Eggyel csökkent az IPL-ben a nyeretlenek és a veretlenek száma is

2024. március 31. – Szerző: Krikettgalaxis

Ideiglenes otthonában fogadta a Delhi Capitals a Chennai Super Kingst. Ha a csapatok formáját tekintjük, akkor kisebb meglepetés, hogy a Delhi nyert, de ha azt, hogy eddig 12-ből 11-szer hazai diadal született, akkor annyira mégsem.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A három 100%-os és a két 0%-os csapat egy-egy képviselője csapott össze ma egy szokatlan helyszínen: a kelet-indiai Visákhapatnamban, amely város most két meccsen keresztül a delhi csapat ideiglenes otthonául szolgál, amíg a fővárosi Arun Dzsetlí stadiont nem tudják megfelelő állapotba hozni a nemrég befejeződött WPL után. A korábbi években (más okokból) már játszottak itt 5 mérkőzést a kékek, de ebből hármat is elvesztettek, így az előjelek kevésbé voltak kedvezők számukra – igaz, most volt idejük megismerkedni a pályával, mert az idény előtt tartottak itt egy edzőtábort is. De ha figyelembe vesszük a két csapat pillanatnyi formáját is, az sem éppen a Delhi mellett szólt, hiszen a Super Kings eddig igen meggyőző játékkal aratott két győzelmet, míg a Capitals két veresége sem pont a legszűkebb vereség volt a liga történetében. Mindkét csapat játékosainak dolgát nehezítette viszont a visákhapatnami forró és nedves időjárás.

A sárgáknak nem volt túl sok oka megváltoztatni a múltkor már működött csapatot: nem is tették. Viszont a Capitalsnél kihagyták a rosszul teljesítő Rikí Bhuít és a kisebb sérülést összeszedő Kuldíp Jádavot, helyettük pedig visszakerült a múltkor sérülés miatt még hiányzó Isánt Sarmá, és betették a csapatba Prithví Szávot is.

A pénzfeldobásnál a Delhi az ütést választotta, de a CSK kapitánya, Riturádzs Gájkvár is elmondta: nekik ez jó így, mert elég ismeretlen számukra a helyszín, és így legalább ki tudják tapasztalni a milyenségét az első félidőben. Annak ellenére volt nekik ismeretlen, hogy lényegében otthon érezhették magukat: a lelátókon meglehetősen sok sárga mezes szurkolót lehetett ugyanis megpillantani.

Az pedig hamar kiderült, hogy Prithví Száv beválogatása jó döntésnek bizonyult a fővárosiak részéről. Ő és David Warner ugyanis nyitó ütősként sokáig megbonthatatlan párt alkotott: az erőfölényben már 62, 9 játszma után pedig már 91 ponton álltak. A 10. játszmában végül megjött a torna dobóranglistáját vezető Musztáfidzsur Rahmán, és Matísa Patirana gyönyörű, ugrásos–egy kezes elkapásának köszönhetően kiejtette Warnert, aki azonban akkor már 50 fölött járt: 110-edszer Húsz20-as formátumban, amivel beérte az ebben a mutatóban világelső Chris Gayle-t. A következő játszmában Száv is elhibázott egy nyesést, csak az élével tudott beleérni, így őt meg a kapus, Mahendra Szinh Dhoní kapta el, innentől kezdve pedig kissé lassulni kezdett a Delhi játéka. Risabh Pant ugyan még kifejezetten jól harcolt (ő is 50-est teljesített), de a mögötte levők már kevésbé: a 15. játszmában például Patirana egy-egy sistergős bombája (149–150 km/h) betalált Mitchell Marsh és Tristan Stubbs kapujába is. Később egyébként az ő dobásából kapták el Pantot is, de akkor már ez keveset számított, mert a 19. játszma végén jártunk. A Capitals végül 191-gyel zárt, ami egészen szép eredménynek látszott.

Persze hiába látszik szépnek egy eredmény, ha az ellenfél az egész IPL egyik legjobb ütőssorával rendelkezik. De persze hiába rendelkezik egy csapat az egész IPL egyik legjobb ütőssorával, ha 3 játszma alatt a nyitók egyetlen határt sem ütnek, és mindketten kiesnek. Márpedig a Super Kingsszel most ez történt meg: Gájkvár 1, míg Rachin Ravindra 2 ponttal búcsúzott – mindketten Khalíl Ahmad dobásából! Utánuk még Adzsinkja Raháne és Daryl Mitchell megindított egy szép támadást: több mint a félidő feléig eljutottak együtt, és azzal, hogy például a 10. játszmában 17 futást szereztek, 12 alá csökkentették az addig elég magas szükséges pontarányt. De pont ekkor, amikor a legjobb lendületben voltak, megjött Aksar Patel, és elkapta a saját maga által dobott labdát Mitchell ellen. A következő két ütős (Szamír Rizví és a csereként behozott Sivam Dube) megint nem volt elegendően jó, így 15 játszma után már 15,8 volt az imént említett ráta, sőt, hamarosan a 18-at is elérte – ekkor van szükség egy Dhoníra, aki Dube kiesésével meg is érkezett: és mindjárt az első dobásból, amivel idén szembenézett, négyest ütött! Ezt ugyan még további 3 négyes és 3 hatos követte a részéről rövid idő alatt, tehát ismét kiemelkedőtt teljesített a nagy öreg, de közben például Mukes Kumárnak, a dobónak is volt egy kiváló játszmája, amikor csak 5 pontot szereztek a sárgák – akik végül nem tudtak csodát tenni, és 20 futással alulmaradtak.

A CSK elvesztette tehát veretlenségét, míg a DC megszerezte első pontjait: ők így a 9. helyről a 7-edikre ugrottak fel, az eddigi éllovas Super Kings pedig most már csak a második.


Alapból nem látható kép
×