Pörgetőik akár nagy vezetéshez is juttathatják Angliát

2024. február 24. – Szerző: Krikettgalaxis

Ha holnap is így folytatódik a teszt India és Anglia között, mint a mai, második napon, akár jelentős angol előny is kialakulhat a második játékrész végére. India ugyanis már 7 kaput elvesztett (6-ot lassú dobásból), és még 134 futás a hátrányuk.

London látképe (illusztráció)London látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első nap teljes egészében angol ütéssel telt: eleinte gyengével, majd egyre jobbal, így hiába álltak egyszer 112/5-ön is, estére 302/7-tel fejezték be, Joe Root 106-neskijével.

Tegnap pontosan az előre eltervezett 90 játszma zajlott le, de India még így sem kérte ki az új labdát. Mohammad Szirádzs ma reggel is a régivel kezdett, de két dobás után (!) mégis lecserélték az újra: talán éppen azért, mert Ollie Robinson éppen egy négyessel kezdte a napot. De hamarosan, az új labdával is jött több Robinson-négyes, így az ütősnek meglett élete első teszt-50-ese, sőt, mivel végül 58-cal búcsúzott (egy elhibázott fordított söprés következtében), így pályafutása legjobb teszteredménye is összejött ma. Ez a búcsúzás a 103. játszmában volt, innentől kezdve viszont aztán rendkívül rövid idő alatt a maradék két kapu is elveszett: mindhármat Ravindra Dzsadedzsá szerezte. Root ma sem esett ki: 122 futással végzett, Anglia pedig 353-mal.

India viszont nem kezdte jól a második negyedet. Igen hamar, két ponttal elvesztették Rohit Sarmát: ezt a kaput még a gyors James Anderson szerezte (akinek így már csak 3 hiányzik a 700-hoz!), de a játékrész hátralevő részében végig a pörgető dobók domináltak. Jasaszví Dzsájszvál lényegre törő játékának (5 négyesének) köszönhetően India a hamarosan elérkező ebédre viszont már 34/1-re szépített, így a szünet úgy telt, hogy mindenki egy jó meccsről (is) álmodozhatott (akár).

Amikor Dzsájszvál és Subman Gil már éppen kezdett szépen beindulni, és ebédhez képest megduplázták a csapat pontszámát, Anglia egy elkapást ünnepelhetett: Ben Foakes kapus ugyanis megszerezte Dzsájszvál egyik élezett labdáját. De az ünneplés nem tartott sokáig, mert a videóbíró megállapította, hogy az elkapás előtt ha kicsit is, de a labda már leért a földre. Hamarosan viszont Gil már valóban kiesett, de ő is egy érdekes jelenet során: egy jobbra pörgető (Shoaib Bashir) ellen úgy, hogy védekezés közben az első lábát találta el a labda. Ilyen esetekben (jobbkezes ütős esetén, mint Gil), ha a találat a kapuval vonalban van, szinte biztos, hogy a láb oldalon mellé menne a labda: de ebben az esetben mégsem, így érvényes lett a kiesés. Kiváló döntés Rod Tucker bíró részéről! A következő 3 ütős nem túl sokat adott hozzá a játékhoz: mindhárman 10 és 20 közötti eredménnyel végeztek, de közülük Dzsadedzsá szereplése mégis érdekesre sikerült. Először (még nulla ponttal) túlélt egy LKE-apellációt, utána viszont a következő két dobásból két hatost szerzett, végül ezzel a 12 ponttal búcsúzott a következő játszmában. Nemsokára elérkezett a tea: ekkor 131/4 volt az állás, és úgy tűnt, az utolsó egy órában már eléggé pörgetőbaráttá kezdett válni a talaj.

A következő kieső már Dzsájszvál lett, méghozzá ezúttal 73 futással, Bashir mai negyedik áldozataként. A nap végéig eltelt időszakot innentől kezdve igen lassan haladó játék jellemezte, és az, hogy egyre jobban sötétedett: ne feledjük, Ráncsíban, India keleti részén vagyunk, az országban pedig egy időzóna van, a teszteket pedig bárhol is járunk, ugyanabban az órában kezdik ebben a sorozatban – következésképpen keleten előbb lesz sötét. Este a szél is feltámadt, és még sötét felhők is gyülekeztek: tehát egyre romlottak a körülmények, ennek ellenére 73 játszmát lejátszottak ebből a játékrészből is. A nap végén Dhruv Dzsurel 30, Kuldíp Jádav pedig (72 dobásból gyűjtött) 17 ponttal van bent – utóbbi most nem éjjeliőrként, mint az előző teszten kétszer is. India 219-cel áll összesen, vagyis a hátrányuk 134 futás, 7 elvesztett kapu után: ez nem sok jót ígér nekik, főleg látva, hogy a pálya már most kezdett gyanúsan viselkedni...


Alapból nem látható kép
×