Olimpiai álmaikért is tovább fejlesztik az ausztrál női krikettet

2024. április 30. – Szerző: Krikettgalaxis

Az Ausztrál Krikettszövetség (CA) kimondta: egyértelmű céljuk a 2028-as és a 2032-es olimpia női krikett-tornájának megnyerése. De nem csak ez az oka annak, hogy egy sor újítást vezetnek be a női szakág területén.

Ausztrál zászló (illusztráció)Ausztrál zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az ausztrálok már most is a világ legjobbjai női krikettben, mit kell akkor még fejleszteni? – tehetnénk fel a kérdést. Több oka is lehet. Egyrészt a világ más részein is gyors a fejlődés, és nem akarják, hogy utolérjék őket. Másrészt a férfiakhoz képest azért például a nézőszámok vagy éppen a bent forgó pénzösszegek tekintetében is jelentős lemaradásban vannak. Ez lehet, hogy soha nem lesz behozható, nem tudjuk, de javítható biztosan lesz. Ezért jelentettek be most egy nagyszabású, tíz évre szóló cselekvési tervet.

Az már márciusban kiderült, hogy azt tervezik: a túl hosszúra elnyúló női BBL-t idén már le fogják rövidíteni, egyrészt az izgalmak fokozása érdekében, másrészt azért, mert a női világbajnokság miatt amúgy is nehezen fér el a naptárban. A terveket most megerősítették: 2024-ben valóban csak 40 meccsből plusz a rájátszásból fog állni a szezon. Egyúttal azonban, hogy a játéklehetőség mennyisége ne csökkenjen, létrehoznak egy új Húsz20-as bajnokságot is, ahol az egyes ausztrál államok csapatai versengenek majd, ahogy a már régebb óta létező, 50-játszmás WNCL-ben is. Ami a pénzt illeti: ha egy játékos rendelkezik BBL-beli és állami szerződéssel is, és minden meccsen pályára lép (így mindig megkapja a meccsdíjat), akkor egy év alatt 163 322 ausztrál dollárt kereshet, ami mai árfolyamon számolva közel 39 millió forint (nagyjából havi 3,25 millió forint). Ez 12 303 dollárral, vagyis körülbelül 3 millió forinttal több, mint tavaly.

A kiadásokat megtervezni persze könnyű (ha van miből), de azt csak remélni tudják, hogy a bevételük is nőni fog: elképzeléseik szerint a következő tíz év során 100 millió dollárral (közel 24 milliárd forinttal) lesz több a női krikettből származó bevétel. Ennek egyébként éppen az ötszörösét, 500 millió dollárt, azaz nagyjából 120 milliárd forintnyi összeget kívánnak a női infrastruktúra fejlesztésére fordítani, az 5–12 éves korosztályban pedig négyszeresére, 25 000-ről 100 000-re kívánják növelni a részt vevő lányok számát. Ez eddig rendben van, de az viszont elég furcsán hangzik, hogy országszerte a krikettadminisztráció kulcspozícióiban is legalább 40%-ra kívánják emelni a nők arányát – akkor is, ha a férfiak között a nekik jutó 60%-nál nagyobb arányban lennének alkalmas vezetők.

A CA azt is tervezi, hogy több női mérkőzést rendezzenek majd a legnagyobb ausztrál stadionokban. Így például jövő nyáron (2025. január) a női Hamvak tesztjét az MCG-ben játsszák majd, az NH20-akat pedig az Adelaide Ovalban és az SCG-ben.


Alapból nem látható kép
×