Amikor már azt hittük, nem tud meglepni az IPL, megint jött a Sunrisers

2024. május 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Az idény első 10-kapus győzelmét aratta ma a Sunrisers Hyderabad, ráadásul nem is akárhogyan: kevesebb mint 10 játszma alatt lekergettek egy 166-os célt a Lucknow Super Giants ellen! Észveszejtő teljesítményüknek köszönhetően a narancsok följöttek a harmadik helyre, miközben a Mumbai Indians matematikai esélyét is elvesztette a továbbjutásra.

Haidarábád jelképe, a 16. századi Csármínár (illusztráció)Haidarábád jelképe, a 16. századi Csármínár (illusztráció)

A kép szerzője: Hari Om Prakash (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Érezhető volt, hogy élesedik a küzdelem. Ezzel együtt már csak 14 mérkőzés volt hátra az IPL-ből, és még mind a 10 csapat továbbjuthatott, de mind a 10 csapat le is maradhatott a továbbjutásról. Persze nem egyenlő esélyekkel. A Sunrisers és a Super Giants valahol pont középen tartózkodott: a tabellán 12–12 ponttal álltak, így simán bármi megtörténhetett még velük. Tudni lehetett: aki itt ma nyer, föllép a harmadik helyre, aki viszont veszít, biztosan nem lesz estére az első négy, azaz továbbjutó hely valamelyikén. A helyszín ezúttal Hajdarábád volt, a Sunrisers otthona, ahol eddig sokkal jobban szerepelt a csapat, mint idegenben: többek között az ütősbarát pálya is nagyon fekszik legalább a magas rendjüknek. A közepes renddel viszont voltak kisebb-nagyobb problémáik: a hátralevő mérkőzéseken még jó lett volna nekik javítani valamit ezen a területen, ha komolyabb célokat akartak megfogalmazni a folytatásra. Az LSG-nek viszont mindenhol javítania kellett volna az ütőjátékán, hiszen mutatóik elég gyengék voltak a többi csapathoz képest – igaz, az ő hazai pályájukon nehezebb a talaj, és mivel ők ott játszottak sokat, ez lefelé húzta az átlagaikat.

Bár otthon az SRH nyert már kergetést is, de inkább elsőként ütve szokott nekik jobban menni a játék. Amikor a Lakhnau megnyerte a pénzfeldobást, és az ütést választották, talán ezt is figyelembe vették – és nem titkolta a ma 31. születésnapját ma ünneplő Pat Cummins, a narancsok kapitánya sem, hogy valóban, ők is ütni szerettek volna. A hazaiaknál a legutóbbi összeállításhoz képest kimaradt Majank Agravál és Marco Jansen, helyettük pedig Szanvír Szinh került be a kezdőbe, illetve a sérülése miatt a szezont kihagyó Vanindu Haszaranga pótlására utólag leigazolt, szintén Srí Lanka-i, de még jóval tapasztalatlanabb dobó, az IPL-újonc Vidzsajakánt Vijászkánt. A vendégeknél nem játszott most Ashton Turner és a múltkor megsérült Mohszin Khán, de visszatért Quinton de Kock és idén először pályára lépett Krisnappá Gautam is.

A dobást Bhuvnesvar Kumár kezdte, méghozzá egy szép takarékos játszmával, majd Pat Cummins következett – szokatlan módon még csak idén másodszor volt ő az egyik nyitó dobó. Az első kaput (De Kockét) azonban nem ő, hanem a 3. játszmában Kumár szerezte, de a fő érdem inkább névrokonáé, Nítís Kumáré: a határon kapta el a labdát ugrás közben, de mivel észlelte, hogy ki fog lépni a pályáról, még mielőtt ez megtörtént volna, feldobta a labdát a levegőbe, be a pálya fölötti légtérbe, visszalépett a pályára és ott újra elkapta! Az 5. játszmában pedig egy újabb látványos (ezúttal elvetődéses) elkapás örvendeztette meg a Sunrisers-szurkolókat: a dobó most is Bhuvnesvar Kumár volt, a végrehajtó viszont Szanvír Szinh, az áldozat pedig Marcus Stoinis. De nem csak e két kapu elvesztése okozhatott fejfájást a Lakhnau számára, hanem az is, hogy az egész erőfölényben mindössze egyetlen (!) határt sikerült ütniük, így 6 játszma után az állás 27/2 volt. Ezek után még az újonc Vijászkánt is lehozott egy határmentes játszmát, és csak a 8. játszmától kezdve tudott egy kicsit visszajönni a meccsbe az LSG. Ekkor Krunál Pándjá két hatost is ütött egymás után: a második lett az idei IPL 1000. hatosa. Még a félidő fele előtt a születésnapos Cummins is kiejtett egy ütőst, a 29 ponton álló Kannaur Lokes Ráhult, majd hamarosan ugyanő Pándjá kifutásában is aktív szerepet vállalt: szép távolságból közvetlenül rádobta a labdát a mezőnyből a kapura, és el is találta azt. Az állás így a 12. játszma végére 69/4-re változott, ami igen gyatra volt a Super Giants részéről, de az utolsó 8 játszmában azért ezen tudtak valamicskét javítani: Nicholas Pooran és Ájus Badoní innentől kezdve a félidő végéig bent volt a pályán, és sokkal-sokkal nagyobb aránnyal ütöttek, mint korábban bárki: mindketten 180 fölötti sebességgel haladtak. Badoní a végére átlépte az 50 pontot is, és Pooran is alig maradt el tőle, a csapat pedig 165-re jött föl. Ez a társulás egyébként a maga 99 pontjával az LSG történetének eddigi legeredményesebb ötödik kapus társulása lett.

