Afganisztán ENN-ben már lenullázta az íreket

2024. március 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár nemrég a teszten az írek győztek, most ENN formátumban is megmérkőzött egymással Afganisztán és Írország: a három meccs közül az egyiket egy sivatagi özönvíz (!) miatt nem rendezték meg, a másik kettőt viszont elég fölényesen nyerték az afgánok.

A Band-e Amir tórendszer egyik része (Afganisztán első nemzeti parkja) (illusztráció)A Band-e Amir tórendszer egyik része (Afganisztán első nemzeti parkja) (illusztráció)

A kép szerzője: Carl Montgomery (Flickr), licenc: CC BY 2.0

A teszthez hasonlóan az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett sorozatot még mindig két kiváló lassú dobója nélkül vívta Afganisztán: Mudzsíb ur-Rahmán jobb bokájának sérülése miatt hiányzott, Rásid Hán pedig hónapok óta elérhetetlen, hiszen hátbántalmai miatt műtétre volt szüksége. De már igen közel a visszatérése: úgy tudni, az ezt követő NH20-as sorozatban már bevethető lesz.

Az mostani ENN-sorozat első mérkőzésén így az afgánoknál mindjárt be is mutatkozott egy újonc pörgető dobó, a mindössze 16 éves Alláh Mohammad Gazanfar. Vagyis nem mindjárt, hiszen Írország választotta a dobást, így először Rahmánulláh Gurbázt és Ibráhim Zadránt láthattuk az afgán csapatból – őket pedig jó sokáig, mert mindketten kiválóan ütöttek, és több mint 30 játszmát bírtak ki együtt, ami alatt 150 futást gyűjtöttek össze. Mondani szokás: ha ENN-ben eddigre kevés kaput veszt valaki, akkor nagyjából meg fog duplázódni a végére a pontszámuk, márpedig a 300 nem lett volna olyan rossz. De Afganisztán ma még jobban teljesített: bár Theo van Woerkom a következő 10 játszmán belül mindkét nyitót és még a harmadik rendű Azmatulláh Omarzít is kiejtette, de Mohammad Nabí és Hasmatulláh Sáhídí begyorsított a végére: előbbi 40, utóbbi pedig 50 futást hozott még össze 150 körüli aránnyal, így a csapat 310/5-re végzett. Gurbáz egyébként 121 futással zárt, ám az íreknél volt valaki, aki ezt is túlszárnyalta: Harry Tector 138-ig jutott! Sőt, Lorcan Tucker is szerzett még 85-öt – és mindezek ellenére Írország mégis kikapott, mert a többi ütős viszont annyira szinten aluli volt ma. Senki más ugyanis még csak 10 futást sem tudott összekaparni, így aztán ez a két játékos adta a teljes pontszám (275) 81%-át, extrák nélkül pedig a több mint 85%-át! Az afgán dobók közül egyébként az újonc nem szerzett kaput, a legjobb pedig a 4-es zsákmányig jutó Fazalhak Fárúkí volt.

A március 9-re tervezett második összecsapást az Arab Emírségekre lesújtó özönvízszerű esőzés (igen, ott, a sivatagban ilyen is van néha!) miatt törölték. A statisztikákba még úgy sem számít bele, mint eredmény nélkül végződő meccs, hiszen nem tartották meg a pénzfeldobást sem.

Így aztán a harmadik találkozó lett a második. Írország ismét a dobást választotta, de ismét nem jöttek ki belőle túl jól – legalábbis eleinte. A nyitó pár 62 futást szerzett, később Hasmatulláh Sáhídí is eljutott egymaga 69-ig és a veterán Mohammad Nabí megint megközelítette (de nem érte el) az 50-est. Viszont mivel ezek az eredmények is elég lassú haladás során jöttek össze, a többi ütős pedig, főleg a végén, nagyon kevés pontra volt képes, így Afganisztán csupán 236 pontot tudott összeszedni. Aztán a második félidőben hiába esett ki gyorsan Andy Balbirnie, utána Paul Stirling 50-et, Curtis Campher pedig 43-at szerzett. Csakhogy őket követően teljes összeomlásban volt része az ír csapatnak: a 4. rendben és attól lefelé a legmagasabb pontszám, amire valaki képes volt, az 8 volt! Nabí megszerezte élete első 5-ös zsákmányát (érdekes, hogy csak most először, hiszen már 164 kapuja volt korábban), viszont ami talán még fontosabb az afgánok számára: a mai újonc, a 19 éves balkezes pörgető, Nángiálái Kharoti is 4 ütőst ejtett ki – álomszerű bemutatkozás, és ha így folytatja a pályafutását, világhíresség is lehet belőle! Ami az íreket illeti: az összeomlás miatt csak 119-re voltak képesek, így súlyos vereségbe futottak bele.

A két válogatott közti örökmérleg ebben a formátumban most már úgy néz ki, hogy az eddigi 32 mérkőzésből 18-at nyert Afganisztán, 13-at Írország és egy eredmény nélkül végződött.


Alapból nem látható kép
×