Egyre jobban leereszt a Rádzsasztán

2024. május 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Az első 9 mérkőzéséből 8-at megnyerő Rajasthan Royals ma sorozatban a harmadik vereségét szenvedte el, ezúttal a Chennai Super Kings otthonában. Egy vitatott bírói ítélet is borzolta a kedélyeket, de az eredmény nem ezen múlt – már csak azért sem, mert az ő javukra született.

Csennai talán legismertebb épülete, a központi pályaudvar (illusztráció)Csennai talán legismertebb épülete, a központi pályaudvar (illusztráció)

A kép szerzője: MrPanyGoff (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Számtalanszor megemlítettük már, amikor CSK-meccsről adtunk hírt, hogy Mahendra Szinh Dhoní milyen felfoghatatlan közönségkedvenc, még akkor is, amikor a csapat idegenben játszik. Most azonban elképzelhető volt, hogy eljött a pillanat, amikor a hazai szurkolók tényleg utoljára láthatják Őt saját pályáján játszani: a Super Kings utolsó csoportmeccse ugyanis már idegenben lesz, és ha esetleg nem jutnak tovább, akkor jövőre már nem valószínű, hogy az akkorra 43 éves játékos még egy szezont elvállal. De természetesen, és nem csak Dhoní miatt, a sárga szurkolók tengere abban reménykedett, ma le tudják győzni a kissé hullámvölgybe került Royalst – és ha ez sikerül, egy nagy lépéssel közelebb kerülnek a rájátszáshoz. A Royals viszont a maga részéről a Kolkata Knight Riders tegnapi példáját szerette volna követni: egy mai győzelemmel a lilákhoz hasonlóan 18 pontra följőve bebiztosíthatták volna a továbbjutást.

A hazaiak múltkorhoz képest egy lassú dobót egy másik lassú dobóra cseréltek: Mitchell Santner helyét ma Mahís Tíksana vette át. A Rádzsasztánnál Donovan Ferreira helyére visszazért a legutóbb hiányzó Dhruv Dzsurel.

Ma, vasárnap, ahogy mostanában szokásos volt az IPL-ben, két meccset rendeztek: ez volt az első, így ezt még délután, a legnagyobb forróságban kezdték el. Természetes, hogy a pénzfeldobást megnyerő Szandzsu Szaimszan az ütéssel kezdést választotta rózsaszín csapatának, hiszen így nem kellett mindenkinek sokat aszalódnia a napon a mezőnyben. Bár az első két játszmában Jasaszví Dzsájszvál és Jos Buttler egyetlen határt sem tudott összehozni, hamarosan begyorsítottak, és az erőfölényt már 42 ponttal hozták le, úgy, hogy nem esett ki egyikük sem. De a 6. játszma után az RR visszatért oda, ahol az elején kezdte: megint jó ideig nem tudtak határokat ütni, csak most már elkezdtek kapukat is veszteni. A kevésbé ismert dobók közé tartozó Szimardzsít Szinh nagy napot fogott ma ki: mindkét nyitó ütőst az ő labdájából kapták el hamarosan, és bár ezek után Riján Parágtól láttunk egy hatost, de a következő határeseményre megint sokat kellett várni, egészen a 14. játszmáig. Ezek után Szinh még Szaimszant is kiejtette, így 15 játszma után 94/3 volt az állás: innen végül Dzsurel és Parág harca hozta még kicsit elfogadhatóbb helyzetbe a vendégeket, de azért nem olyan sokkal: eredményük 141 lett.

Úgy hihettük, innen nem kell sok kockázatot vállalnia a Csennainak, ők azonban mégis kicsit mintha idegesen kezdtek volna, legalábbis Riturádzs Gájkvár és Rachin Ravindra között nem mindig volt meg az összhang, amikor el kellett dönteni, fussanak-e vagy ne. Ezeket a kritikus pillanatokat azonban megúszták, és Ravindra 18 dobásból 27 pontig el is jutott, amikor azonban Ravicsandran Asvin dobta is és el is kapta. Gájkvár elég kevés lehetőséghez jutott az erőfölényben, így 6 játszma alatt ő maga 6 futással zárt, de a csapatnak már 56-ja volt. A gyors dobók azonban nem hoztak sikert, így a 8. játszmára bejött Judzsvendra Csahal is, és máris ki is ejtette a veszélyesen kezdő Daryl Mitchellt. A pontgyűjtés ekkor a CSK-nál is nagyon lelassult, és itt is a 14. játszma hozta el a következő határt: addigra azonban már mégis összeszedett valahogyan 92-t az együttes, 3 kapu árán, így szépen közeledtek a győzelemhez. De még mielőtt elérték volna azt, a 16. játszmában jött egy rendkívül ritkán látható jelenet: Ravindra Dzsadedzsát mezőnyjáték akadályozása miatt küldte ki a bíró! Történt ugyanis, hogy miután Gájkvárral lefutottak egy szimplát, Dzsadedzsá elindult egy másodikra is, de a kapitány visszaküldte. Szaimszan eközben begyűjtötte a labdát, elhajította a kapu felé, de hátbatalálta a már visszafelé mozgó ütőst. A bíró pedig úgy ítélte meg, hogy bizony Dzsadedzsá tudta, hogy hol a labda, és szándékosan állt az útjába – ezen aztán lehet vitatkozni, bár az kétségtelen, hogy a játékos elég furcsán nagy ívben fordult meg, amikor megfordult. Az IPL történetében ez volt a harmadik eset, amikor valaki így esett ki! De ezen már nem múlt semmi, mert a csapatnak ekkor már elég sok pontja volt: a végén aztán Szamír Rizví négyesei gyorsan le is zárták a meccset.

A CSK ezzel a győzelemmel (ami egyébként az 50. győzelmük volt ezen a pályán) megelőzte a Sunriserst, följőve a 3. helyre, de már egy mérkőéssel többet játszva, mint a hajdarábádiak. A Royals maradt a második, de még egy pirinyó esély van rá, hogy nem jutnak tovább.


Alapból nem látható kép
×