Hiányzott az izgalom a United első hazai meccsén

2024. március 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Az eső miatt szombaton az első két találkozó elmaradt Ravalpindiben, de ma már jobb idő volt, így bemutatkozhatott hazai pályán az Islamabad United: méghozzá egy izgalommentes sikerrel, mert a Peshawar Zalmi sehol sem volt a kergetés során.

Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Aki esetleg nem lenne tisztában Pakisztán földrajzának eme rejtelmeivel, leírjuk: az ország fővárosa Iszlámábád, de ez a város viszonylag újonnan épült hozzá a történelmi nagyvároshoz, Ravalpindihez, így lényegében a két település egynek tekinthető. Így fordulhat elő, hogy az Islamabad United hazai pályája valójában Ravalpindiben található. A PSL második fele itt és a déli Karacsiban zajlik: de konkrétan ebben a stadionban csak most játszották az idei első meccset, mert, ahogy a bevezetőben is írtuk, tegnapelőtt az időjárás nem engedte az aznapra tervezett két találkozó megrendezését. A mai két résztvevő, az IU és a Pesavar a középcsapatok közé tartozik ebben az idényben: a mérkőzés előtt az Iszlámábád a 4., a Zalmi a 3. helyet foglalta el a hatból.

A ma már végre rendes pirosban játszó United semmit sem változtatott a legutóbb Karacsiban győztes összeállításán, viszont a Zalmi hármat is módosított azon a csapaton, amelyikkel utoljára játszott (amikor éppen az Iszlámábádot verték Lahorban): kimaradt Haszíbulláh Hán, Ászif Alí és Navín ul-Hak, akik helyett ma Tom Kohler-Cadmore-t, Ámir Dzsamált és Mohammad Zísánt láthattuk sárga-feketében.

A Pesavar nem csak dobással kezdett ma, hanem igen jól is. Méghozzá azért, mert a legelső dobás során Szaím Ajúb kairam-labdája éppen Alex Hales középső karóját találta el! A következő ütősök óvatosak is lettek Ajúbbal szemben: a játszma során csak 2 szimpla született részükről. De a következő játszmától máris véget ért az óvatosság, és előbb Ága Szalmán, utána pedig Colin Munro is bejelentkezett egy négyessel és egy hatossal – csakhogy Munro 15 futás után egy Ajúb-labdát túl magasra ütött fel, így el tudták kapni. A 4. rendű Sádáb Hán ezek után hasonlóan kezdett menetelni, mint Szalmán, de aztán adódott köztük egy nagy különbség: amikor Szalmán 37, Hán 39 ponton állt, Ága Szalmán egy névrokonától, Szalmán Irsádtól kapott egy olyan labdát, amibe úgy érezte, jobb lesz, ha belekanalaz, de az újító próbálkozást elhibázta, és a kapus elkapta. Hán ezzel szemben tovább száguldott 80 futásig, és csak a 17. játszmában esett ki. A végén még névrokona, Ázam Hán is belekezdett egy kis villámháborúba, és 200 fölötti aránnyal gyűjtött be 29 újabb futást: a csapat összesen 196-tal végzett, ami szép, szép, de ez egy viszonylag kicsi pálya nagyon jó talajjal, így nem volt garantált, hogy meg is tudják ezt védeni.

De pár perccel a szünet után már nagyon is úgy tűnt, hogy megvédik. Ugyanis a 4. dobásból a múltkor az IU ellen százast szerző Bábar Ázam nem volt elég gyors, hogy teljesítsen egy kockázatos szimplát, így kifutották (Alex Hales így a mezőnyben tette jóvá a kacsáját), sőt, még ugyanebben a játszmában Naszím Sáh Ajúbot is kiejtette: az állás 1/2-re módosult! A borzalmak pedig tovább folytatódtak a Zalmi számára: a 2. játszmában csak két újabb futás született, a harmadik pedig szűz lett (ezt is Naszím Sáh dobta), így 18 labda után 3/2-re álltak. 19 után pedig 3/3-ra, ugyanis Rumman Raísz is lecsapott. A mélypont 22 dobás után érkezett el, amikor még mindig 3/3 volt látható az eredményjelzőn. Az ilyen mélységek egyetlen előnye, hogy innen már csak fölfelé vezet az út: és valóban, ezek után néhány négyessel szépített az álláson Paul Walter és Kohler-Cadmore: de ez a szebb szakasz is csak az 5. játszma végéig tartott, mert a hatodik ismét visszataszította a Pesavart a pokolba: ezt Naszím Sáh öccse, Hunain Sáh dobta, szintén szűz lett, és kiesett alatta előbb Kohler-Cadmore, utána pedig nulla ponttal Rovman Powell. Az erőfölény végére 18/5 lett az állás: még az is benne volt, hogy a valaha volt leggyengébb PSL-félidőt látjuk ma. Ezt végül azonban jócskán elkerülték, egyértelműen Ámir Dzsamálnak köszönhetően, aki 7. rendű létére mégis igazán kiválóan ütött: a 13. játszmára már 50 fölött tartott (a csapat pedig 93/5-nél), a 18. játszmában pedig a 87-et is elérte, és ezek után esett ki, méghozzá Sádáb Hán 300. Húsz20-as kapuja által. Már igazán nem számított, de érdekesség, hogy a következő két dobásból is kiesett egy-egy újabb ütős, csak azért nem lett mesterhármas, mert közben játszma- és ezáltal dobóváltás történt. A végjáték persze nem lett izgalmas, mert egy ennyire rossz kezdés után még a Dzsamál-féle 87 is csak a nagy szégyentől mentette meg a vendégeket, de a sima vereségtől nem. Érdekesség, hogy Dzsamál egymaga a csapat összes pontjának 52%-át szerezte, az extrák figyelembe vétele nélkül pedig közel 59%-át...

Az eredménynek köszönhetően most már mindkét csapat 7 ponttal áll a tabellán, de jobb NFA-jának köszönhetően most az IU a harmadik és a Zalmi a negyedik.


Alapból nem látható kép
×