darcie Brown szerzett. Dél-Afrika 13/3-mal állt, így már azért sem nagyon volt érdemes játszani, hogy esetleg valahogy kihúzzák döntetlenig... Azért persze megpróbálták: Tazmin Brits és Delmi Tucker nagyon szívósan védekezett, és pontot alig gyűjtve haladt előre most már a nap végéig. Érdekesség, hogy most, a 22. játszmában próbálkozott először pörgető dobással Ausztrália (az első játékrészben csak sebes dobók dobtak a részükről), de Alana King is eredménytelen maradt. Végül az afrikaiak 67/3-ig tudtak felkapaszkodni a nap végére, ami 432 futásnyi hátrányt jelent számukra.

Egy apró érdekesség így a végére: ma nem csak Annabel jelenkedett a Sutherland családból, hanem bátyja, Will is: ő egy Sheffield Shield-meccsen szerzett ma ötös zsákmányt.


Alapból nem látható kép
×