Élre ugrott a Zalmi, már biztosan az első elődöntőbe jutnak

2024. március 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Ismét egy olyan mérkőzést láttunk a PSL-ben, ami az utolsó labdáig nyitott volt: a tegnapiakkal ellentétben azonban most nem sikerült ebből az utolsó dobásból a kergetés, így a Peshawar Zalmi megvédte az első félidei (amúgy nem túl magas) eredményét a Karachi Kings ellen. A Pesavar ezzel a tabella élére állt.

Az 1600-as években épült Mahábat Hán-mecset Pesavarban (illusztráció)Az 1600-as években épült Mahábat Hán-mecset Pesavarban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ha valaki azt hitte, tegnap már minden lényegi kérdés eldőlt a PSL alapszakaszában azzal, hogy biztossá vált a négy továbbjutó, bizony tévedett: még a mai mérkőzésnek is jelentős tétje volt a folytatás szempontjából (és a holnapinak is az lesz). Nem mindegy ugyanis, ki lesz bent az első kettőben és ki nem, hiszen előbbiek az első elődöntőbe jutnak, ahol még akár ki is kaphatnak, akkor is folytathatják tovább, viszont aki csak harmadik vagy negyedik lesz, az a végselejtezőben folytatja, ahol már nincs több hibázási lehetőség. Ma a Pesavar tudta: egy győzelemmel bebiztosíthatják a helyüket az első elődöntőben, a Karacsinak meg már úgyis mindegy volt, ők ötödikek így is, úgy is. De a becsületükért és persze a játékosok egyéni statisztikáiért még komolyan kellett, hogy vegyék a mai meccset.

A szokásos kezdési időpontnál (magyar idő szerint 15 óra) ma két órával később indult a találkozó, ugyanis elkezdődött a ramadán, és ez most már így lesz a hátralevő néhány mérkőzésen is.

A hazai pályájától (is) ma búcsúzó Karacsi majdnem ugyanazzal a 11 emberrel játszott, mint legutóbb, csak Blessing Muzarabani maradt ki, akinek a helyére Daniel Samst tették be. Ugyancsak dobófronton változtatott a Zalmi is: náluk Hurram Sahzád helyett a 19 éves Ajmal Hánnal próbálkoztak ma.

Az ütést választó Pesavar kapitánya, Bábar Ázam természetesen nyitóként jött be, de a 3. játszmában csak egy hajszálon múlt, hogy nem mehetett máris le. Egy LKE-t nem adott meg ellene a bíró, a videózás során viszont teljesen egyértelműnek tűnt, hogy érvényes kiesésről van szó: csakhogy annyira előrelépdelt, hogy a labda a kaputól legalább 3 méterre találta el őt, és ilyenkor a technológia pontatlanságára hivatkozva bíró szavát kell ítélni – így aztán érvényben maradt, amit a pályán döntöttek. A 6. játszmában aztán meg is adtak ellene egy LKE-t, de akkor meg a videóbíró úgy állapította meg, hogy fölément volna a labda, ezért vissza kellett vonni az ítéletet. Az erőfölényt így kiesés nélkül, 54 ponttal hozták le a sárgák: Ázam mellett Szaím Ajúbnak is nagyban köszönhetően. Ajúb azonban két dobással később kiesett, mivel Záhid Mahmúd kéz oldalon pattanó, de balra csapódó labdája megtévesztette a balkezes ütőst, és csak úgy tudott beleérni, hogy a saját kapujára élezte. A pörgetőbarát talaj a következőkben is akadályozta a gyors előrehaladást, sőt, néhány újabb kaput is eredményezett, így például 13 játszma után is csak 87/3 volt az állás. A következőben Ázam megpróbált gyorsítani, 4 labdából össze is hozott 13 futást, elérve a maga 50-esét, de a következőből Tom Kohler-Cadmore-ral rossz döntést hoztak, elindultak futni egy szűk esélyre, és Ázam vagy fél méterrel lemaradt, amikor ledöntötték a kapuját. A végén Rovman Powell begyűjtött ugyan még 30 futást, de összességében sok volt a nullás, így a Pesavar csak 147-et tudott szerezni összesítve.

A Kings kergetése nem kezdődött rosszul: Tim Seifert és James Vince feltűnően sok négyest szerezve menetelt, bár nem rendkívül gyorsan, de gyorsabban, mint ahogy a szükséges pontarány megkövetelte, így például 7 játszma után 57/0-ra álltak. A 9. játszmában aztán az afgán Navín ul-Hak egy szüzet dobott kapuval (Vince-t ejtette ki), utána pedig a friss ember, Sán Maszúd esett ki nulla ponttal, sőt, Seifert sem bírta tovább a 11. játszmánál, így kezdtek visszajönni a pesavariak reményei. A következő időszak teljesen átlagosan telt, Soeb Malik és Irfán Hán néha egy-két négyest betűzdelve építkezett, és bár a szükséges pontarány nem szállt az egekbe, de azért a végére lassacskán felemelkedett 12,5-re, aztán az utolsó játszma előtt 17-re. Ezt a játszmát Ámir Dzsamál dobta, és kezdetben Ánvar Alí nézett vele szembe. Alí pedig két duplával kezdte, majd két (szerencsés) négyessel folytatta: az utolsó 2 dobásból már csak 5 futás hiányzott ekkor! A Zalmi-szurkolók ereiben valószínűleg meghűlt a vér, főként amikor a kergetők utolsó dobásos sikereit hozó tegnapi meccsekre gondoltak – de ma máshogy alakult: az utolsó két labdából csak egy szimpla és egy mellé extra született, így a Pesavar két futással nyert.

A Zalmi így 13 pontra jött föl, ami jelenleg az első helyre is elég nekik: holnap pedig, amikor a Multán és a Kvetta lejátssza az alapszakasz utolsó meccsét, legrosszabb esetben is csak a második helyre süllyedhetnek le, így biztosított számukra az első elődöntő. A Kings búcsúja nem lett szép: ráadásul ez a 3. egymás utáni szezon volt, amikor nem jutottak be a rájátszásba. Amikor annak az okait keressük, hogy miért van vajon viszonylag kevés néző a karacsi stadionban, talán nem csak arra kell gondolni, hogy rosszul alakították ki a lelátókat, és nem nyújt elég élményt a látvány. A csapat játéka valószínűleg a világ legjobb létesítményeiben sem nyújtana elég élményt a szurkolóiknak.


Alapból nem látható kép
×