Egy korszak ért véget Csennaiban: már nem Dhoní a CSK kapitánya

2024. március 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Egy nappal az IPL nyitómeccse előtt, ahol majd a címvédő Chennai Super Kings lesz az egyik résztvevő, fontos bejelentést tett a klub: a legendás Mahendra Szinh Dhoní átadja a kapitányi posztot Riturádzs Gájkvárnak.

Mahendra Szinh Dhoní 2016-ban (illusztráció)Mahendra Szinh Dhoní 2016-ban (illusztráció)

A kép szerzője: Amardeep Singh (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Dhoní a CSK 2008-as alapítása óta egy rövid megszakítással folyamatosan kapitánya volt az együttesnek: csak 2022-ben volt egy időszak, amikor lemondása után Ravindra Dzsadedzsát nevezték ki kapitánynak, de hamarosan Dzsadedzsá is visszalépett, így Dhoní máris visszatért. Emellett néhány olyan alkalom is volt, amikor valami miatt éppen hiányzott egy-egy mérkőzésről: ilyenkor Szures Rainá vezette a csapatot. Dhoní összesen 212 IPL-meccsen volt a szuperkirályok kapitánya, amiből 128 alkalommal aratott győzelmet, és összesen 5 bajnoki címig vezette a klubot, utoljára éppen tavaly. Az egyik olyan évben, 2016-ban, amikor a CSK ki volt zárva az IPL-ből, Dhoní a Rising Pune Supergiants kapitánya is volt, így a tisztséget összesen 226 alkalommal töltötte be az IPL-ben, ami messze-messze rekord. (Rohit Sarmá a második 158-cal.)

A válogatottságtól már 2019-ben visszavonult kapus-ütős tavaly, akkor 41 évesen, már beszélt róla, hogy egy utolsó szezont még szeretne eltölteni a klubnál, ha egészsége engedi, ugyanis már akkor térdproblémákkal küzdött: aztán pár nappal a döntő után át is esett egy térdműtéten. Végül most, 42 évesen bejelentette, a játéktól még nem búcsúzik, de a kapitányságot átadja a 27 éves Riturádzs Gájkvárnak.

Gájkvár 2020 óta játszik a CSK-ban, és ez alatt a pár év alatt máris az 5. helyre jött föl a klub ütősranglistáján a maga 1797 futásával: legemlékezetesebb éve a 2021-es volt, amikor 635 ponttal az egész torna legeredményesebb ütőse lett. Idén viszont, mivel nemrég gyógyult fel egy ujjsérülésből, csak egyetlen tétmeccset játszott: egy Randzsí-trófea-találkozót, ahol az egyik játékrészben 96 pontot ért el. Tavaly egyébként az Ázsia-kupán három alkalommal már kapitányként vezette az indiai válogatottat is.

Visszatérve Dhoníra: már tavaly is megfigyelhető volt, hogy a magas rendben nem szokott bejönni ütni, csak később, egy-egy rövid időszakra, bizonyos, pont rászabott meccshelyzetekben. Most, a cserelehetőség felhasználásával még jobban ki fogják tudni használni a képességeit: ha a CSK elsőként üt, ráérnek nélküle kezdeni, és csak akkor becserélni őt, ha úgy érzik, pont az ő rutinjára van szükség, ha meg nincs ilyen időszak, akkor meg a szünetben – aztán a második félidőt végigkapuskodhatja. Ha meg mezőnyjátékkal kezdenek, akkor az első játékrészben ott lehet a pályán, aztán a szünetben lecserélik egy ütősre.

Stephen Fleming, a CSK vezetőedzője elmondta: az, hogy Dhoní lemond a kapitányságról, a játékos saját döntése volt, de ő maga is úgy érzi, az időzítés pontosan megfelelő volt. 2022-ben még nem álltak készen arra, hogy kapitányt cseréljenek, talán ezért is sült el balul a Dzsadedzsá-időszak – viszont azóta foglalkoztak a kérdéssel és a csapat jobban felkészült egy esetleges váltásra. Az edző arról is beszélt: Gájkvár rendkívül magabiztos, de valószínűleg eleinte fog kapni egy kis támogatást a pályán Dhonítól és esetleg más, rutinosabb játékosoktól, hogy könnyebben beleszokjon az új szerepébe.


Alapból nem látható kép
×