Végre itt az üdítő Pakisztáni Szuperliga!

2024. február 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Kedves olvasók, csak nem önök között is sokan vannak, akik egy kicsit már unják az MI-t, a Capitalst meg a többi IPL-klónt? A rossz hírünk, hogy hamarosan indul a WPL, és ott megint megjelennek, de a jó hír, hogy most viszont itt a PSL, hat IPL-független, frissítő csapattal! A mai nyitómeccs egyébként bajnokveréssel zárult: a Lahore Qalandars által felállított nagy célt is lekergette az Islamabad United.

Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az idei PSL-ben még mindig csak négy városban zajlanak majd a küzdelmek: Kvetta és Pesavar ismét kimaradt a helyszínek közül. Az első 14 meccset Lahorban és Multánban, a következő 16-ot az Iszlámábáddal összenőtt Ravalpindiben, valamint a déli Karacsiban rendezik, és a rájátszás minden találkozója is Karacsiban lesz. Természetesen az első szakaszban a Lahore Qalandars mindig hazai pályán játszik: így volt ez a mai nyitómeccsen is, amikor tehát az Islamabad Unitedot fogadták.

Tavaly a United a 4. helyen végzett, míg a Qalandars zsinórban másodszor is bajnok lett, de a keretek természetesen változtak azóta, nem kis részben a tavaly decemberi játékosbörzének köszönhetően. A platina besorolású Rassie van der Dussen például tavaly még éppen az Islamabad játékosa volt, most pedig a Qalandarsé, a fővárosiak viszont például kiválasztották maguknak a sok csapatot megjárt Tymal Millst is. A lahoriak kötelékébe tartozó Rásid Hán azonban régóta fennálló sérülése miatt a PSL-t is kihagyja, és szintén nem elérhető még számukra Sikandar Raza sem, aki ma éppen az ILT20 döntőjében játszik. Az Islamabadnál érdekesség, hogy együtt játszott a két testvér: Naszím Sáh és Ubaid Sáh – utóbbinak ez volt élete első PSL-meccse. És ott volt náluk az az Alex Hales is, aki február 11-ig még az ILT20-ban vitézkedett, aztán gyorsan átrepült Bangladesbe, és ott is lejátszott két meccset a BPL-ben a Khulna Tigers csapatában, most pedig itt van a PSL-ben... Ez mindent elmond a mai modern Húsz20-as krikettről.

A 2024-es PSL egy széles dobással kezdődött (Naszím Sáh részéről), de aztán a játszma mégis a dobónak sikerült jobban, mert csak 5 futást szerzett a Lahor. Utána viszont Száhibzádá Farhán vezérletével (akinek egyébként a cipőfűzőjét a 4. játszmában sportszerű módon az ellenfél játékosa, Sádáb Hán kötötte be) megindult fölfelé a hazai csapat, és az erőfölény végére már 66/0-n álltak. De Sádáb Hán hamarosan másképpen is a figyelem középpontjába került: a 7. játszmában ő szerezte a szezon első kapuját, méghozzá az eddig közepes teljesítményt mutató Fáhar Zamán ellen. Úgy tűnt, a Lahor ekkor egy kicsit megtorpan, de aztán ez a megtorpanás valóban kicsi lett: Van der Dussen ugyanis még az 57-tel kieső Farhánt is felülmúlva 71-neskiig száguldott (egyben első PSL-50-esét is megszerezve), és azért néhány társától is kapott egy kis támogatást, így a címvédő 195 futással zárta a félidőt: nem rossz!

A második félidő Sahín Sáh Afrídí játszmájával kezdődött: kapu ugyan nem született belőle (ahogy pedig sokan várták volna), de csak 2 futás történt, így a United még nehezebb helyzetbe került. Sőt, mivel Colin Munro 5 játszmán át nem találta a saját játékát, és csak 5 futást gyűjtött be, talán még kicsit meg is könnyebbültek a pirosak szurkolói, amikor az új-zélandi ezek után kiesett. A másik nyitó, Hales sem volt túl gyors, de azért ő majdnem 130-as aránnyal tudott haladni 36 futásig, mire a 8. játszmában búcsúzott. Ennek a játszmának a végén még közel 11-es volt a szükséges pontarány az iszlámábádiak számára, ami nagyon nehéznek tűnt... De aztán Sádáb Hán és Ága Szalmán bebizonyította, hogy ha az ember ért hozzá, akkor mégsem olyan nehéz az. Mint a világon sokminden más is. Ők ketten innentől kezdve minden játszmában ütöttek legalább egy határt (közte nagy arányban hatosokat), ezt pedig számos szimplával is kiegészítették, így a szükséges arány játszmáról játszmára csökkent, a csapat győzelmi esélye pedig folyamatosan emelkedett: egészen addig, amíg a 19. játszmára 100%-ká nem változott. Sádáb Hán eredménye 74-neski, míg Szalmáné 64-neski lett.


Alapból nem látható kép
×