Zavar van Dél-Afrika néhány meccsének státusza körül

2024. március 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Néhány nappal ezelőttig még úgy lehetett tudni, hogy a most zajló Afrika-játékok krikettmeccsei mind NH20-as státuszúak voltak, vannak, lesznek – ám többhelyütt már az olvasható, hogy Dél-Afrika mérkőzései mégsem azok, mert az ország legyengített férfi és női válogatottakat küldött a tornára. A helyzet még nem egyértelmű, és már készülnek az összeesküvéselméletek is.

Dél-Afrika zászlaja (illusztráció)Dél-Afrika zászlaja (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az Afrika-játékokon idén először szerepel a krikett. A női torna már le is zárult: ezt kisebb meglepetésre Zimbabwe nyerte. Az, hogy nem Dél-Afrika lett a győztes, talán még annak ellenére is meglepetésnek számít, hogy előre tudni lehetett: Dél-Afrika kulcsjátékosait mellőzve, rengeteg újonccal és fiatallal állt ki a tornára. Ahogy ebben az összefoglalónkban is említettük: az első mérkőzésükön 8 újoncot avattak, később pedig még négyet.

Aztán elkezdődött a férfiak tornája is: itt Dél-Afrika előbb könnyedén legyőzte Ghánát, majd viszont csúnyán kikaptak Kenyától. Ez a válogatott azonban még a nőkénél is gyengébb, tapasztalatlanabb volt: teljes egészében olyan játékosokból állt, akik még sem a válogatottban, sem az SA20-ban nem szerepeltek soha. De azért láttunk néhány jó teljesítményt tőlük is: Ghána ellen például a 20-éves George Van Heerden 107-neskit ért el.

És ezek után érkezett a hír: utólagosan megvonták az NH20-as státuszt Dél-Afrika eddigi mérkőzéseitől, és a hátralevők sem lesznek NH20-ak! Első olvasatra sokan gondolhatják: na és? Azonban komolyabb következményei vannak a dolognak, mint hinni lehetne. Leginkáb azért, mert a világranglistán csak az NH20-ak számítanak, így Dél-Afrika most már nem fog elveszteni értékes pontokat, akár helyezéseket is a világranglistán azok után, hogy kikapott Kenyától (sőt, tegnap Ugandától is). Márpedig a későbbiekben akár az is előfordulhat, hogy a világranglistahelyezések döntenek arról, közvetlenül kijutnak-e a következő világbajnokságra vagy további selejtezőkre kényszerülnek.

Talán ezért is merült fel sokakban a (kissé összeesküvésszerű) gondolat, hogy nem az történt-e, hogy a nagy hatalmú Dél-Afrikai Krikett-tanács az első vereség után valahogyan elintézte, hogy vonják vissza az NH20-as besorolást? Nem tudjuk, de az biztos, hogy sok kellemetlenséget okoz az eredmény. A már említett ranglistán kívül érzelmileg is sokat számít: hiszen a sok debütáns már konkrétan meg is kapta a válogatottságot jelképező sapkáját, örültek neki, büszkék voltak rá – és most kiderült, hogy a sapkájuk valójában érvénytelen.

De biztosan érvénytelen? Még ezt sem tudjuk 100%-ra. Bár több hírportálon megjelent, hogy visszavonták az NH20-as státuszt, és a világ legjelentősebb krikettportáljai (Cricinfo, CricketArchive) is már ennek megfelelően módosították az adatbázisukat, a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) hivatalos honlapján még ebben a percben is NH20 van feltüntetve a mérkőzések mellett. Egyelőre mi itt a Krikettgalaxison szintén úgy tekintünk a meccsekre, mint amik nem voltak NH20-ak, és a rajtuk részt vevő játékosok statisztikáit is ennek megfelelően újraszámoltuk.


Alapból nem látható kép
×