Csoda történt: csak 153 futás egy IPL-játékrészben

2024. április 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Az ütősbarát Eden Gardens stadionban kisebb csodát vitt véghez ma a házigazda Kolkata Knight Riders: szokatlanul alacsony pontszámra korlátozták a Delhi Capitalst. Innentől kezdve pedig már gyerekjáték volt a lilák győzelme: ők bizony elérhették volna a szokásos 200-at, ha nem nyertek volna hamarabb.

Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)

A kép szerzője: Manuel Menal (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Az alapból erősen ütő Kalkutta fogadta ma a mostanában magára találó Delhit egy olyan pályán, ahol számtalan 200 fölötti eredmény született az elmúlt hetekben. Mi mást is várhattunk volna ezúttal is, mint egy újabb pontfesztivált? Ráadásul a tét sem volt kicsi – bár ez szinte minden meccsről elmondható most már, ahogy közeledünk a vége felé, de ma biztos volt, hogy aki nyer, az legalább a következő éjszakát a tabella második helyén töltheti majd.

A hazaiaknál visszatért a jelentéktelen sérülését mostanra kiheverő Mitchell Starc, és újra a kezdőben láthattuk Vaibhav Arorát is, míg a Delhi kihagyta Kumár Kuságrát, helyette pedig egy kis betegség után visszakerült a csapatba Prithví Száv. És kezdett az a Raszikh Szalám (a KKR egykori játékosa) is, aki múltkor becserélése után 3 kaput szerzett az MI ellen.

Miután Szaurav Gángulí megszólaltatta a stadion kis harangját, hamarosan kezdődhetett a játék. A Delhi az ütést választotta, de a kalkuttai kapitány, Srejasz Ajjar is elmondta, ők úgyis dobni szerettek volna először. A fővárosiaknál Száv és Jake Fraser-McGurk nyitott, és előbbi mindjárt három négyessel jelentkezett be az első játszmában – utóbbi meg majdnem kiesett ugyanekkor egy LKE miatt, de éppen beleért az ütőjével. Ezt az esetet nem videóztatták ki a Knight Ridersnél, de a pár dobással későbbit igen: ekkor Száv ellen nem adott meg egy vélt elkapást a bíró – ám amikor a lilák kikérték a DFR-t, Száv már el is indult lefelé a pályáról, meg sem várva az eredményt: ő is tudta, hogy beleért. Fraser-McGurktől pedig az első néhány dobás alatt hiába várták a szurkolók, hogy megint száguldani fog, ez elmaradt, aztán pedig amikor végre a 3. játszmában jött tőle két határ egymás után, utána máris elkapták egy Starc-dobásból. És valami hasonló történt a frissen bejövő Shai Hope-pal is: alig ütötte meg első hatosát, a következő labdából Arorá betalált a kéz-karójába. Utánuk Abhisek Porel és Risabh Pant egy kicsit stabilabban játszott, és legalább az erőfölényt lehozták újabb vesztett kapu nélkül: ekkor 67/3 volt az állás. De a Capitals szenvedése tovább folytatódott. Újabb és újabb ütőseik búcsúztak alacsony pontszámokkal, egészen sok határmentes játszmát lehozva: a csapat például csak a 13. játszmában érte el a 100 pontot, akkor, amikor már 6 ütősük kiesett. Nehéz elhinni, de legeredményesebb ütősük végül a 9. rendű dobó, Kuldíp Jádav lett, aki 35 pontig vitte: az ő hősies helytállásának köszönhető, hogy legalább 20 játszmáig kihúzta a csapat és legalább a 150 (egészen pontosan a 153) meglett nekik. 153? Mintha nem is az IPL-ben lennénk! A dobók közül (ha valóban a dobóteljesítményt nézzük) Varun Csakravartí emelkedett ki, aki 4-es gazdálkodás mellett szerzett 3 kaput, míg Starc 14,3-as gazdálkodásával ma is sokba került a KKR-nek – és nem csak azért...

Innentől kezdve tulajdonképpen egy jó nyitó pár vagy egy jó erőfölény már eldönthette a meccset. Sőt, egy jó nyitó ütős is elégnek bizonyult: Phil Salt az elejétől kezdve robogni kezdett, és még az erőfölényen belül, 26 vele szembeni dobásból elérte az 50-et, sőt, aztán a 6. játszma végére a 60-at is – miközben társa, Sunil Narine sem esett ki, de ő csak 15-ig jutott (igaz, sokkal kevesebb labdából). Az állás ekkor tehát 79/0 volt, vagyis a cél bőven több mint fele elfogyott... Innentől már az sem segített a Delhin, hogy a következő dobásból elkapták Narine-t, két játszmával később pedig Saltot is kidobták (mindkettejükkel Aksar Patel végzett), sőt, még az sem, hogy még a félidő fele előtt Rinkú Szinh is kiesett. Az utolsó 10 játszmára így is csak 50 pont levadászandó cél állt a Kalkutta előtt: ezt pedig a két Ajjar, Srejasz és Venkates könnyedén teljesítette. Még csak nagyobb megerőltetés sem kellett hozzá: 21 dobás meg is maradt a végére.

A Knight Riders így megerősítette második helyét, nagy lépést téve a továbbjutás felé, míg a Capitals maradt a sok tízpontos csapat között az utolsó (összességében a hatodik), de már mindenki másnál több meccset játszva.


Alapból nem látható kép
×