Az első félidő elején úgy tűnt, a pálya kissé lassú, talán tapadós is (ne feledjük: itt tegnap még eső volt, ami miatt az LSG edzését is el kellett halasztani) – ám a második felére kiderült, hogy azért lehet itt jól ütni. Azt valószínűleg senki sem gondolta, hogy 10 játszma után hirtelen annyira feljavult a pálya. Így a Sunrisersnek sem kellett annyira aggódnia, bízhattak benne, hogy ezt az alacsonynak tűnő pontszámot sikerül majd lekergetniük. És így is lett. Igazából nem sokat lehet írni a kergetésről: Abhisek Sarmá és Travis Head volt ugyanis a két nyitó ütős, ők ketten pedig iszonyatos mennyiségben elkezdték ontani a határeseményeket, ütötték a labdát jobbra, balra, előre, hátra, de a lényeg, hogy általában ki a pályáról. Mindketten 8 darab négyessel zártak, de volt még mellette Sarmának 6, Headnek pedig 8 hatosa is – így aztán a torna hatosranglistáján Sarmá át is vette a vezetést (miközben Head maradt a négyesranglista élén). Sarmá 28 dobásból végzett 75-neskivel, míg Head eredménye 30 labdából lett 89-neski – a kergetés pedig 9.4 játszma alatt befejeződött! Egyvalamit sajnálhat csak az SRH: így nem kapott lehetőséget a közepes rendjük, amiről pedig írtuk mi is, hogy fejlesztésre szorult volna...

Természetesen néhány rekord is megdőlt ezzel az eredménnyel. Egy legalább 150-es kergetésben a 62 megmaradó labda a legtöbb, ami Húsz20-as krikettben valaha előfordult, a 9.4 utáni 167-es állás pedig a legmagasabb félidő felei állás egy Húsz20-as meccsen (azok közül, ahol a statisztikusok rendelkezésére állnak a dobásról dobára részletezett eredmények). Ugyancsak a legjobb félidő felei adat Húsz20-as krikettben az, hogy ezalatt 30 határesemény történt. A két csapat erőfölénybeli eredménye között 80 futás volt a különbség: ez az IPL történetében az eddigi legmagasabb. A Sarmá–Head társulás ütési aránya 17,27 volt: ez az IPL-ben a legmagasabb arány egy legalább 150-et elérő pár esetén.

Nagy győzelmével nem csak a két kapott pont miatt került igen kedvező helyzetbe a Sunrisers, hanem NFA-ja is jócskán följavult, igaz, még mindig gyengébb, mint a Chennai Super Kingsé, de ha pontegyenlőség lesz a végén, akkor ez még sokat számíthat. A Lakhnau viszont maradt a hatodik helyen, és most már nem engedhet meg magának egy újabb vereséget a torna végéig. És még egy fontos dolog: a mai eredménynek köszönhetően megvan az első csapat is, amelyik végleg elvesztette a továbbjutás esélyét: a Mumbai Indians most már biztosan nem kerülhet be az első négybe, mert ha minden meccsüket meg is nyerik, akkor is csak 12 pontjuk lehet legfeljebb, de már most van három 14 pontos csapat, az LSG és a Delhi pedig egymás ellen fog még játszani, és akkor közülük valamelyik még legalább 14 ponttal fog végezni (vagy 13-mal, ha nem lesz eredmény).


Alapból nem látható kép
×