Megfordították a sorozatot a Srí Lanka-i nők Dél-Afrika ellen

2024. április 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Srí Lankában szép krikettünnep a mai: nem csak a férfiak nyertek meg egy tesztsorozatot, de a nők is egy NH20-asat, méghozzá a nem éppen gyenge Dél-Afrika otthonában, ráadásul úgy, hogy az első meccsen még kikaptak, és onnan fordítottak később.

A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: Bernard Gagnon (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Az első találkozó rendkívül jól sikerült Dél-Afrika számára, igaz, rekordokat nem tudtak dönteni, de két mutatóban is éppen a második helyre futottak be. Az egyik az volt, hogy a csapat 198 ponttal végzett: ennél több női NH20-ban csak egyszer sikerült nekik, még 2010-benLaura Wolvaardt pedig 102 egyéni futásával szintén a második lett: nála többet (116-ot) csak Shandre Fritz ért el, éppen az imént említett 2010-es meccsen. Rajta kívül ma még Marizanne Kapp volt említésre méltó az ütésben, aki 60-ig jutott, de a többiektől nem sokat láttunk. A magas összpontszám azonban így is meglett, Srí Lankának pedig esélye sem volt azt lekergetni, főleg azok után, hogy kapitányuk és talán legjobb játékosuk, Csamari Atapattu már az első játszmában kiesett. Még Harsitá Szamaravikrama 38, illetve Haszini Perérá 30-a jelentett valamicske szépségtapaszt, de összességében így is csak 119-ig tudtak felkapaszkodni, ami 79 futásos vereséget jelentett.

A második meccsen Srí Lanka egyenlített. Talán ebben annak is volt szerepe, hogy Wolvaardt betegség miatt ezúttal nem tudta vállalni a játékot: igaz, a helyére beküldött Anneke Bosch igen jól pótolta őt, hiszen 50-est szerzett. Csakhogy ezen és Marizanne Kapp 44-én kívül szinte senki semmit nem mutatott, így Dél-Afrika csupán 138-as célt tudott felállítani. Érdekesség, hogy a 16 éves Karabo Meso másodszor is debütált a válogatottban: az Afrika-játékokon már ott volt pár hete, de utólag kiderült, hogy az ottani meccsek mégsem számítanak hivatalos NH20-nak, így Meso akkor mégsem lett hivatalosan válogatott játékos. (Most egyébként egy elkapáson kívül semmit nem ért el.) Bár ez a 138 nem volt túl magas cél, de Srí Lanka női válogatottja még csak háromszor tudott ennél nagyobb célt lekergetni – és mivel ma is sikerült, így ez lett a negyedik. A siker kulcsa a nyitó Vismi Gunaratna és az ötödik rendű Kavisá Dilhári társulása volt, akik együtt 76 pontot gyűjtöttek. Egyéniben Gunaratnának is meglett az 50: a 18 éves ütősnek ez volt az első pályafutása során.

A mai, harmadik összecsapás aztán még nagyobb kergetést hozott el Srí Lanka-i részről: egészen pontosan egy több mint 10 éves rekordjukat döntötték meg azzal, hogy ma lekergették Dél-Afrika 155 pontját. Pedig a visszatérő Wolvaardt nagyon jól kezdett, és 56 pontot zsebelt be, de az utána következők jóval-jóval kevesebbet. A félidőt végül Nadine de Klerk mentette meg nekik, aki a 19. játszmában egy 4–6–6–6–4-es sorozatot ütött be, 125-ről hirtelen 151-re felhozva a csapatot. A második félidőben azonban egy gyors kapu után összeállt az Atapattu–Szamaravikrama társulás, amely 97 pontot szedett össze, amivel megelőzték Srí Lanka korábbi legjobb 2. kapus párjának eredményét, a 90-et. Szamaravikrama maga 54-neskivel zárt, és bár Atapattu viszonylag korán búcsúzott, ő a jóval nagyobb sebessége miatt 73 pontig jutott. Ezek után már belefért a vendégeknek az is, hogy a többi ütős náluk se szerezzen túl sok pontot: így is 5 megmaradó dobással sikerült a rekordmagas kergetés.

A két ország női NH20-as örökmérlege a sorozat után úgy néz ki, hogy 17 mérkőzésből 11-et nyert Dél-Afrika és 6-ot Srí Lanka. Hamarosan a turné három ENN-nel folytatódik (és zárul).


Alapból nem látható kép
×