IPL: már csak 2 pont a különbség a második és a kilencedik között

2024. április 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Mivel a ma esti meccsen az utolsó Delhi Capitals le tudta győzni a Lucknow Super Giantset, így ahelyett, hogy széthúzódott volna a tabella, inkább nagyon összesűrűsödtek a csapatok. Öldöklő harc várható a folytatásban.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Van abban is valami szépség, amikor nem lesz minden második–harmadik dobásból négyes meg hatos, és még a második félidőben is izgulni kell, hogy egy viszonylag alacsony pontszámot sikerül-e lekergetni. A lakhnauiak a múltban már jópárszor játszottak ilyen meccseket, főként azért, mert saját pályájuk, a szépséges nevű Bhárat Ratna Srí Atal Bihárí Vádzspejí Ekáná stadion talaja nem éppen a legautópályaszerűbb... Márpedig a mai találkozóra is itt került sor, így ma sem vártuk, hogy 200 körüli eredmények születnek. A vendégcsapat az a Delhi volt, amelyik eddig mindössze egyetlen győzelmet tudott felmutatni, így megérdemelten tanyázott az utolsó helyen – miközben a hazaiak sorozatban három siker után, rájátszást érő helyről, nagy önbizalommal vágtak neki a ma estének.

Az összeállításban főként a dobók terén történtek változások mindkét együttesnél. A Lakhnaunál múltkor megsérült legújabb csodafelfedezettjük, Majank Jádav, így helyére Arsad Hánt tették be, míg a fővárosiaknál visszatért Mukes Kumár és egy kisebb sérülés után Kuldíp Jádav, miközben kitették a csapatból Anrich Nortjét, aki eddig az egész szezon összes csapatának legpazarlóbb dobója volt, ha csak azokat tekintjük, akik legalább 8 játszmát végigdobtak már. De az ütősöknél is volt egy sokak által várt változás: a Capitals végre betette a csapatba a fiatal ausztrál tehetséget, Jake Fraser-McGurköt, akit amúgy nem vettek meg eredetileg az árverésen, csak amikor kiderült, hogy Lungi Ngidi nem lesz elérhető a szezonban, akkor tartaléknak igazolták le.

Mint a kapitányok a kezdéskor elmondták, mindketten ütéssel szerettek volna kezdeni, de a szerencse úgy hozta, hogy ez ezúttal az LSG-nek adatott meg. És mindjárt meg is látszott, amit az elején írtunk: hogy a talaj nem pont ütősbarát. Bár Quinton de Kock és Kannaur Lokes Ráhul az erőfölény alatt 9 határt össze tudott hozni, de közben De Kock és a friss ember Devdatt Padikkal is kiesett. Ekkor még, hat játszma elteltével 57/2 volt az állás, ami azért elég jól mutatott a hazaiak számára – ám a folytatásban nagyon visszaesett az ütőjáték minősége. A 8. játszmában Jádav egymás után két kaput is szerzett: a második úgy találta el a nulla pontos Nicholas Pooran kapuját, hogy egy kis szünetet is kellett tartani, mert megrongálódott a kéz-karó – nemsokára pedig ugyanő a szépen menetelő Ráhult is kiejtette. A 13. játszma végére már 94/7 volt az állás: már most nagyon érett a Delhi második győzelme! Ám ehhez még volt egy-két szava a most kialakuló Ájus BadoníArsad Khán társulásnak is: ők innentől kezdve az egész IPL-történelem legjobb 8. kapus párját alkották, ugyanis 73 futást szedtek össze a végére, miközben az eddigi legjobb eredmény 69 volt, még 2014-ből... A szuperóriások így 167 ponttal zártak, ami nem tűnik túl soknak, de ők eddig történetük során még sosem szenvedtek vereséget, amikor legalább ennyit elértek az első félidőben!

A kergetés sem indult éppenséggel szuperszónikus sebességgel, ráadásul David Warner már a 4. játszmában kiesett egy elég szerencsétlen eset következményeként: úgy ért bele az ütőjével, hogy aztán (nagyon lelassulva) továbbpattogott, és éppen eltalálta a kaput, úgy, hogy egy pálca leesett! Ekkor viszont bejött Fraser-McGurk, és máris adott egy kis lendületet a játéknak. A 7. játszma végén a nyitó ütős, Prithví Száv kiesése sem volt semmi, de ez nem a szerencse miatt, hanem az elkapást bemutató Pooran teljesítménye miatt: ő ugyanis a pálya határáról futott be a középpályára, előrevetődött és úgy kapta el a labdát! A helyére bejövő Risabh Pant Fraser-McGurkkel először egy óvatos, majd később egy begyorsuló társulást alkotott: bár 10 játszma után csak 75/2 volt az állás, innentől kezdve egyre több határt láthattunk tőlük, a 13. játszmában például Fraser-McGurktől sorozatban három hatost is, így, bár egyikük sem tartott ki a félidő végéig, lényegében már ők ketten eldöntötték a végeredményt. Az utolsó két ütős szinte már csak egy könnyed gyakorlásra jött be, és különösebb megerőltetés nélkül, a 19. játszma elején bevitték csapatukat a célba.

Győzelmével a Delhi elmozdult a 10. helyről (igaz, csak egyet lépett előre), míg a Lakhnau a 3. helyről a még mindig továbbjutó 4. helyre csúszott le. Igen ám, de most úgy összesűrűsödött a tabella, hogy a második helyezettnek 6, a kilencediknek pedig 4 pontja van... Nagy mozgások, nagy csaták várhatók még a közeljövőben!


Alapból nem látható kép
×