Máris kipukkadt a Hajdarábád?

2024. április 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Amikor elsőként ütött, nagyon ment eddig a Sunrisers Hyderabadnak, de kergetőként sorozatban második mérkőzésüket vesztették el elég simán: ma az ellen a Chennai Super Kings ellen, amelyik mai sikerével már a 3. helyre lépett fel.

Csennai talán legismertebb épülete, a központi pályaudvar (illusztráció)Csennai talán legismertebb épülete, a központi pályaudvar (illusztráció)

A kép szerzője: MrPanyGoff (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Két olyan játékos, akik kapitányként korábban világbajnoki címet szereztek: Mahendra Szinh Dhoní és Pat Cummins. Két olyan csapat, amelyek tulajdonosainak (India Cements és Sun TV) szinte szomszédosak a székházaik. Ez a Super Kings–Sunrisers rangadó – sőt, idén talán azt mondhatnánk: szuperrangadó. Előző meccsüket néhány héttel ezelőtt az SRH nyerte, amikor egy alacsony célt könnyedén lekergettek – viszont ma Csennaiban jártunk, és itt, a Csidambaram stadionban még soha nem tudott nyerni a Sunrisers (igaz, csak 4-szer próbálkozott).

Annak ellenére, hogy utóbbi meccseiken mindig akkor győzedelmeskedtek a narancsok, amikor ütéssel kezdtek, ezúttal a pénzfeldobás során a dobást választották, méghozzá talán a várható harmat miatt: a tegnap esti edzésen ugyanis azt tapasztalták, hogy megjelent a lecsapódott víz a talajon. Az összeállításukon annyit változtattak, hogy Majank Márkandét kihagyták, a második félidőre pedig becserélték Anmolprít Szinhet, aki idén még nem játszott az IPL-ben.

A kezdés előtt pár perccel egy kis érdekességet láthattunk: a nagy kivetítőre a rendezők kitettek egy képet, amin a közönségkedvenc Dhoní volt látható, amitől persze máris őrjöngve ünnepelni kezdtek az emberek. A kép mellett pedig egy zajszintmérőt jelenítettek meg: ez 110 és 120 decibel közötti értékeket mutatott – ami már károsnak számít, olyan hangos!

Az ütésre kényszerülő CSK elég lassan kezdett ma. Az első játszmában csak 4 futást gyűjtöttek, a harmadikban elvesztették Adzsinkja Rahánét, az erőfölény során pedig egyetlen hatost sem ütöttek: így 6 játszma után 50/1 volt az állás. Nem sokat javult a helyzet a 8. játszma végére sem, de onnantól kezdve viszont látványosan igen: Riturádzs Gájkvár és Daryl Mitchell fokozta a sebességet, megérkeztek az első 6-osok, sőt, rögvest Gájkvár 50-ese is. Aztán nem olyan rögvest, de Mitchellé is: igaz, ő később kezdte, és neki is mindössze 29 labda volt hozzá szükséges. De az is igaz, hogy ezt már sokkal tovább nem is gyarapította, hiszen a ma amúgy elég jól dobó Dzsajdev Unádkatnak pont egy rosszul sikerült, röpte labdáját ütötte úgy a mélységi középpályára, hogy el tudták kapni. Gájkvár és az új ember, Sivam Dube viszont folytatta a gyors haladást: ők már majdnem a félidő végéig kihúzták együtt. De aztán Gájkvár igen szerencsétlen véget ért: 98 pontja volt, amikor Thangaraszú Natarádzsan egy lassabb labdájából őt is elkapták. De a közönség nem csak azért örült ebben a pillanatban, mert Gájkvár jó játékos, és ez a 98 is szép szám, hanem azért is, mert az utolsó pár dobásra ennek a kiesésnek köszönhetően bejöhetett a nagy Dhoní, akiből elég pár másodperc is, hogy boldoggá tegye őket. Most pedig egy négyessel és egy szimplával örvendeztette meg hű követőit – aztán mindjárt véget ért a játékrész, méghozzá 212-es eredménnyel. A harmat valóban megérkezett, már jócskán az első félidő során: vajon elég lesz ez a 212 a harmat nélkül sem éppen harmatos SRH-ütőjáték ellen?

A Sunrisers taktikája természetesen nyilvánvaló volt: agresszív erőfölény és ugyanolyan agresszív folytatás. Travid Head be is kezdett egy 4-essel, a 2. játszma elején pedig jött egy hatos is tőle, meg egy Abhisek Sarmától is: már-már azt hittük ekkor, ma is azt fogjuk látni a Hajdarábádtól, amit korábban annyiszor. De Tusár Despánde beleköpött a levesükbe: egymás után két dobásból előbb Headet, majd a becserélt Anmolprít Szinhet is kiejtette, így aztán utóbbi mérlege a 2024-es IPL-ben: egy meccs, egy vele szembeni dobás, nulla pont. És nem sikerült javítania Sarmának sem: ő is ugyanúgy Despánde dobásából esett ki, mint Head, és ugyanúgy a mélységi csúcson kapták el. Az erőfölény így 53/3-mal végződött, ami már most CSK-győzelmet valószínűsített. A következőkben Aiden Markram még 32 pontig el tudott jutni, de ma egész csapatából messze ez lett a legjobb pontszám: az őt követő ütősök is mind elég gyorsan kiestek, ráadásul amíg bent voltak, addig sem ütöttek valami magas aránnyal. Sőt, többségük kifejezetten alacsonnyal. Már a félidő felénél 13,5-re kúszott föl a szükséges pontarány, majd pedig csak egyre nőtt és nőtt: 2 játszmával a vége előtt már 42-nél is több volt, így ha csupa hatost ütöttek volna innentől, már az sem lett volna elég. De nem hogy csupa hatos nem sikerült, hanem egy sem, és Musztáfidzsur Rahmán két kapuval idő előtt lezárta az egész meccset: nem kevesebb mint 78 futásos csennai győzelem született.

Most aztán az éllovas Rádzsasztán mögött iszonyú sűrű lett a tabella. 5 együtesnek van 10 pontja: ezek között van mai két résztvevőnk is. A Sunrisers azonban a 3. helyről visszaesett a negyedikre, mivel a 3-adikra éppen a mai győztes, korábban hatodik Super Kings jött föl.


Alapból nem látható kép
×