Már most bebiztosította rájátszásbeli helyét a Multán

2024. március 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Újabb győzelmet aratott a PSL-ben a Multan Sultans: hétből már a hatodikat, így, bár még egész sok van hátra az alapszakaszból, de már most biztossá vált a továbbjutásuk. A mai vesztest, a Karachi Kingst viszont egyre jobban fenyegeti, hogy lemaradnak a rájátszásról.

Sáh Gardez különleges, 12. századi síremléke Multánban (illusztráció)Sáh Gardez különleges, 12. századi síremléke Multánban (illusztráció)

A kép szerzője: Junaidahmadj (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Tegnap sajnos Iszlámábádot eső áztatta, így pont egy duplameccs-nap maradt el, de ma ismét a napsütötte Karacsiban vagyunk: ráadásul a listavezető szultánokat látjuk fellépni vendégként. Akik már most tudhatták: ha ezt a találkozót megnyerik, bebiztosítják helyüket a legjobb négyben, vagyis a rájátszásban. A Kings viszont igen hullámzóan teljesített eddig, és jelenleg éppen a hullám völgyében tartózkodnak: utolsó két meccsüket elvesztették, itt volt az idő javítaniuk.

Legutóbb egy kis csapaton belül terjedő vírusos betegség ütötte fel a fejét a karacsiaknál, emiatt például legutóbb nem játszott a ma visszatérő Leus du Plooy sem, és rajta kívül újra itt volt Mír Hamzá is (azt nem tudjuk, ő is beteg volt-e). Ők ketten Ánvar Alí és Kieron Pollard helyére kerültek be: azt sem tudjuk, hogy Alíval mi van, de hogy Pollard nem betegség miatt hagyta ki a találkozót, az biztos: ő sokkal kellemesebb körülmények között töltötte ezt az időt (mármint a betegségnél kellemesebb, nem a meccsnél), hiszen Indiában volt vendég egy ottani milliárdos fia, Anant Ambání esküvőjén. A Multánnál a csapatba hol bekerülő, hol onnan kikerülő Sáhnaváz Dahání most éppen kikerült, csakúgy, mint Áftáb Ibráhím, helyüket pedig Chris Jordan és David Willey vette át.

Az ütést választó szultánoknál Reeza Hendricks nem akarta a véletlenre bízni a dolgot: egyből nekikezdett a hatosok sorozatgyártásának – ám a sorozata három után megszakadt, mert Blessing Muzarabani dobását a mélységi hármashoz nyeste, és ott elkapták. Ezzel már a 2. játszmában összeállt a Mohammad RizvánUszmán Hán társulás, akik a mai mérkőzés legeredményesebbjei voltak. Bár még az erőfölényben Rizván majdnem kiesett LKE-vel, de mint a videózás során kiderült: ha kicsivel is, de a labda elkerülte volna a kaput. Így hat játszma után 50/1 volt az állás, majd sok négyes után a 10. játszmában Hán már beütötte az első hatost is, így a félidő felére 87/1-re hozták föl a csapatot. A következő játszmában Hán elérte a saját 50-esét, majd a 16-odikban Rizván is: de a kettejük közti megközelítésbeli különbséget nem csak ez mutatja, hanem az is, hogy Rizván 50-esekor Hán már 86-on állt, pedig csak 8 dobással kapott többet. A pár még a 17. játszmát is lehúzta együtt, amelynek a végére már 164/1 volt az állás, és Rizván csak a következő dobásból esett ki: megint Muzarabani volt a kapuszerző. Az utolsó néhány játszmában a Karacsi dobói még javítottak egy kicsit, és legalább azt elérték, hogy ne szálljon el nagyon a cél, de azt nem tudták megakadályozni, hogy Uszmán Hán át ne lépje a 100 pontot: összesen 106-neskivel végzett 59 dobásból. A pakisztániak igazán sajnálhatják, hogy bár Hán pakisztáni születésű, de az Egyesült Arab Emírségekbe vándorolt ki, és esetleg ottani válogatott lehet majd. Itt a PSL-ben is külföldi játékosnak számít, amikor azt számolják, hogy hány külföldi játszik egy csapatban.

A Kingsnek ezek után 190 futást kellett volna megszereznie a győzelemhez. Ehhez minden bizonnyal úgy érezték: a szokásosnál valamivel több kockázatvállalásra lehet szükség: talán ennek lett az eredménye Tim Seifert kifutása a 2. játszmában, hiszen az ütős egy nem nyilvánvaló szimplára indult el, és hiába vetődött a végén előre, egy picit lemaradt a vonalról, amikor Villey közvetlen rádobása eltalálta a kaput. Hamar búcsúzott James Vince is egy elkapás miatt, de Sán Maszúd és Soeb Malik ezek után a 9. játszma végéig együtt maradt, és 75/2-es állásra hozták fel a Karacsit. Már ez az állás sem volt a legszebb számukra, de utána ahogy telt az idő, viszonylag ritkán jöttek az újabb határok is, az ütősök pedig esegettek kifelé: a 100 pontot például csak a 14. játszmában, már 5 ember elvesztése után tudták elérni, és még ezek után is volt két olyan játszmájuk, amikor csak 4–4 pont jött össze, így a szükséges pontarány csak egyre nőtt és nőtt számukra, és végül 20 futással ki is kaptak.

A Kings így maradt az ötödik, míg a Multán följött 12 pontra. Az, hogy leszoruljanak a rájátszást érő helyekről, csak úgy lenne lehetséges, ha innentől kezdve a Karachi Kings és az Islamabad United is megnyerné az összes hátralevő meccsét – azonban mivel ők még egymás ellen is fognak játszani, így lehetetlen, hogy mindketten csak nyernének mindig. Tehát a Multan most már matematikailag is biztos rájátszásrésztvevő.


Alapból nem látható kép
×