A legerősebb csapat ellen támadt fel a Zalmi

2024. március 5. – Szerző: Krikettgalaxis

Ebben az idényben 8-ból mindössze kétszer kapott ki a Multan Sultans: mindannyiszor a Peshawar Zalmi ellen. Másodjára éppen a mai találkozón, ahol a kergetés során 200-at teljesítettek ugyan, de ez is kevés volt.

Az 1600-as években épült Mahábat Hán-mecset Pesavarban (illusztráció)Az 1600-as években épült Mahábat Hán-mecset Pesavarban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A Zalmi éppen tegnap játszott utoljára, és bár azt nem mondhatjuk, hogy óriási vereségbe szaladtak bele, de azért azt sem, hogy csak szűken kaptak volna ki. Most pedig pont az ellen a Sultans ellen kellett volna javítaniuk, akik vezetik a tabellát: igaz, két dolog mégis a sárgák mellett szólt. Az egyik, hogy pont amiatt, hogy a Multán eddig olyan jó volt, ők már be is biztosították a rájátszásbeli helyüket, és emiatt elképzelhető volt, hogy nem a legjobb csapatukat küldik ki, vagy ha igen, akkor sem adnak bele mindent annyira, mint egyébként. A másik, hogy a kékek eddigi egyetlen veresége éppen a Peshawar nevéhez fűződik: 11 nappal ezelőtt ők vették el a szultánok veretlenségét.

A mérkőzés egy egészségügyi kampányban is részt vett: a játékosok egy kis rózsaszín szalagot kellett, hogy kitűzzenek magukra, és többen rózsaszín sapkában is jelentek meg, hogy felhívják a figyelmet a mellrákkal és a gyermekkori rákbetegséggel kapcsolatos tudatosságra, a szűrővizsgálatok fontosságára.

Mindkét csapat többet is változtatott a legutóbbi összeállításán. A Multánnál kimaradt Faiszal Akram és a kiváló formában ütő kapus, Uszmán Hán, de utóbbinak az oka nem világos. Azt is lehetett hallani, hogy személyes okok miatt kellett távoznia néhány napra, de Mohammad Rizván csapatkapitány a mérkőzés előtt kisebb sérülést emlegetett vele kapcsolatban. Lehet, hogy mindkettő. Mindenesetre a két kimaradó helyett ma Áftáb Ibráhím és Dawid Malan játszott. A Pesavar viszont négyet is cserélt: nálunk ezúttal nem volt itt Mohammad Hárisz, Paul Walter, Mohammad Zísán és sérülés miatt Aríf Jakúb, helyettük Haszíbulláh Hán, Ászif Alí, Navín ul-Hak és Mehrán Mumtáz kapott szerepet: utóbbi most debütált a PSL-ben. Róla azt kell tudni, hogy egy lassú balkezes ortodox dobó, és éppen Ravalpindiben született, ahol ez a meccs is volt most.

A kiváló ütőtalajú pályán a Zalmi az ütéssel való kezdést választotta. Az erőfölény nagyon kiegyenlített játékot hozott – csakhogy nem a két csapat között, hanem a két nyitó ütős, Szaím Ajúb és Bábar Ázam között! Ők ugyanis mindketten igen jól teljesítettek: mindegyikük 18 dobással nézett szembe, és ezalatt 34, illetve 33 futást szedtek össze (Ajúb 1-gyel többet). A következő játszmában Ajúb ezt még két egymás utáni hatossal is megfejelte, ám ekkor, 46 pontnál Uszama Mír dobása LKE-t érően találta el a lábát. Ez az egész csapat lendületét visszavetette valamelyest, ugyanis a következő 3 játszmában nem ütöttek egy határt sem, de a félidő felére így is egy elég jó, 100/2-es eredményt mondhattak magukénak. A következő játszmákban Ázam és Haszíbulláh Hán néhány jókor jövő határral tudta tartani a 10-es, sőt, 10 fölé is bekúszó pontarányt, majd miután a 15. játszmában Uszama Mír balra csapódó labdája eltalálta Ázam kapuját, Rovman Powell is csatlakozott a tűzijátékhoz: ő 15 dobásból 2 hatost és 1 négyest (is) ütött. A 20. játszmában még Ámir Dzsamál is bejelentkezett 2 határral, ami meghozta a 200 futást a Pesavar részére: a pontos végeredményük 204 lett.

Igen ám, de ez a ravalpindi pálya annyira ütősbarát, hogy ilyen kétszáz körüli célokat már jó sokszor láttunk sikeresen lekergetni. Igaz az is, hogy már az első félidőben látszott, hogy a lassabb labdákat néha nehéz volt lekövetni – mindent egybevetve izgalmas folytatás volt várható. Négy játszmán át szépen menetelt is a Multán, 34 futást begyűjtve, de az ötödikben, amit az újonc Mehrán Mumtáz dobott, mindössze egy pont született – és egy kapu: Reeza Hendricks visszaütött labdáját kapta el a dobó maga. Ahogy az első félidő első kapuja, úgy ez is visszavetette az ütős csapatot: most is több (ezúttal 4) játszma következett határesemény nélkül, ráadásul közben Mohammad Rizván is kiesett, miután elindult egy szimplára, de bőven lemaradt a vonaltól, mire a mezőnyből ledöntötték a kaput. A 9. játszmában viszont szerencséje is volt a szultánoknak: a rövid hármason Szalmán Irsád egy nyalókát ejtett el Taijab Táhir ellen. Táhir ezek után még négy négyessel mutatta meg nekik, hogy ezt kár volt, de végül a 12. játszmában ő is kiesett, csakúgy, mint Dawid Malan. Az ekkor látott 91/4-es állás igen kedvezőtlennek tűnt a Multán számára, de hamarosan Iftihár Ahmed és Chris Jordan egy iszonyatosan nagy hajrát indított: előbbi 27 dobásból ért el 60 futást, utóbbi pedig 12-ből 30-at! De még így is az utolsó játszmára 23 futás hiányzott a győzelmükhöz, és abból csak 18-at tudtak megszerezni: a 200 ugyan meglett, de 4 futással mégis kikaptak. A Pesavar újonca, Mumtáz ismét érdemel egy-két szót: a kapuja mellett a négy játszmáját 5,0-s gazdálkodással tudta lehozni, ami egy ilyen pályán igazán kiváló eredmény! Sok sikert kívánunk a jövőben a most 20 éves dobónak!

A Multán egyelőre nem sokat vesztett ezzel a vereséggel: így is bőven elsők, viszont a Zalminak nagyon kellett a két pont: így most följöttek a 3. helyre a szintén 9-pontos Kvetta mögé – igaz, már többet játszottak, mint ők, illetve mint a mögöttük álló Iszlámábád.


Alapból nem látható kép
×