A rekord nyitó pár elmozdította a titánokat az utolsó helyről

2024. május 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Tegnapelőtt és tegnap egy-egy IPL-klub már búcsúzott a bajnoki reményektől, és ma is lett volna erre esély, ha a Gujarat Titans kikapott volna. Ők viszont Száín Szudarsan és Subman Gil csúcsbeállító nyitó társulásának köszönhetően megverték a Chennai Super Kingst, így még meghosszabbodhatott az álmodozásuk.

A Hathíszinh dzsainista templom Ahmadábádban (illusztráció)A Hathíszinh dzsainista templom Ahmadábádban (illusztráció)

A kép szerzője: Kalyan Shah (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

A Titans idén egészen máshogyan játszott, mint az ezt megelőző két évben, amikor mindkétszer döntőbe jutottak. Az idei gyengélkedés egyik fő oka a gyors dobók között keresendő: már a szezon előtt kiderült, hogy Mohammad Samí bokaműtétje miatt az egész idényt kénytelen lesz kihagyni, akikkel pedig megpróbálták őt pótolni, rendre kudarcot vallottak. Mostanra viszont a CSK is hasonló helyzetbe került: az eddig remeklő Musztáfidzsur Rahmán hazautazott a bangladesi válogatotthoz, Matísa Patirana pedig Srí Lankába tért haza, hogy ne erőltesse meg a sérült combját a vébé előtt. A két ily módon meggyengült csapatnak pedig ma rendkívül fontos lett volna a győzelem: a Titans konkrétan búcsúzhatott volna a rájátszástól, ha ma kikap, a Super Kings pedig azt a lehetőséget üldözte, hogy följöjjön akár a harmadik, kényelmes helyre.

A hazaiaknál Riddhimán Száhá egy kisebb sérülés miatt kimaradt, így az új kapusuk ma Matthew Wade lett, viszont mivel ő külföldi, ezért egy másik külföldit ki kellett tenni a csapatból: az áldozat pedig Josh Little lett, aki pedig külön engedélyt kapott az ír szövetségtől, hogy egy ideig még maradhasson az IPL-ben, és ne kelljen hazamennie a válogatotthoz. Little helyére pedig az indiai Kártik Tjágít tették be, aki ma mutatkozott be a gudzsaráti csapatban. A Csennai egyet változtatott: Richard Gleeson helyett visszakerült az összeállításba Rachin Ravindra.

A hatalmas Narendra Modí stadion nagy része tele volt ma: több mint 90 000-en látogattak ki a meccsre, ami nagyon szép egy utolsó helyezett csapat esetén – bár tegyük hozzá, nagyon sokan inkább a vendégekre voltak kíváncsiak... A GT ugyanis még túl új csapat ahhoz, hogy akár otthon, Ahmadábádban is hatalmas és elszánt szurkolótábort tudott volna magának felépíteni, miközben a CSK-t sokan már sokkal régebben megkedvelték itt is. Valószínűleg pár év múlva már más lesz a helyzet.

A sárgák kapitánya, Riturádzs Gájkvár ma végre megnyerte a pénzfeldobást (idén csak másodszor), és a dobást választotta. A Titansnál így Száín Szudarsan és Subman Gil jött be nyitni, ők pedig valami egészen elképesztőt mutattak be. A 17. játszmában még mindig ők ketten voltak bent, és ebben a játszmában mindketten elérték a maguk százasát is! Végül a következőben Tusár Despánde dobásaiból mindkettejüket elkapták, de a társulás így is 210 futást hozott össze, amit a végéig csapattársaik még 231-re kiegészítettek. Erről a félidőről többet nem is írunk, csak a mostani rekordokat és majdnem-rekordokat soroljuk fel:

  • Ez a 210-es társulás a valaha volt legjobb nyitó pár lett az IPL történetében, holtversenyben azzal a 2022-es esettel, amikor Quinton de Kock és Kannaur Lokes Ráhul ért el ugyanennyit. Ha nem csak a nyitó társulásokat nézzük, akkor ez a 210 a harmadik legtöbb az IPL-ben.
  • Ez volt a harmadik eset az IPL-ben, amikor egy pár egy félidőben két-két százast tudott felmutatni.
  • A titánok 231 pontja holtversenyben a legmagasabb pontszám, amit a Csennai ellen bárki is elért. Ugyanennyi egyszer volt, még 2014-ben. Sőt, a CSK ellen még csak 150-es társulás sem volt soha, így ez a 210 bőven megdönti azt is.
  • Száín Szudarsan ma érte el az 1000. futását az IPL-ben, méghozzá 25 játékrész alatt. Ezzel a leggyorsabb indiai lett, aki ezt teljesítette: nála gyorsabb csak Matthew Hayden (21), Shaun Marsh (szintén 21) és Lendl Simmons (23) volt.
  • Subman Gil (aki ma még nincs 25 éves) lett a legfiatalabb kapitány, aki IPL-százast szerzett. Az eddigi rekordot Szandzsu Szaimszan tartotta, aki már elmúlt 26 éves, amikor 2021-ben ezt elérte.
  • Szintén Gil ezen az egy pályán elérte az ezredik futását, méghozzá 19 játékrész alatt. A teljes Húsz20-as krikettben eddig 22 játékrész volt a leggyorsabb, ami alatt egy játékos egy adott pályán 1000-ig jutott.

Mint manapság láttuk, ekkora célok esetén is van esély a sikeres kergetésre, azonban ma a Super Kings hamar elvesztette ezeket az esélyeket. Ravindra már az első játszmában túl elhamarkodottan indult neki egy futásnak, így a mezőnyből David Miller egy közvetlen rádobással kifutotta, a következő dobásból pedig Adzsinkja Rahánét kapták el. Sőt, hogy a dolgok még súlyosbodjanak, Riturádzs Gájkvár pedig a 3. játszmában kacsázott, egy amúgy érdekes jelenetsor után: a labdát Rásid Hán kapta el éppen a határ szélén, és többször is kérdéses volt, hogy nem érintette-e a lába a pálya határát (mert akkor hatos lett volna, nem kiesés), de a bírók végül meggyőződtek róla, hogy szabályos elkapás történt. Az erőfölény így 43/3-mal végződött, ahonnan ugyan Daryl Mitchell és Moeen Ali százados társulása még fel tudta őket hozni 119/3-ig, de a szükséges pontarány így is csak nőtt és nőtt. A végén már csak az lehetett a sárgák célja, hogy a csapat nettó futási arányából minél többet megmentsenek: ebben pedig a közönségkedvenc Mahendra Szinh Dhoní járt az élen, aki például 11 dobásból 26 pontot gyűjtött be. És hogy mennyire közönségkedvenc Dhoní India ezen táján is, azt bizonyítja az a jelenet is, amikor az utolsó játszmában egy szurkoló berohant a pályára, csak azért, hogy meghajolva fejezze ki tiszteletét a legendás játékos előtt. De ma Dhoní is kevés volt a sikerhez: a Gudzsarát 35 futással nyert.

Ezzel a győzelemmel a Titans még életben tartotta a reményeit: följöttek ugyanis a 8. helyre, és ha hátralevő két találkozójukat is megnyerik, 14 pontjuk lesz, ami akár a továbbjutáshoz is elég lehet – de ahhoz még más eredményeknek is szerencsésen kellene összejönniük számukra. Ami a Csennait illeti: ők maradtak a 4. helyen, ami még továbbjutást ér, de máris nincsenek annyira kedvező helyzetben, mint tegnap este.


Alapból nem látható kép
×