Egészen hihetetlen meccsen nyert Skócia Írország ellen

2023. június 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Hiába Curtis Campher remeklése, Michael Leask még rajta is túltett. Az elképzelhető legkisebb különbséggel, az utolsó dobásban, egyetlen kapuval múlta felül ellenfelét a skót válogatott. Írország lényegében elbúcsúzhat a világbajnoki kijutás reményeitől.

A 15. századi Kilchurn-vár romjai Skóciában (Earra-Ghàidheal agus Bhòid tanácsi terület) (illusztráció)A 15. századi Kilchurn-vár romjai Skóciában (Earra-Ghàidheal agus Bhòid tanácsi terület) (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Írország számára szinte kötelező lett volna ma a győzelem, hiszen első meccsükön kikaptak Omántól, és még nem játszottak a csoport legerősebb csapatával, Srí Lankával sem. Ehhez képest mindjárt a második dobásból kacsával elvesztették Paul Stirlinget, a harmadik dobásból pedig Balbirnie kapitány is kacsázott! Amikor pedig 17 pontnál 3., 33-nál pedig negyedik ütősüket is elvesztették, szinte összeomolhattak a reményeik.

Ekkor jött be a pályára Curtis Campher, aki viszont pont az ellentétét mutatta annak, amit eddig láttunk: pontos és jó játékkal, 13 határral és számos szimplával és duplával nem kevesebb mint 120 pontot adott hozzá csapata teljesítményéhez, és akkor még ott volt George Dockrell is, akivel párban 136-ig jutottak (Dockrell egyénileg 69-cel esett ki). Amikor a félidő végére Írország neve mellett 286 futás állott, úgy tűnt, el is lehet felejteni a játékrész elején átélt rémálmokat.

És ezt az érzést csak tovább erősítette Skócia ütőjátéka a második félidő első részében. Bár a nagyon gyenge ír kezdés miatt időarányosan végig a skótok álltak jobban, de ha a teljes félidőt nézzük, akkor bizony a szükséges pontarány lassacskán kúszott feljebb és feljebb, már-már annyira, hogy Írország elkezdhette magát biztonságban érezni. Azonban a skótoknak is volt egy Campherhez hasonló hősük: a most 7. rendben pálya lépő Michael Leask, aki még Camphernél is nagyobb agresszivitással ütött: pont ugyanannyi 4-est és 6-ost szerzett, mint ő, de ütési aránya megközelítette a 150-et, és végül 61 dobásból 91 futásig jutott. Az utolsó játszmában szintén ő volt a hős, miután két négyest is szerzett, úgy, hogy a végén már 9 elvesztett kapuval állt a csapat, tehát igazán hajszálon múlt minden – de ő belekapaszkodott ebbe a hajszálba és rajta kihúzta csapatát a mélységes poklokból, letaszítva oda Írországot.

De azért tegyük hozzá: Skócia összességében nem mutatott rendkívül meggyőző játékot. Különösen soknak tűnhet a dobásaikból született 18 széles extra, illetve volt három elejtett elkapási lehetőségük is a mezőnyben.

Bár Campher több futást ért el, mint Leask (sőt, még egy kaput is szerzett), de amikor a meccs legjobbját kiválasztják, viszonylag ritkán választanak valakit a vesztes csapatból. Ez most sem történt meg, így Leasket ítélték a legjobbnak.

A két csapatnak egyébként ez volt a 21. egymás elleni férfi ENN-mérkőzése, de csak az ötödik, amit Skócia nyert meg 15 ír győzelem és egy eredmény nélküli összecsapás mellett.

És végül egy kis statisztikai érdekesség: a rutinos ír dobó, George Dockrell ma szerezte meg pályafutása 100. ENN-kapuját.


Alapból nem látható kép
×