Lehet, hogy a pakisztáni liga előrehozott döntőjét láttuk ma

2024. február 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Egyértelműen a két legjobb formában levő PSL-klub eddig 2024-ben a Multan Sultans és a Quetta Gladiators: ma pedig pont ez a két csapat találkozott. A sokáig nagyon kiegyenlített küzdelem végére a Kvetta lendülete elfogyott, így elvesztették veretlenségüket, a Multán pedig megtartotta első helyét.

Rukn e-Álam 13–14. századi pandzsábi szúfi szent sírja Multánban (illusztráció)Rukn e-Álam 13–14. századi pandzsábi szúfi szent sírja Multánban (illusztráció)

A kép szerzője: Thealimir (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Mindkét csapat eddig három győzelemmel rendelkezett, csak annyi volt köztük a különbség, hogy a Sultans mindezt 4 meccsből érte el, a Gladiators viszont 3-ból, vagyis utóbbiak eddig 100%-osak voltak. Viszont a szervezés furcsasága, hogy a Kvetta az egész idényben soha nem játszik hazai pályán, míg a Sultans a szezon első felében egész végig a saját stadionjában szerepel. Így volt ez most is.

A Multán hármat változtatott az összeállításán a legutóbbi fellépéséhez képest: kimaradt Jászir Hán, Dawid Malan és Sáhnaváz Dahání, helyettük pedig bekerült Uszmán Hán, Taijab Táhir és a sem a válogatottban, sem a PSL-ben eddig még soha nem szerepelt 19 éves Áftáb Ibráhím. Avatott egy újoncot a lila csapat is, méghozzá a Mohammad Hasznain helyére érkező Uszmán Tárik személyében. Más változás náluk nem volt.

Ha valami kritika érheti Mohammad Rizvánt, a Multán kapitányát, akkor az az, hogy sokszor Húsz20-ban sem játszik elég agresszíven, nem halad elég gyorsan a pontszerzésben. Ez ma is így volt: nyitó társa, Uszmán Hán például 7 dobásból 3 határt is ütve már 14 ponton állt, amikor kiesett, ugyanekkor Rizván 3-mal több labda alatt 6-tal kevesebb pontot szerzett. Bár ez még elég kicsi minta, hogy ez alapján ítélkezzünk, de ha megnézzük a folytatást, ott is azt látjuk, hogy Rizván aránya alig haladta meg a 120-at – cserébe viszont pontszámban átlépte az 50-et. Ahogy átlépte a 3. rendű Reeza Hendricks is: kettejük társulása a 13. játszma végéig kitartott, amikor a Sultans már a 100 futásos határt is meghaladta. Ez alatt az idő alatt még Hendricks sem volt éppen egy expresszvonat, de a végére szinte sinkanszenné vált: 117-es arányról néhány játszma alatt följött 150 fölé, végül 72 ponttal zárt. Ekkor az újonc Táhir volt a társa, aki szintén dicséretet érdemel, hiszen 35-neskivel zárta a meccset – a Multán pedig 180 futással. Valamikor a félidő végefelé a kvettai kapus, Szarfaráz Ahmed fejsérülést szenvedett és mintha szédelegni is kezdett volna, ami miatt egy idő után végleges cserével lecserélték: egy újabb újonc, Szadzsád Alí vette át a helyét.

A kergetés sokáig hullámzó játékot hozott, az esélyek ide-oda változtak. Az elején mindenképpen a Multánéi érződtek nagyobbnak, főleg miután Jason Roy egy tucat pont megszerzése után a 3. játszmában kiesett. A második rendű Szaúd Sakíl viszont már éppen kéttucatot, a harmadik rendű Havádzsa Náfaj pedig háromtucatot gyűjtött be – csak Rilee Rossouw rontotta el a sorozatot, aki 48 helyett csak 30-ig jutott el. A 14. játszma végére kialakult 123/4-es állás már inkább a vendégek sikerét jósolta, ám a multáni dobó, az egész szezonban eddig jó formát mutató Mohammad Alí meghúzta a vészféket a kvettai vonaton, és a következő játszmában Náfaj kiejtésén kívül azzal is dicsekedhetett, hogy csak 3 futást szereztek ellene – de a következő két játszmában Abbász Afrídí és David Willey is sikeresen visszafogta a száguldást: ellenük összesen csak 10 futás született, viszont két ütős is kiesett. Az utolsó 3 játszmában így aztán 45 pontot kellett volna összeszedniük a liláknak: ez persze nem sikerült, 14 futással lemaradtak a célról.

Most már tehát nincs vereten csapat a PSL-ben, de nyeretlen még van: hamarosan kezdődik a nullapontos Lahor meccse a Zalmi ellen! A mai eredménynek köszönhetően a Sultans megerősítette első helyét, de a Gladiators is maradt második.


Alapból nem látható kép
×