Húsz20-ban a hollandok nyerték a nepáli tornát

2024. március 5. – Szerző: Krikettgalaxis

Nemrég ENN formátumban játszott egymással a világbajnokság 2. ligájának keretein belül Nepál, Hollandia és Namíbia. Akkor Namíbia volt a legjobb, de most NH20-ban is összemérték az erejüket, és itt már a hollandok győztek. A torna Jan Nicol Loftie-Eaton rekordgyors százasáról marad emlékezetes.

Holland tulipánok (illusztráció)Holland tulipánok (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mindhárom válogatott részt vesz majd a nyári Húsz20-as világbajnokságon is, ráadásul Nepál és Hollandia ott egy csoportba is került, így kifejezetten jó ötletnek tűnt részükről, hogy ha már a második liga miatt úgyis egybegyűlnek ENN-ezni Nepálban, akkor utána még maradjanak ott, és egy kicsit Húsz20-azzanak is.

Ezen a kis tornán először a csoportkörben mindenki mindenkivel kétszer játszott, majd az első kettő egy külön döntőben még egyszer találkozott. Érdekes módon az elején Nepál mindenkitől kikapott, de aztán két győzelemmel javított, miközben Hollandia egyszer legyőzte Namíbiát, másodszorra viszont eső miatt félbeszakadt a meccs, és nem hirdettek eredményt. Így Hollandia 5, Nepál 4, míg az ENN-sorozatot megnyerő Namíbia 3 ponttal végzett: a mai döntőt tehát a házigazdák vívták Hollandiával. Itt többször is változott, hogy éppen ki áll jobban, de Hollandia egy jó hajrával végül sikerrel zárta a kergetést, és megnyerte a tornát.

Az egyéni teljesítmények közül kettő emelendő ki mindenképpen. Az egyik a holland válogatottban játszó 20 éves Michael Levitt, aki még csak most mutatkozott be NH20-ban, de máris a torna messze legeredményesebb ütőse lett 247 futással: ebből a döntőben és az első mérkőzésén is 54-et gyűjtött, az egyik Namíbia elleni találkozón pedig 135-öt!

De még Levittnél is figyelemre méltóbb, amit a namíbiai Jan Nicol Loftie-Eaton művelt a torna nyitómeccsén: itt mindössze 33 dobásból ért el egy százast, ami férfi NH20-ban világrekord! Összesen végül 36 dobásból 101-gyel zárt, benne 11 négyessel és 8 hatossal. Érdekesség, hogy ez a csúcs Nepál ellen született, miközben az eddigi rekordot éppen egy nepáli játékos tartotta: tavaly szeptemberben Kusal Malla volt az, aki 34 labdából jutott el 100-ig. Csakhogy akkor és ott az ellenfél a hipergyenge Mongólia volt, így Loftie-Eaton teljesítménye a jóval erősebb Nepál ellen sokkal komolyabb eredménynek számít.


Alapból nem látható kép
×