A Kvetta is az utolsó dobásban biztosította be a rájátszást

2024. március 10. – Szerző: Krikettgalaxis

A PSL mai, dupla napján az első mérkőzésen az Islamabad United, a másodikon pedig (amiről ez a hír szól) a Quetta Gladiators győzött úgy, hogy a 19.6-ban érte el a célt: ez mindkét együttesnek rájátszást ért. Ezúttal a vesztes fél a Lahore Qalandars volt.

Kvetta éjjel (illusztráció)Kvetta éjjel (illusztráció)

A kép szerzője: Beluchistan (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Szegény Karachi Kings: nem is játszottak ma, de a nap számukra alakult a legrosszabbul. Egyelőre elég lett volna nekik, ha az Iszlámábád és a Kvetta közül legalább az egyik kikap – erre mindkettő győzött, így a Kings most már sehogyan sem juthat tovább, idén az 5. helyen végeznek. A Kvetta egyébként viszonylag kényelmes helyzetben volt: jól kezdték a bajnokságot, aztán, bár leeresztettek, így a végére is még két esélyük maradt a továbbjutásra: még ha ma nem sikerült volna a győzelem, akkor is próbálkozhattak volna majd jövő héten még egyszer. Bár valószínűleg nem akarták volna akkorra haygyni a döntést: ellenfelük most ugyanis az utolsó helyezett Lahor volt, kedden viszont a listavezető Multán lesz...

Hihettük volna, hogy a kalandarok, akiknek már úgyis minden mindegy, most beküldenek játszani sok fiatal játékost, hogy szerezzenek egy kis tapasztalatot – ám nem így történt. Csak kettőt változtattak legutóbbi összeállításukon, és ez a két változtatás sem fiatalok behozásól szólt: az ujjtörést szenvedett Fáhar Zamán, valamint Ahszán Hafíz helyett Száhibzádá Farhánt és George Lindét játszatták. A lilák egyet cseréltek: náluk Mohammad Hasznain helyére érkezett Mohammad Vaszím.

A pénzfeldobáskor mindkét kapitány megkapta, amit szeretett volna: a Qalandars az ütést, a Gladiators a dobást. Az már az elején látszott, hogy ez a karacsi pálya nem olyan, mint a délutáni meccsen látott ravalpindi, ahol egy bőven 200 fölötti célt kergettek le... Itt az első 5 játszma alatt Száhibzádá Farhán és Mirzá Beg csak 38 pontot tudott összeszedni, utána pedig mindkettejüket még az erőfölényben elkapták Ábrár Ahmed egy-egy dobásából. A félidő felére is csak 70/3-ig tudtak eljutni (időközben Shai Hope is búcsúzott): ekkor viszont Sahín Sáh Afrídí kapitány, ahogy tőle már többször is láttuk, az 5. rendben beküldte saját magát. A szurkolókat nagyon megosztja ez a lépés (nem csak most): egyesek szerint ez amellett, hogy taktikailag rossz döntés (hiszen jobb ütősök maradnak így későbbre), még nagyképűség is (hiszen ő kifejezetten dobójátékos), mások szerint viszont igazi kapitányhoz méltó cselekedet, hogy így is magára vállalja a terhet. Egy biztos: két meccsel ezelőtt bejött a húzás (30 pont), múltkor nem (1 pont) – és ma meg még jobban sült el, mint bármikor: most a 3. rendű Abdhulláh Safíkkal egy 91 futást összehozó társulást tudtak alkotni, és külön-külön mindketten átlépték az 50 futást! Lehet, hogy Afrídí adatlapján hamarosan a dobó szerepkört mindenesre kell átírnunk? Szemmel láthatóan fejlődött az ütőjátéka az utóbbi egy-két évben – bár tegyük hozzá, ma azért a szerencse is vele volt, mert több égbe ütött labdája üres területre hullott. Mindenesetre mire ma végül kiesett, már a 20. játszmát írtuk, a csapat pedig 160 pontra jött föl, végül pedig 166-tal zártak.

A 2. félidő elején először az Afrídí-kritikus szurkolók örömködhettek egy kicsit: első három dobásából ugyanis Jason Roy három négyest ütött. A Lahor szerencséjére azonban az erőfölényben ezek után már csak ugyanennyi újabb határ született, ráadásul Dzsahándád Hán Royt ki is ejtette. Ezzel együtt a Kvetta 43/1-e még mindig jobb kezdés volt, mint a Lahor 39/2-je – és körülbelül ugyanennyire volt jobb a félidő felénél látott 72/2-jük is, mint az ellenfél 70/3-ja. A futások tehát náluk sem jöttek túl gyorsan, viszont azért ott volt Szaúd Sakíl, aki kitartóan hozta a 100 fölötti arányt, és sehogy sem akart kiesni. Összességében 4 társa is kiesett mellőle, ahogy haladtunk előre az időben, de ő végül 88-neskivel zárta a félidőt. Az Afrídí-párti szurkolók a játékrész utolsó néhány játszmájában na ugyézhettek egy kicsit, amikor kedvencük azért mégiscsak bekaszált két kaput – de ekkor már elég késő volt: az utolsó 5 dobásból a liláknak már csak 14 futást kellett összehozniuk a győzelmükhöz. És bizony ezt a játszmát is pont Afrídí dobta, így most aztán sokan a nyakába fogják varrni a vereséget: főként azért, mert a 19.6-os dobásból Mohammad Vaszím pont egy hatost ütve vitte be a gladiátorokat a célba!

Egészen hihetetlen jeleneteket produkál mostanában a PSL. Tegnap a Lahor szintén egy utolsó dobásos vereséget szenvedett, ma pedig ezt megismételték – a kettő között pedig ott volt a már említett Iszlámábád-meccs is... A mostani hatos után az egész kvettai csapat Shane Watsonsostul (ő az edzőjük) és Viv Richardsostul (ő a mentoruk) berohant a pályára ünnepelni: volt is mit, hiszen négy igen gyenge szezon után most végre bejutottak a legjobb 4 közé.


Alapból nem látható kép
×