Szuperizgalmak után szuperjátszmában nyert szuperfontos meccset Hollandia

2023. június 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Valószínűtlenül magas, 374 pontos menedéket kergettek holtversenyig a hollandok a Karib-térség ellen, a szuperjátszmában pedig Logan van Beek ütött hihetetlenül. A Karib-térség rendkívül nehéz helyzetbe került.

Holland tulipánok (illusztráció)Holland tulipánok (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Nehéz szavakat találni a világbajnoki selejtezők mai napjára: mindkét meccs őrült játékot hozott, de míg a másik szélsőségesen egyoldalú volt, addig a Karib-térség és Hollandia mostani összecsapása ennek pont az ellentéte: a végletekig kiélezett és izgalmas.

Bár már a meccs előtt mindkét csapat továbbjutott a csoportból a Szuperhatosba, mégsem volt mindegy, hogy itt most milyen eredmény születik, hiszen a többi továbbjutó ellen szerzett pontokat a csapatok továbbviszik, tehát aki itt nyer, az a Szuperhatosban kettővel több ponttal indulhat.

Az elsőként ütésre kárhoztatott Karib-térségből hiányzott a sérüléssel bajlódó Kyle Mayers, de társai nélküle is hozták a jó eredményeket: a nyitó páros, Brandon King és Johnson Charles társulása például már 100 pont fölött bomlott fel. De a többi ütős is jól teljesített, és hiába történt meg kétszer is, hogy a hollandok gyors egymásutánban két kaput is elejtettek, a csapat így is jó magas, 374-es pontszámig jutott. Nicholas Pooran újabb százast szerzett, de még Shai Hope és a végén Keemo Paul is majdnem 50-et ért el.

A hollandoknak fel volt adva a lecke, de ők nem adták fel a reményt! Náluk is jól kezdett a nyitó társulás: Vikramjit Singh és Max O’Dowd 76 futásig volt bent együtt. De aztán jött egy még sokkal jobb pár: Teja Nidamanuru és Scott Edwards társulása 143 futással gazdagította a csapatot, sőt, Nidamanuru egyénileg is 111-et szerzett a félidőben. A végén említést érdemel még Logan van Beek 14 dobásból elért 28 pontja is – azé a Logan van Beeké, akit a meccs legjobbjának is megválasztottak, de nem ám ezért a 28 pontért vagy az első félidőbeli egy kapujáért! Hanem mindjárt elmondjuk, hogy miért.

De előbb még pár szót ejtünk az izgalmas 50. játszmáról. A játszma előtt a hollandok már 366 ponton álltak, tehát mindössze 9 futás elég lett volna a győzelemhez, ám Alzarri Joseph dobásai ezt megakadályozták. Bár Van Beek négyessel kezdett (így tehát már csak 5 futás kellett 5 labdából!), de következőre már csak egyet, majd pont a legjobbkor megérkezett Joseph életének 100. ENN-kapuja: Aryan Duttot ejtette ki vele. Ezután egy mellé extra jött, majd Van Beek 2 pontja, így az utolsó dobás előtt már kialakult a holtverseny – és ekkor Joseph újra lecsapott, és Van Beeket elkapták. És hogy még nagyobbak legyenek az izgalmak, a bíró még vizsgálta egy ideig, hogy nem volt-e túllépéses rossz dobás, de nem volt, így maradt a holtverseny.

A szuperjátszmára pedig a hollandok egy nagyot húztak: az imént kiesett 8. rendű ütősüket, Van Beeket küldték be ütni Scott Edwards kapitány mellett. És Van Beek most vált hőssé, ugyanis Jason Holder hat dobásából a következő pontszámokat ütötte: 4–6–4–6–6–4!!! És ki más is dobott volna a szuperjátszma második felében, mint maga Van Beek? És hány kaput is szerzett volna ebben az egy játszmában, ha nem kettőt? Amúgy meg a karibiak csak 8 futást hoztak össze itt, így egyértelmű lett Hollandia győzelme.

Statisztikai érdekesség, hogy a történelem során eddig holtversenyre végződött (ezt is beleszámítva) 45 férfi ENN-meccsen ez a 374-es pontszám a legmagasabb. Az előző rekordot egy 2008-as Anglia–Új-Zéland összecsapás tartotta, ahol mindkét együttes 340 futásig jutott.


Alapból nem látható kép
×