Haszaranga keményen kritizálta a bírót egy rossz dobás miatt

2024. február 22. – Szerző: Krikettgalaxis

A tegnapi Srí Lanka–Afganisztán mérkőzésen egy olyan, valószínűleg hibás bírói döntés született, ami a végeredményt is befolyásolhatta. A Srí Lanka-i Vanindu Haszaranga nem is hagyta ezt szó nélkül: szerinte a bírónak más munka után kellene néznie.

Egy (ismeretlen) játékvezető (illusztráció)Egy (ismeretlen) játékvezető (illusztráció)

A kép szerzője: Acabashi (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Bár nagy téttel nem bírt a mérkőzés, de azért az sosem mindegy, hogy ki nyer. Ahogy az sem, hogy a sorozatot 3–0-ra besöprik, vagy csak 2–1 lesz a vége. Márpedig elképzelhető, hogy a tegnapi eset pont ezt döntötte el: Afganisztán mindössze 3 futással nyerte meg a meccset, így Srí Lanka csak 2–1-re vittel el a sorozatot.

A második félidő utolsó játszmájában történt, hogy 19.3 után még 11 futás hiányzott a hazai győzelemhez. Az afgán dobó, Vafádár Momand ekkor egy igen magas röptét eresztett meg: szinte mellkasmagasságban érkezett el az ütőshöz, Kamindu Mendiszhez, aki meglepetésében semmit sem tudott kezdeni ezzel a labdával. Mindenki a keresztlábi játékvezető, Lindan Henibal felé fordult: neki kellett volna jeleznie, hogy magas röpte miatt a dobás rossznak minősül, de a bíró semmit sem jelzett.

A szabályok szerint egy legalább derékmagasságban érkező röpte rossznak minősül: a derékmagasságot itt úgy kell érteni, hogy el kell képzelni, hogy az ütőjátékos ott marad az ütővonalon, egyenesen áll, és úgy hol van a dereka. Igaz, hogy a mi esetünkben Mendisz előrébb lépdelt, de ha a vonalon maradt volna, akkor is nagyon úgy lehetett érezni, derékmagasság fölött érte volna a labda...

Vanindu Haszaranga, a Srí Lanka-i kapitány egyértelmű és súlyos tévedésnek vélte a történteket. A mérkőzés után úgy nyilatkozott: ilyesminek nem szabadna megtörténnie a nemzetközi krikettben. Mint mondta: ha közel lett volna a derékmagassághoz, akkor nem lenne belőle ügy, de ez a labda szerinte olyan magas volt, hogy csak egy kicsi hiányzott, hogy az ütős fejét találja el. Ha ezt nem látja, akkor a bíró alkalmatlan a nemzetközi krikettre. Sokkal jobb lenne, ha másféle munkát végezne. – tette hozzá.

Az eset után Mendisz videóbírózást is szeretett volna kérni, ám a szabályok nem teszik lehetővé, hogy rossz dobás gyanúja esetén DFR-t kérjenek ki, csak akkor, ha esetleg kiesés gyanúja is fennáll, ilyesmiről pedig szó sem volt. (Bár az IPL-ben vissza lehet nézetni a rossz dobást is, de ez itt most nem az IPL.) Haszaranga erről is elmondta a véleményét: szerinte ha a videóbírónak lehetősége van (kérés nélkül) ellenőrizni a vonalon való túllépéses rossz dobásokat, akkor az ilyesfajta rossz labdákat is kellene, hogy legyen lehetősége megnézni. Nincs rá ok, hogy miért ne nézhetnék meg. És nem is csinálták meg, szóval nem igazán tudom, mi zajlott le akkor éppen a [keresztlábi bíró] fejében.


Alapból nem látható kép
×