Kipontozódott a Pandzsáb is

2024. május 9. – Szerző: Krikettgalaxis

A Mumbai Indians után ma meglett a második együttes, amelyik már biztosan nem lesz idén IPL-bajnok: a Punjab Kings. Méghozzá azért nem, mert kikaptak a Royal Challengers Bengalurutól, így innentől kezdve legjobb esetben is csak 12 pontjuk lehet, ami nem lesz elég a négybe jutáshoz.

A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)

A kép szerzője: Basavarajmin21 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Végre egy kiesési rangadó! Persze az IPL-ben nincs kiesés, de úgy értjük, hogy most már kezd eldőlni, kik lesznek azok, akik nem jutnak tovább a rájátszásba. Tegnap a Mumbai Indians lett az első (pedig ők nem is játszottak aznap), ma pedig már a meccs előtt tudni lehetett, hogy itt lesz a második: ugyanis aki itt kikap, az elveszti a matematikai esélyét is. A Royal Challengers jó formában érkezett meg: bár az idényt pocsékul kezdték, de most a legutóbbi három mérkőzésüket kivétel nélkül megnyerték, életben tartva a reményeiket, míg a Pandzsáb nagyon vegyesen teljesített. Míg az RCB-nek inkább a dobójátéka mutatott hiányosságokat, addig a Kingsnek az ütőjátéka – mondjuk ezt annak ellenére, hogy nemrég egy krikett-történeti nagyságú sikeres kergetést mutattak be. Ezt a mai találkozót egyébként Dharmasálában rendezték, ami a Kings második számú otthona – még ha nem is Pandzsáb államban található...

A hazaiak egy kissé megkeverték a dobóosztagukat: kihagyták a múltkori összeállításhoz képest Kagiso Rabadát és Harprít Brárt, helyettük pedig az ütésben is jónak tartott Liam Livingstone, valamint az IPL-újonc Vidvath Kavarappá került be. A Bengalurunál Glenn Maxwellt Lockie Ferguson váltotta.

És mivel a Kings a dobást választotta, Kavarappá máris bemutatkozhatott. Az első játszmája nem sikerült túl fényesre: de kifejezetten társai hibájából... Először Ásútos Sarmá ejtett el egy (ismerjük el, nem könnyű) elkapást, hamarosan pedig egy újabb mezőnyhiba miatt az egyik dobása négyesre ment. Faf du Plessis így máris 8 pontra jött föl – viszont aztán ezt már csak 1-gyel tudta gyarapítani, mert a harmadik játszmában Kavarappá már megmutatta, mit tud: most a határőr Sasánk Szinh nem hibázott az elkapásban. De néhány dobás múlva folytatódott Kavarappá balszerencsesorozata: most meg Rilee Rossouw ejtett egy egy elkapást – de ezt is ismerjük el, ez sem lett volna annyira könnyű. De ha a kettőből valamelyik is bejött volna, Virát Kohlí már nem lett volna a pályán... Így viszont, hogy ott volt, még sok bajt okozott a Kingsnek. Bár az erőfölény végén még csak 22 pontja volt, de aztán Radzsat Pátídár hathatós támogatásával a félidő felére 119-re hozta föl a csapatot. Sőt, ha igazságosak lennénk, fordítva mondanánk: inkább Pátídár hozta föl, Kohlí segítségvel, ugyanis Pátídár később állt be, és előbb szerzett 50-est, mint Kohlí! Éppen 9.6-nál esett ki, 55 futással, amikor Kohlí még csak 42-n állt. Érdekesség, hogy az RCB sokéves történetének 7 leggyorsabb 50-ese közül 4 (!) az elmúlt három hétben jött össze, és ebből hármat Pátídár szerzett! Aztán pont most, amikor kiesett, jött egy kis eső, sőt, jégeső, ami miatt nagyjából fél óra szünetet kellett tartani, de aztán játszmavesztés nélkül folytatódhatott a játék, folytatódhatott Kohlí pontgyűjtése. Mert ezek után már még jobban beindult a világsztár ütős, és végül 47 dobásból 92 futással zárt, miközben összesítésben elérte a 600-at is: ez volt neki már a negyedik IPL-je, amikor átlépte ezt a számot! A félidő második felében még Cameron Greentől láttunk egy szép 46-ot, illetve Dines Kártiktól egy gyors 18-at, így aztán már azt sem sokat számított, hogy Harsal Patel az utolsó játszmában három ütőst is kiejtett: az RCB így is igen magas, 241-es pontszámmal zárt. Azaz annyit még számított a három Patel-kapu, hogy így hozzá vándorolt át a szezon éppen legjobb dobójának járó lila sapka.

A bevezetőben említettük a Punjab Kings rekordméretű kergetését: hát most is valami hasonlóra lett volna szükségük. Egy szempontból nem is indultak neki rosszul: az ütési arány szempontjából, ugyanis egészen sokáig időarányosan még jobban is álltak, mint ellenfelük. Sőt, eleinte kaput sem sokat vesztettek, még ha például Prabhszimran Szinh ki is esett már az első játszmában. A következő három rendű ütős viszont igen szépen haladt: Jonny Bairstow 16 labdából szerzett 27 futást, Rossouw 27-ből 61-et (!), Sasánk Szinh pedig 19-ből 37-et. Tegyük hozzá: amikor 13 pontja volt, Rossouw-t is eljetették egyszer... Amikor a félidő felénél 114/3 volt az állás, még egészen reményt keltően nézett ki a kergetők számára, ám innentől kezdve szinte záporozni kezdtek a kapuk. A 13. játszma kivételével mindegyikben kiesett valaki, sőt, a 17-edikben ketten is, így aztán a kukacgrafikon is hirtelen lekonyult, másrészt meg elfogyott a csapat: végül nem is kicsi, 60 futásos vereség lett az eredmény számukra, 18 dobással a vége előtt.

Így tehát a Pandzsáb idén sem lehet már bajnok, ahogy eddig még soha. De az RCB-nek sem lesz könnyű dolga, ha a WPL után az IPL-t is szeretnék megnyerni: egyrészt még kettőből kettő győzelemre van szükségük, másrészt arra, hogy más eredmények is kedvezően alakuljanak számukra.


Alapból nem látható kép
×