Uszmán Hán hosszú eltiltást kapott az Emírségekben

2024. április 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Nagyjából egy hónapja még nagyon szépnek tűnt Uszmán Hán élete, most azonban öt évre eltiltották többek között az ILT20-tól és az Abu Dhabi T10-től, és nem fog szerepelni az Arab Emírségek válogatottjában sem – pont azért, mert úgy tűnik, inkább a pakisztáni válogatott felé húz a szíve.

Abu-Dzabi látképe (illusztráció)Abu-Dzabi látképe (illusztráció)

A kép szerzője: FritzDaCat (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Uszmán Hán, a kiváló ütőjátékos Pakisztánban született 1995-ben, viszont úgy döntött: kivándorol az Egyesült Arab Emírségekbe, ahol könnyebben juthat több lehetőséghez. Sőt, most már csak alig több mint egy évnek kellett volna eltelnie, hogy jogosult legyen az ottani válogatottba is bekerülni: de most úgy néz ki, ebből nem lesz semmi, ugyanis minden, az Emírségek krikett-tanácsa (ECB) által szerezett eseménytől 2029-ig eltiltották, és mivel úgy néz ki, hamarosan bekerül a pakisztáni válogatottba, így az arab országéba nem fog.

Hán egyébként az ILT20-ban még hazai játékosnak volt minősítve, utána pedig megjelent a PSL-ben is, ahol külföldiként szerepelt. Itt egyébként igen jól teljesített: a torna második legtöbb futását gyűjtötte, az összesen elért 4 százasból kettő pedig az ő nevéhez fűződik. De minden jel arra mutatott, hogy a pakisztáni válogatottság lehetősége zárva van előtte, míg az Emírségekben tárt karokkal várják.

Az elmúlt napokban azonban megjelent a pakisztániak edzőtáborában, és úgy hírlett: a hamarosan kezdődő, Új-Zéland elleni felkészülési sorozatra már be is nevezik a keretbe, sőt, akár a nyári világbajnokságon is ott lehet. Pedig a PSL döntője után egy interjúban még nem mutatott valami nagy érdeklődést a téma iránt – valamivel viszont úgy látszik, mégis meggyőzték azóta.

Az ECB úgy vélekedett: Hán félrevezette őket a szándékait illetően, és csak kihasználta az Emírségekben kínálkozó fejlődési lehetőségeket, miközben már nyilvánvaló, hogy a játékos nem akar az ő válogatottjukban szerepelni. A játékos viszont úgy gondolja, nem szegett meg semmiféle szerződést, ennek ellenére elfogadja a rá kirótt büntetést, és hozzátette: a Pakisztáni Krikett-tanács (PCB) ajánlata, amelyet a PSL után tettek neki, túl vonzó volt ahhoz, hogy ellenálljon neki.

Azt nem tudni, hogy ez a tiltás azt is magával hozza-e, hogy úgy általában a teljes EAE-beli munkavállalási engedélye érvényét veszti.


Alapból nem látható kép
×