A királyok kipörgették a szuperkirályokat

2024. május 1. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem igazán tudott mit kezdeni ma este a bajnoki címvédő Chennai Super Kings a Punjab Kings lassú dobóival: többek között 8 pörgető játszma alatt egyetlen határt sem ütöttek, így aztán nem is nagy csoda, hogy ezek után a pandzsábiak lettek a győztesek.

Az indiai Pandzsáb állam egyik leghíresebb épülete, az amritszari aranytemplom (illusztráció)Az indiai Pandzsáb állam egyik leghíresebb épülete, az amritszari aranytemplom (illusztráció)

A kép szerzője: Julian Nyča (Wiki Commons), licenc: CC BY 3.0

A múltban már megszokhattuk a Pandzsábtól, hogy sok izgalmas meccset játszanak, de valahogy az esetek többségében pont számukra kedvezőtlen végeredmény születik. Nem nagyon volt ez idén máshogy sem, viszont legutóbb, 5 nappal ezelőtt a Húsz20-as krikett legnagyobb sikeres kergetését hozták össze, ráadásul az elmúlt évek során az utolsó négy meccsüket kivétel nélkül mind megnyerték a Csennai ellen. Mindez azt jelezte: hiába áll csak a 8. helyen a Kings és a negyediken a Super Kings, itt akár drámai dolgokat is láthatunk ma.

A vendég pandzsábiak nem változtattak az összeállításukon (ami azt is jelentette, hogy sérülése után még mindig nem tért vissza a kapitány, Sikhar Dhavan), míg a sárgáknál ketten is kidőltek: Matísa Patirana egy kisebb sérülés miatt, Tusár Despánde pedig nem érezte magát jól. Helyettük Sárdul Thákur és az élete első IPL-meccsét játszó angol gyors dobó, Richard Gleeson került be a csapatba.

A Kings a dobást választotta, első dobónak pedig a most 200. Húsz20-as mérkőzésén szereplő Kagiso Rabadát küldték be. Ő elsőre lehozott egy határmentes játszmát: ez manapság az IPL-ben ritkaság! Aztán hamarosan kiderült, hogy annyira mégsem ritka. Még az erőfölényben Sam Currannek is volt egy ilyen játszmája – de igaz az is, hogy az erőfölény alatt egyetlen kaput sem vesztettek el a sárgák, ami idén először történt meg velük. Az állás ekkor 55/0 volt. Eddig azonban csupa sebes dobó próbálkozott, most viszont megérkeztek a pörgetők: és hiába jósolta azt valamelyik tévés szakértő, hogy a talajon jelen levő fű nem nagyon fogja segíteni a lassú dobókat, Harprít Brár és Ráhul Csáhar gyorsan rácáfolt erre. Egy egészen hihetetlen időszak következett ugyanis az erőfölény után: a legközelebbi határeseményre a 16. játszmáig kellett várni! Igaz, hogy ezalatt nem kizárólag Brár és Csáhar dobott, hanem volt közte két sebes játszma is, de végül az egész félidőt a két pörgető úgy hozta le, hogy egyetlen egy négyest vagy hatost sem ütöttek ellenük! Ilyen, hogy 8 pörgetett játszma legyen határ nélkül, még csak háromszor volt az IPL teljes történetében, ez a mai volt a negyedik alkalom! Nem utolsó sorban mindeközben mindketten két-két kaput is szereztek, így a CSK már a 10. játszmában elhasználta a cseréjét, és behozta Szamír Rizvít, hogy erősítse az ütőjátékot: de ő sem használt, egyetlen négyes jött tőle valamikor később, és ennyi. A hazai csapatnak legfeljebb annyi öröme lehetett, hogy Riturádzs Gájkvár ma sem játszott rosszul, 62 pontot szerzett, amivel ráadásul átkerült hozzá a torna legjobb ütősének járó narancs sapka is. Azonban a felállított cél csak 163 lett, ami önmagában sem túl jó, de úgy meg főleg nem, hogy közben még a harmat is megérkezett.

A CSK-nál talán úgy gondolták, ha az első félidőben Csáhar ilyen jó volt, miért ne próbálkoznának meg ők is egy Csáharral: Dípak Csáharral, aki egyébként Ráhul unokatestvére. Igaz, ő nem lassú, hanem közepes dobó. De nem nagyon tudtuk meg, mire lett volna képes, ugyanis két dobás után sérülten lement a pályáról! A játszmát Thákur fejezte be helyette, akit amúgy egy hatossal üdvözölt Prabhszimran Szinh. Hamarosan bemutatkozott Gleeson is, és nem elég, hogy 5 pöttyöset is dobott egymás után, aztán nem sokkal később Prabhszimrant ki is ejtette: jó kezdés az újonctól! De a folytatásban hiába próbálkozott bármelyik csennai dobó, a pandzsábi ütősök jól megállták a helyüket. Igaz, az erőfölény még csak 52/1-re végződött, ami rosszabb, mint az első félidőben, de utána nem történt meg ugyanaz a borzasztó lassulás. A 9. játszma végére Jonny Bairstow már közel járt az 50-hez is, ám az végül nem lett meg neki, mert utána a szezonban most először dobni beküldött (eddig mindig csak ütő) Sivam Dube mindjárt a második labdájából kiejtette: Bairstow kanalazása félresikerült, csak élezés lett belőle, és a kapus elkapta. Aztán a 3. rendű Rilee Rossouw is megállt az 50-es előtt: ő 43-mal, pedig Thákur röptéje, amiből kiesett, nem volt éppen a legnehezebb labda, amit meg kellett volna játszania... De ekkor (a 12. játszma végén) a csapat már 112/3-on állt, ahonnan már nagy művészet lett volna kikapni. Nem is kaptak ki: hiába sikerült még egy szűz játszma is Musztáfidzsur Rahmánnak, a Rossouw kiesése után bent levő két ütős, Curran és Sasánk Szinh már különösebb sietség nélkül, kényelmesen bevitte a csapatot a célba. Olyan kényelmesen, hogy még több mint 2 játszma meg is maradt.

A tabella nagyon besűrűsödött most. A Kings följött a 7. helyre, és most már a 4–8. helyen 5 csapat van 8–10 ponttal (köztük a két mai küzdő fél). Egy győzelem, és nagyot ugorhat bárki!


Alapból nem látható kép
×