12 év után újra nyert a Kalkutta az MI fő stadionjában

2024. május 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Amúgy sem gyakori, hogy a KKR győzni tud a Mumbai Indians ellen, de olyan, hogy mindezt a Vánkhere stadionban tegye meg, utoljára 12 évvel ezelőtt volt – aztán pedig ma. Nem sok jó teljesítményt láttunk ma a liláktól sem, de amit igen, az elég volt nekik a győzelemhez. Az MI továbbjutási esélyei nagyjából nullára csökkentek.

Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)

A kép szerzője: Manuel Menal (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

A fölülről második és az alulról második csapat összecsapása egyoldalú meccset ígért annak ellenére is, hogy papíron az MI nagyon jó játékosokból áll – persze ezt minden csapatról elmondhatjuk az IPL-ben. De idén sehogy sem akar nekik kijönni a lépés, míg a vendég liláknál pont fordítva: náluk meg szinte mindig minden összejön. A Mumbai tudta, ha ma veszít, matematikailag még akkor sem kell lemondania a rájátszásba jutásról, de más a matematika és más a gyakorlat: józan ésszel végiggondolva bátran kijelenthettük, hogy egy vereség végleg megpecsételte volna a sorsukat. Külön érdekessége volt ennek a párharcnak, hogy a Vánkhere stadionban utoljára 12 éve nyert a Knight Riders: azóta csak otthon, semleges pályán vagy egy-egy esetben egy-egy másik mumbai stadionban sikerült nekik a győzelem az MI ellen.

Nemrég érkezett a hír, hogy a Kalkutta dobója, Harsit Ráná egymeccses eltiltásban részesült a viselkedési szabályok megsértése miatt: valamit a legutóbbi, Delhi elleni meccsen követett el, de az IPL közleménye nem részletezte, hogy mi volt az. Úgy tudni, az történt, hogy amikor kidobta Abhisek Porelt, utána valamit beszólt vagy bemutatott Porelnek, és ezt díjazták most eltiltással és meccsdíjmegvonással. Helyette ma Manís Pánde volt, aki bekerült a csapatba (egyébként később, csereként). A Mumbai is egyet változtatott: ott Mohammad Nabít Naman Dhír váltotta.

Az MI a dobást választotta, és ha szerencséjük is volt ugyan, de máris összejött nekik a kapu az első játszmában: Nuvan Tusára labdáját Phil Salt felütötte az égbe, majd a csúcsról odafutó Tilak Varmá összeütközött a határról beszaladó söprögetővel, Dhírrel – de valahogy Varmának mégis meglett a labda. De nem csak Saltnak nem ment igazán az ütés: Angkris Raghuvansí és Srejasz Ajjar is kiesett a 3. játszmában egy-egy újabb Tusára-dobásból: egy esetleges mumbai győzelem esetére már most érett, hogy Tusára lehetett volna a meccs embere! Igaz, a következő kaput már Hárdik Pándjá szerezte, méghozzá még mindig az erőfölényen belül: a veszélyes Sunil Narine-t ejtette ki, így az első hat játszma után 57/4 volt az állás. Amikor pedig a következő dobásból Píjús Csávlá is elkapta a saját maga által dobott labdát, amit Rinkú Szinh véletlenül visszaütött neki, a KKR igen nagy bajba került. Így aztán már most meglépték a cseréjüket, és egy ütőst hoztak be Manís Pánde személyében. Ez pedig nyerő húzásnak bizonyult: ő és az ekkor szintén bent levő Venkates Ajjar végre egy jó társulást hozott össze, amelyik több mint 10 játszmán át ütve 83 pontot gyűjtött be. Igaz, hogy ez sem volt valami nagyon gyors, és a Pánde után jövő emberek is már alig szereztek pontot, de mivel Ajjar még 70-ig elvitte, legalább a végén a 169 meglett a csapatnak. Bár tegyük hozzá: a 17. játszma végén Ajjar figyelmetlensége miatt futották ki Andre Russellt, akiben pedig még meglett volna a lehetőség egy erős hajrára – de azért a 169 így is jónak tűnt a gyenge kezdés után. Időközben egyébként Dzsaszprít Bumráh bezsebelt 3 újabb kaput, így átvette a vezetést a torna dobóranglistáján: a szünetben máris megkapta az ezért járó lila sapkát.

A pálya az első félidőben elég kétsebességesnek tűnt: kérdés volt, vajon érkezik-e annyi harmat a kergetés idejére, hogy az megkönnyítse valamelyest az ütősök dolgát? Az elején úgy tűnt, nem érkezett: a Mumbai ütőseinek is meggyűlt a baja a pontszerzéssel. Bár Ísán Kisan gyorsan bemutatott egy négyest és egy hatost, de utána Mitchell Starc eltalálta a láb-karóját, majd Dhír és a csereként bejövő Rohit Sarmá is 11–11 ponttal esett ki. A 46/3-as erőfölény nagyjából ugyanolyan gyengének tűnt, mint az első félidőben. De ahogy akkor, most is megérkezett egy ütős, aki sokat javított ezen a rossz kezdésen: az MI-nél ez Szúrjakumár Jádav volt, aki 35 labdából jutott el 56 futásig. A dolognak csak az volt a szépséghibája, hogy neki nem volt olyan társa, akivel tartósan együtt tudott volna maradni: 12 játszma alatt a kékek is elvesztettek már 6 ütőst. Ekkor viszont megint jött egy újabb megmentő, méghozzá a 8. rendű Tim David, aki ugyan nem túl gyorsan, de legalább 24 újabb pontot összeszedett, így 18.1 után úgy álltunk, hogy 11 hátralevő labdából kellett volna 26 futást összegyűjtenie a Mumbainak. Ekkor úgy nézett ki: akár rendkívül izgalmas is lehet a vége – ám ez egy-két pillanat alatt megváltozott, ugyanis Starc, akitől eddig nem nagyon jött a szurkolók által várt kiemelkedő teljesítmény, most végre valami különlegeset mutatott: igaz, hogy a 18.2-ben csak egy kis szerencsével kapták el Davidet (a dobás ugyanis röptére sikerült), de utána három újabb dobásból már két olyan kaput is szerzett, ami már az ő érdemének nevezhető: a Mumbai csapata így hirtelen elfogyott, a meccs véget ért, a Kalkutta 24 futással nyert!

Érdekesség, hogy a mai mérkőzésen 20 ütős esett ki: ilyen korábban még csak háromszor történt az IPL teljes történetében!

A két csapat helyezése nem változott, de az esélyeik igen: a KKR-t már nagyon nehéz lenne kitúrni a rájátszásba jutók köréből, míg az Indians csak akkor juthat tovább, ha egyrészt hátralevő három meccsét mind megnyeri, másrészt emellett az is teljesül, hogy vagy a Sunrisers, vagy a Lakhnau mind a négy mérkőzését elveszti – de még ekkor sem lenne biztos a továbbjutás.


Alapból nem látható kép
×