Rásid Hán újfent meglebegtette, hogy visszalépne a BBL-től

2024. április 17. – Szerző: Krikettgalaxis

A világhírű afgán dobó, Rásid Hán tavaly egyszer már előrevetítette, hogy ha az Ausztrál Krikettszövetség nem fejezi be az afgán kormány zsarolását a sporton keresztül, akkor ő esetleg nem játszik a BBL-ben. Most újra előkerült a téma, és Hán újra megnyilatkozott.

Rásid Hán 2018 körül (illusztráció)Rásid Hán 2018 körül (illusztráció)

A kép szerzője: Afghanistan Cricket Board (YouTube), licenc: CC BY 3.0

Mint ismert, a más, szuverén országok belügyeibe előszeretettel beavatkozni kívánó Ausztrál Krikettszövetség elhalasztotta az augusztusra betervezett hárommeccses NH20-as sorozatot az ausztrál és az afgán válogatott között, mivel elégedetlenek bizonyos emberi jogi kérdésekkel Afganisztánban. Lehet, hogy valóban vannak ott ilyesmi problémák, de kinek mi köze hozzá, főleg az ausztráloknak és a krikettnek? És amúgy is: nem kétszínűség az ausztrálok részéről, hogy hirdetik a sokszínűséget, de közben azt nem akarják hagyni, hogy mások másmilyenek legyenek, mint ők?

Na, a politikából elég is ennyi, nézzük inkább a téma sportvetületét. Már csak azért is, mert maga Rásid Hán sem fogalmazott ilyen keményen, mint mi itt feljebb. De azért azt elmondta, hogy ez az ausztrál döntés fáj neki, hiszen az ember mindig szeretne az erős csapatok ellen játszani, hiszen így lehet fejlődni. Felhozta példának az India elleni januári sorozatot, amikor 3–0-ra kikaptak ugyan, de azért egyszer meg tudták szorongatni nagy ellenfelüket, ami nagy önbizalmat adott nekik.

Mint mondta: a politikai ügyeket a kormányoknak kellene rendezniük egymás között, és nem érti, miért kell ebbe belerángatni a krikettet. Hozzátette: hazájában a krikett szinte az egyetlen forrása a boldogságnak, és az ausztráloknak meg kellene értenie: ha az ilyen lehetőségeket elveszik, akkor rengeteg afgán embertől magát a boldogságot veszik el.

Tavaly egy hasonló ügy miatt Hán már majdnem lemondott a BBL-szereplésről, de aztán végül mégis bejelentkezett a tornára, ahonnan végül csak sérülése miatt hiányzott. Most kijelentette: újra elgondolkodik rajta: ha az ausztrálok nem akarnak a csapatával játszani, akkor miért akarják, hogy ő meg játsszon az ő bajnokságukban? Nem akartok a társaimmal játszani, de velem igen? Akkor mi a különbség? Ez azt jelentené [ha játszana a BBL-ben], hogy megaláznám a társaimat is. És az országomat is. Így ha ott játszanék, ha a bejönne a pénz ezekbe a dolgokba, semmi sem számít többet, mint az országom. A pénz csak jön és megy. Ha ők játszanak velünk és mi ellenük, az az egyetlen út, hogy mi is játsszunk náluk is. Csak ez az egyetlen megoldás erre a problémára. – vélekedett.


Alapból nem látható kép
×