Vége a próbaidőszaknak: végleges a játszmák közti időmérés szabálya

2024. március 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Tavaly év végétől próbálták ki a szabályt, miszerint a dobó csapatnak legfeljebb egy perce van belekezdeni az új játszmába, különben büntetést kapnak. Úgy tűnik, az ötlet bevált, mert a Nemzetközi Kriktt-tanács most a véglegesítésről döntött. Ettől független döntés, hogy a világbajnokság döntő szakaszában legalább 10–10 játszma kell egy érvényes eredményhez.

Idő... (illusztráció)Idő... (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A játék további gyorsítása érdekében a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) próbaképpen tavaly decembertől férfi ENN- és NH20-meccseken bevezette, hogy elkezdik mérni az időt, amikor befejeződik egy játszma, és ha egy percen belül nem kezdenek bele az újba, figyelmeztetést kapnak, a harmadik ilyen alkalomtól pedig 5 büntetőpontot osztanak ki (vagyis az ellenfél kap 5 pluszpontot). Az ICC eheti dubaji találkozóján úgy döntöttek: 2024. június 1-től a férfi ENN-ben és a teljes jogú tagországok között vívott NH20-akon ez a szabály végleg érvényben marad.

A próbaidőszak alatt azt tapasztalták, hogy az új szabály miatt az ENN-ek hossza mintegy 20 perccel lerövidült, ami azért tekintélyes eredmény! Egyébként büntetésre egyetlen alkalommal sem került sor, a gyorsabb játékhoz elég volt, hogy a szabály a büntetéssel fenyegette a csapatokat.

Egy másik, ettől független döntés is született a dubaji gyűlésen. Az, hogy a 2024-es NH20-as világbajnokság végén az egyenes kieséses szakaszban legalább 10–10 játszmának le kell majd zajlania ahhoz egy mérkőzésen, hogy érvényes eredmény születhessen. Mint ismert: ha eső vagy más ilyesmi körülmény miatt lerövidül egy Húsz20-as meccs, akkor általában 5–5 játszma az a minimum, amit el kell érni ahhoz, hogy ne eredmény nélkül végződőnek könyveljék el a találkozót. Ez az 5–5 bővül most ideiglenesen 10–10-re.

Ami a 2026-os Húsz20-as világbajnokságot illeti: kiderült, hogy ott is 20 csapat szerepel majd, mint most. India és Srí Lanka, mint házigazdák, már most biztos résztvevők, rajtuk kívül az idei vébé Szupernyolcasába bejutó csapatok is ott lesznek két év múlva, valamint a világranglistán a legjobb 2–4 olyan válogatott is, akik az előzőek miatt még nem jutottak ki. A fennmaradó 8 helyért a világ összes többi csapata küzd majd meg selejtezőkön. Magyarország számára ez a selejtezősorozat már idén júniusban elkezdődik.


Alapból nem látható kép
×