India végigütötte a második napot, nagy az előnyük

2024. március 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Tegnap 11, ma csak 7 kapu veszett el az angolok indiai vendégjátékának utolsó tesztjén. India teljes mérlege két százas, három 50-es, összesen pedig 473/8 – a végén még két dobójuk is (az angolok számára idegesítően) jól tartja magát.

A 18. századi Sanivár Várá nevű erődítmény Púnában (illusztráció)A 18. századi Sanivár Várá nevű erődítmény Púnában (illusztráció)

A kép szerzője: Sreein Sreedhar (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Lassan már most búcsúzhatnak az angolok a szépítés reményétől: egyre inkább érik a 4–1-es vereség a 3–2 helyett. Bár a napot még 83 futásos előnyben kezdték, de a kapuszerzéssel hadilábon álltak, így Rohit Sarmá és Subman Gil fenyegetően jól végezte a tegnapi napot. Akkor reggel sok kitérülést ki lehetett hozni a labdákból – a vendégek valószínűleg most is számítottak erre, bár az éppenséggel az új labdával történt, a mostanival meg már 30 játszma lement. Annak ellenére, hogy tegnap az összes kaput lassú dobók szerezték, a pálya sem akkor, sem ma nem érződött kifejezetten pörgetőbarátnak – egyszerűen csak Kuldíp Jádav túl jó volt.

Reggel Sarmá úgy kezdett, hogy már túl volt az ötvenesén, míg Gil 26-tal jött be a pályára. És mindketten elég bátor módon játszottak: nem csak négyeseket ütöttek teszthez képest igen nagy mennyiségben, de hatosok is be-becsúsztak tőlük. A 40. játszmában Gil is átlépte az 50-et, majd a 48. játszmában (éppen egy hatossal) megszerezte a 4000. első osztályú futását is. Hamarosan szinte egy kis verseny is kialakult a két ütős között, hogy kinek lesz meg előbb a száz: ez a legélesebb akkor volt, amikor Sarmá 99-en, Gil pedig 96-on állt – végül Sarmáé jött előbb, Gilé pedig csak 2 dobással lemaradva. Rövid időn belül elérkeztünk az ebédhez: ekkor India már 46 pontos előnyben volt, és még mindig csak 1 ütőst vesztettek el – az angolok valószínűleg nem túl jó étvággyal fogtak hozzá a menühöz...

A 62. játszmában aztán nagy pillanathoz érkeztünk. A tavaly nyári Hamvak óta most először Ben Stokes is a kezébe vette a labdát dobáshoz – ne feledjük: az utóbbi jópár hónapban azért nem dobott, hogy kímélje a térdét. És mit hozott ez az első Stokes-dobás? Hát persze, hogy Sarmá kapuját! És hogy a forgatókönyv tökéletes legyen: a kapu ráadásul még szép is volt – a labda közvetlenül a kéz-karó tetejét találta el. És ha már az egyik százados búcsúzott, hát a másik is követte a példáját: pár dobás múlva Gil James Anderson 699. áldozatává vált a teszt formátumban – és ő is egy kéz-karó tetejébe vágódó labda által. Az új ütőstársulást az újonc Devdatt Padikkal és a tesztben szintén nem túl rutinos Szarfaráz Khán alkotta: de egyáltalán nem látszott meg rajtuk a kevés tapasztalat. Még tea előtt Khán is elérte az 50-et, de Padikkal sem maradt messze attól (44-nél tartott): India pontszáma már 376/3 volt, vagyis már 158-cal vezettek... vajon lesz játéklezárás estefelé? – merülhetett fel a kérdés.

De ahogy azt mostanában meglepően sokszor láttuk, a szünet utáni első dobások megint gondot okoztak az ütősöknek. Most konkrétan a legelső dobás: Shoaib Bashir labdáját Khán nem túl bölcs ütőtartásának következtében a katonához továbbította, aki elkapta – cserébe viszont Padikkal is hamarosan megszerezte az 50-est, méghozzá éppen egy hatos segítségével. Így a mai lett az első alkalom a világon, amikor India első öt ütőse mind legalább 50-est ért el az angolok ellen. Padikkal vesztét később ismét Bashir okozta egy kidobással, majd a 427-es pontszámot elérve egy kisebbfajta összeomlást láthattunk Indiától. Ekkor 9 labda leforgása alatt 3 újabb ütős esett ki, köztük a 100. tesztjét játszó Ravicsandran Asvin – kacsával. 428/8-as állásnál Anglia már majdnem kezdett megkönnyebbülni (bár a hátrányuk már ekkor is tetemes volt), azonban a 9. és 10. rendű Kuldíp Jádav és Dzsaszprít Bumráh egy jó adag borsot tört az orruk alá: hiába volt még hátra 18 játszma a napból, ők azt kiesés nélkül végigbírták, ráadásul közel 50 újabb futással gazdagították csapatukat – így aztán a nap 255-ös hazai előnnyel zárult.


Alapból nem látható kép
×