Végre megvan(nak) Pakisztán új edzője (edzői)

2024. április 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Hosszú idő után pont került a pakisztáni válogatott edzőkérdésének végére. Megállapodás született, hogy tesztben Jason Gillespie, míg a fehér labdás formátumokban Gary Kirsten lesz a vezetőedzőjük.

Pakisztáni zászló (illusztráció)Pakisztáni zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Hosszú hónapok óta végleges edző nélkül volt (sőt, játszott) a pakisztáni csapat, most végre megkötötték a szerződést az ausztrál és a dél-afrikai szakemberrel, méghozzá egyelőre két évre. A legutóbbi, Új-Zéland elleni sorozaton a csapatot irányító Adzhar Mahmúd a továbbiakban másodedzőként fogja segíteni őket, minden formátumban. Ez egyébként az első alkalom Pakisztán történetében, hogy különböző formátumokra különböző edző készíti fel őket.

A válogatott előző edzője, Grant Bradburn nem sokáig tevékenykedett náluk: 2023-ban nevezték ki, de idén januárban távozott, hogy a Glamorgannél dolgozhasson tovább. Azóta folyt az új edző lázas keresése: többek között Shane Watson neve is felmerült, de abból végül nem lett semmi.

Kirsten először várhatóan május 22-én, Leedsben mutatkozik majd be, ahol Pakisztán négymeccses, Anglia elleni NH20-as sorozata kezdődik – aztán amint annak vége, már utaznak is Amerikába a világbajnokságra. Gillespie-nek több ideje van, és könnyebb ellenfél ellen kezd majd: legközelebbi tesztjeiket (kettőt) majd augusztusban és szeptemberben játsszák Banglades ellen.

Az edzők kinevezését Mohszin Nakví, a Pakisztáni Krikett-tanács (PCB) elnöke egy lahori sajtótájékoztatón jelentette be. Természetesen dicsérő szavakkal illette a két új szakembert: szerinte Gillespie eddigi edzői pályafutása hazai és nemzetközi szinten is sikeres, és különleges hangsúlyt fektet a játékosok fejlesztésére éppúgy, mint a csapatteljesítmény kiválóságára. Kirstenről úgy vélte, nagy erénye, hogy képes elhinteni a győztes felfogás magjait a csapatban, fejleszteni a fiatal tehetségeket, és képes a játék legmagasabb szintjein is sikereket elérni. A kötelező udvariaskodáson kívül azonban lényegesebb dolgokat is megemlített az elnök: elsősorban azt, hogy mindkét edző folyamatosan a csapattal lesz szerződésük időtartama alatt, nem csak bizonyos turnékra és sorozatokra utaznak el a csapattal. Úgy tudni, Watsonnal is (részben?) azért nem valósult meg a szerződés, mert nála lett volna egy olyan kikötés, hogy amikor a fehér labdás válogatott éppen nem játszik és nem készül semmire, akkor akár hosszabb időre is eltávozhat.

Gillespie, aki nem mellesleg ötgyermekes családapa is, valóban sokhelyütt edzősködött már életében, de tesztválogatott vezetőedzője még soha nem volt. Az angol első osztályú megyebajnokságban viszont dolgozott, és nem is akárhogyan: miután átvette a Yorkshire-t, az első szezonjukban feljutottak az első vonalba, aztán néhány év múlva, 2014-ben és 2015-ben meg is nyerték azt. Ezen kívül volt Húsz20-as edző a Kings XI Punjabnál és az Adelaide Strikersnél is, és dolgozott a Sussexnél és Dél-Ausztrália csapatánál is.

Kirsten edzői pályafutásának csúcsa az volt, amikor 2008-tól 2011-ig az indiai válogatottat vezette, és meg is nyerte velük a 2011-es ENN-világbajnokságot. Utána Dél-Afrika vezetőedzője volt, jelenleg pedig az IPL-beli Gujarat Titans ütőedzője.

Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy a két szakember mennyi pénzt fog keresni, de úgy tudni, többet, mint amennyit bármelyik korábbi pakisztáni edző valaha.


Alapból nem látható kép
×