LSG: ha nincs az egyik dobósztár, van másik

2024. április 7. – Szerző: Krikettgalaxis

Az elmúlt meccsek nagy felfedezettje, Majank Jádav hamar megsérült a mai meccsen, de a Lucknow Super Giants így sem került nagy bajba a Gujarat Titans ellen: jött Jas Thákur, és a szezon első ötös zsákmányával nagyban hozzájárult, hogy a lakhnauiak megvédjenek egy nem túl magas célt.

A Bará Imambárá vallási komplexum Lakhnauban (illusztráció)A Bará Imambárá vallási komplexum Lakhnauban (illusztráció)

A kép szerzője: Mohitextreme (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Amikor elkezdődött a 2022-es IPL, a két teljesen új csapat, a Super Giants és a Titans mindjárt az első meccsükön pont egymással került szembe: akkor a titánok győzedelmeskedtek, és az azóta elérkezett még három alkalommal úgyszintén. Nem is lett volna csoda, hogy az LSG-nél már nagyon fogadkoztak volna, hogy végre megszerzik első győzelmüket a gudzsarátiak ellen – ám amikor a pénzfeldobáskor kapitányukat, Kannaur Lokes Ráhult erről kérdezték, azt mondta: ő csak most vette észre, hogy még sosem nyertek a GT ellen, és nem igazán foglalkoztak ezzel a kérdéssel.

A hazaiak (vagyis a Lakhnau) változatlan csapatot állított ki, mint legutóbb, de a titánoknál volt néhány sérülés (Riddhimán Száhának például hátgörcsei voltak), így többek között visszatért Spencer Johnson, és bemutatkozott az IPL-ben az egyébként már nem éppen rutintalan, 27 éves kapus, Belúr Ravi Sarath is.

A Super Giants az ütést választotta, de az ellenfél is elmondta, hogy nekik ez pont jó, mert ők úgyis dobni szerettek volna először. És az is pont jó volt nekik (ezt már nem Subman Gil mondta), hogy Quinton de Kock egy hatos után már az első játszmában búcsúzott. Sőt, egy dobással később már Devdatt Padikkal ellen is LKE-ért apelláltak a dobók, azonban ezt még videózás után sem adták meg nekik. Itt egyébként már a képernyőn jól látszott, hogy beleért az ütős, ezért az újonnan bevezetett OVR szabályai alapján az UltraÉl technológiát igénybe sem vették, hogy ne menjen az idő – ennek persze Gil szemmel láthatóan nem örült... Aztán a 2. játszma újabb videós esetet hozott, ami újra csak Gilék számára sült el kedvezőtlenül: itt meg először megadta a bíró az LKE-t Ráhul ellen, de ismét a beleérés miatt ezt vissza kellett vonni. (Apró érdekesség, hogy ezek után már az egész meccsen nem volt több DFR-kikérés.) A 3. játszma már érvényes kaput hozott: Padikkalt egyértelműen elkapták – Umes Jádav már a második kapuját szerezte, ráadásul utána még három pöttyöset is dobott, így aztán 3 játszma után 18/2 volt az állás. Ezen azonban Ráhul és Marcus Stoinis társulása nagyot javított: ők, ha nem is vágtatva, de a 13. játszmára elügettek 91/2-ig (amiben benne volt egyébként egy túldobásos 5-ös is). Innentől azonban már végleg szükség volt egy kis gyorsulásra a csapat részéről, ha védhető pontszámot akartak összehozni, mert azért annyira nem volt rossz a talaj! Ezt a gyorsítást pedig Stoinis hamarosan el is kezdte, de két hatos után 58 ponttal az újonc Sarath kapus elkapta. Viszont az utolsó 5 játszmában Nicholas Poorannek és Ájus Badonínak sikerült az eddigieknél nagyobb aránnyal ütnie, és például egy 17 futást is hozó játszma segítségével legalább 163-ig eljuttatnia az együttest.

Ez az eredmény nem tűnt túl soknak, de ne feledjünk egy érdekes statisztikát: eddigi 12 IPL-meccséből, amikor az LSG több mint 160 pontot védett a második félidőben, mindig sikerült győzniük! És itt volt a csapatukban a legújabb dobószenzáció, az extragyors Majank Jádav is – aki ezúttal a 4. játszmában dobott először, 22/0 után, ám ez most nem sikerült neki valami jól, mert őutána már 35/0 volt az állás. Lehet még javítani – gondolhatták a szurkolók: csakhogy Jádav rögtön e játszmája után már le is ment a pályáról és ápolást kért, sőt, később ma már vissza sem jött: kiderült, hogy meghúzódott az oldala. Ami a titánokat illeti: Subman Gil és Száín Szudarsan kényelmes tempóban vitték el őket az erőfölény végére 54 pontra, csakhogy pont az erőfölény utolsó dobásából Gil melléütött Jas Thákur labdájának, amit a pálcái bántak! A 8. játszmában a csereember, Kane Williamson is kiesett (maga a dobó, Ravi Bisnoí kapta el egy különösen látványos, ugrós, egykezes mozdulattal), így az LSG kezdett visszajönni a meccsbe. Hát még amikor a 9. játszmában Krunál Pándjá újabb két ütőssel végzett: a gudzsarátiak 54/0-ról 61/4-re zuhantak rövid idő alatt! A félidő hátralevő részében pedig már nem tudott felocsúdni ebből a sokkból a csapat: határt alig ütöttek, és Thákur csokrokban szedte a kapuikat: a 15-ödik és a 19. játszmában is kettőt-kettőt, amivel megszerezte saját maga pályafutásának és egyébként a 2024-es IPL-nek az első ötös zsákmányát. Így aztán a GT már a 20 játszmát sem tudta kitölteni, de valószínűleg ha kitöltötték volna, az sem segített volna rajtuk, mert 33 futással maradtak le ellenfelüktől.

Vereségének köszönhetően a Titans maradt a hetedik, de a Lakhnau újabb lépést tett fölfelé, és már a harmadik.


Alapból nem látható kép
×