India még jócskán vezet, de jönnek föl az angolok

2024. február 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Befejeződött a 3. teszt második napja. India a tegnapi, 326-os eredményéhez 119 pontot tett hozzá, viszont Anglia is begyűjtött ma 207-t, és még csak két ütősük esett ki. Teljesen nyílt a mérkőzés.

A maiszúri maharadzsák híres palotája (illusztráció)A maiszúri maharadzsák híres palotája (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap egész nap India ütött, és főként két százasnak (Rohit Sarmá és Ravindra Dzsadedzsá) köszönhetően 326/5-tel zárták a napot. Utóbbi ütős ráadásul még most is ott volt a pályán, az éjjeliőrnek beküldött Kuldíp Jádav társaságában.

A talaj kicsit kiszáradt, néhány repedés talán jobban kinyílt tegnap óta, de összességében még mindig jó volt az ütéshez: úgy lehetett sejteni, hogy esetleg majd a régi labdát a lassú dobók fogják majd tudni kihasználni hamarosan. De a régi labdától még messze voltunk: a kezdéskor a mostaninak 3 játszmányi volt az életkora. Ennek ellenére mégis a pörgető Joe Root kezdte a dobást – talán azért, mert őt a két balkezes ütős ellen a jobbra csapódó labdáival hasznosnak jósolták az angolok. De aztán mégsem ő lett az, aki elhozta az első vért, hanem James Anderson, aki az éjjeliőrt küldte le a pályáról. Ekkor lépett pályára a másik indiai újonc, Dhruv Dzsurel: a fiatal játékos szülei ugyanúgy ott voltak a lelátón, mint ahogy a tegnap bemutatkozó ütős, Szarfaráz Khánéi is tegnap. De még mielőtt láthatták volna fiukat futást szerezni, egy kaput láttak: Root beküldése mégis bevált, ugyanis Dzsadedzsá elrontott ellene egy hajtást, a labdát visszaütötte Root felé, aki a dobás után lendületből továbbfutva pont el tudta azt kapni. 326/5-ről 331/7-re változott az állás: ez eddig nem India napja volt! De aztán Dzsurel és Ravicsandran Asvin elhozta nekik a megnyugvást: sőt, Dzsurel több nullás és két szimpla után máris egy hatost is bemutatott, jelezve, hogy neki aztán helyén az idegrendszere ilyen körülmények között is. A társulás végül ebédig kihúzta, igaz, futást keveset szereztek: az állás akkor 388/7 volt. Közben egy érdekes, rendkívül ritkán látott dolog történt a 102. játszmában: Asvin futni indult, de Dzsurel úgy érezte, nincs benne a szimpla, így visszaküldte – viszont Asvin közben ráfutott a sáv védett területére, és mivel a meccsen korábban India ezért már kapott egy figyelmeztetést, így most már büntetőpontok kiosztására került sor: Anglia így a második játékrészt 5 pontról indulva kezdi majd meg.

A társulás aztán 400 fölé is eljuttatta Indiát, de Asvin végül 37 ponttal kiesett, majd Dzsurel sem tudta elérni az 50-est: már csak 4 hiányzott volna neki, de egy élezett ütését a kapus elkapta (pedig nem volt könnyű dolga). Ezek után tehát már a két legutolsó rendű ütős, Dzsaszprít Bumráh és Mohammad Szirádzs volt bent: ők pedig úgy osztották meg egymás közt a feladatot, hogy Szirádzs inkább csak védekezett, míg Bumráh próbált még néhány pontot rárakni az eddigiekre. Ez egész jól sikerült: utóbbi 28 dobásból 26 futással gazdagította a csapatot, így végül 445-tel zárták a félidőt. Egy kis aggodalomra adhatott okot, hogy Szirádzs az egyik labdát a saját jobb térdére ütötte rá, ami miatt többször is ki kellett hívni az orvost, de végül kiderült: nincs súlyos sérülése.

A második negyedet a büntetőpontok miatt tehát Anglia 5-tel kezdte, sőt, 6-tal, mert az első dobás még rossz is lett. Tea előtt még 6 játszmára volt idő: ezalatt Zak Crawley és Ben Duckett hibátlanul teljesített, és 31/0-ra hozta föl az együttest. Előbbi valamivel lassabban, utóbbi jóval gyorsabban haladt, és ugyanezt láthattuk tea után is – igaz, nem sokáig, mert Crawley a 14. játszmában kiesett: neki 15 pontja volt ekkor, míg Duckettnek (a sok négyesének köszönhetően) már 68! Ez a Crawley-kiesés egyébként nevezetes esemény volt: Ravicsandran Asvin most szerezte meg 500. tesztkapuját – méghozzá egyébként mindössze 25714 dobásból, amivel a második leggyorsabb lett a világon (Glenn McGrath 25528-a mögött). Viszont Duckettel sem ő, sem mások nem bírtak: a 26. játszmában elérte a százast, méghozzá 88 dobásból, ami tesztben kifejezetten gyors – még ha nem is a valaha volt leggyorsabb, bár Indiában India ellen a harmadik leggyorsabb lett, angol nyitó ütőstől pedig (bárhol, bárki ellen) a második. A nap végéig még Duckett mellett Ollie Pope-nak is köszönhetően az angolok tartották az igen magas, közel 6-os pontarányt (sőt, többször át is lépték), azonban Pope is kiesett nem sokkal a vége előtt, így az állás 207/2 lett. Ez ugyan 243 pontnyi hátrányt jelent, de ha a vendégek holnap tudják folytatni ezt a kiváló ütőjátékot, India nagy bajba kerülhet!


Alapból nem látható kép
×