Gyorsabb és pontosabb lehet a videóbírózás az IPL-ben

2024. március 19. – Szerző: Krikettgalaxis

Új, Okos Visszajátszási Rendszer (OVR) névre hallgató szisztémát vezetnek be a pénteken kezdődő IPL-szezonban: ettől a döntések gyorsabbá, pontosabbá és kevesebb vitát kiváltóvá válását remélik. Hasonló tavaly nyáron már a Hundredben is működött.

Egy (ismeretlen) játékvezető (illusztráció)Egy (ismeretlen) játékvezető (illusztráció)

A kép szerzője: Acabashi (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Az eddig világszerte számos helyen használt rendszerrel szemben az OVR egyik fő újdonsága az, hogy maga a videóbíró ezentúl ugyanabban a helyiségben foglal majd helyet, mint a technika működtetői, így nincs szükség a tévéközvetítés rendezőjére, aki eddig a játékvezető és a technikusok között tartotta a kapcsolatot. A másik, ami nagyon hasznos lehet majd a döntéshozatalban, hogy lesz lehetőség megosztott képernyők megtekintésére, ahol egyszerre látszik ugyanannak a jelenetnek több részlete is. Eddig nagyon nehéz volt összehangolni, hogy a különböző képernyőkön látható állapotok hogyan viszonyulnak egymáshoz időben, melyek azok a képek, amelyek pontosan ugyanabban a pillanatban készültek.

Egy határközeli elkapásnál például döntő jelentőségű, hogy egyszerre lehessen kinagyítva látni a játékos lábát és kezét: hogy mikor kapta el, esetleg engedte el a labdát és ha kilépett a pályán kívülre, mikor tette ezt. Ugyancsak fontos lehet ez az osztott képernyő, amikor egy mezőnybeli túldobás kimegy a határon: ekkor például az számít, hogy mi történt előbb: hogy a labda elhagyta a mezőnyjátékos kezét, vagy hogy az ütősök futás közben keresztezték egymás útját – ugyanis ettől függ, hogy hány futás jár végül az esetért.

A technológiát továbbra is 8 szupergyors kamera segíti: kettő-kettő a sávval párhuzamosan, kettő-kettő pedig keresztirányban található a pálya szélén. Eddig ezeket a kamerákat csak az LKE-videózás esetén történő labdaútvonalbecsléshez illetve annak az eldöntéséhez használták, hogy beleért-e az ütős a labdába. A leverések, kifutások, elkapásvégrehajtások és túldobások a sima, tévéközvetítéshez használt kamerák képeit használták. Az új rendszerben már ezekhez is használható lesz az osztott képernyő, és bizonyos, fölösleges lépések kimaradhatnak. Leverés gyanújánál például meg kell nézni, hogy nem történt-e kapuselkapás: ha szemmel láthatóan nem ért hozzá az ütős, akkor most már nem bajlódnak az UltraÉl technológiával, hanem közvetlenül mennek tovább az oldalsó kamerák képeire, ami alapján eldöntik, hol volt a vonalhoz lépest a játékos lába. Az egész jelenetet egy hármas osztott képernyőn láthatják majd: két oldalsó és egy szembőli irányból rögzítve, így egyszerre látható a pálcák leverésének pillanata és a játékos lába. Ráadásul itt korábban egy rosszabb minőségű, a karóknál elhelyezett berendezést használtak, amely csak 50 képet vesz fel másodpercenként, míg ezek a külső kamerák, amelyekre mostantól hagyatkozni fognak, 300-at – így a döntés pontosabbá és könnyebé válhat.

Az olyan elkapások ellenőrzése is könnyebb lesz, amikor a mezőnyjátékos közvetlenül a talaj fölött szerzi meg a labdát. Eddig a videóbíró a tévés rendezőnek volt kiszolgáltatva, aki azt a képet küldte neki, amit ő a legjobbnak vélt – mostantól viszont maga a bíró egy adott pillanatnak több szögből rögzített képét láthatja majd osztott képernyőn, és maga választhatja ki, hogy mit részletezzenek ki jobban.

Tegnapelőtt és tegnap az Indiai Krikett-tanács (BCCI) egy kétnapos műhelyt szervezett az új rendszerrel kapcsolatban, amelynek célja a játékvezetők kiválasztása volt. Úgy tudni, nagyjából 15 bíró lesz, aki majd ezzel a rendszerrel dolgozik az idei IPL-szezonban

És ami a szurkolóknak jó hír: azt is ígérik, hogy a videóbíró és a technikai személyzet közötti kommunikációt élőben közvetítik majd, így minden tévénéző jobban megérheti a döntések hátterét.


Alapból nem látható kép
×