És még mindig versenyben a Bengaluru

2024. május 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Egészen elképesztő hajrát mutat be az IPL-ben a Royal Challengers: bár első 8 meccsükből csak 1-et tudtak megnyerni, most már sorozatban ötödször hagyták el győztesen a pályát: ezúttal a Delhi Capitals ellen, akiknek így nagyon megnyirbálták az esélyeit.

A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)

A kép szerzője: Basavarajmin21 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Ha 3 héttel ezelőtt valaki azt jósolta volna, hogy az RCB bejut a rájátszásba, lehet, hogy csak szánakozva legyintettünk volna az illetőre, mondván: bolond szegény. Vagy lehet, hogy valami titkos tisztelet ébredt volna bennünk iránta, hogy mennyire elszántan képes imádni a csapatát, hogy minden józan megfontolás ellenére ilyeneket vizionál. Most viszont, ha valaki ezzel a jóslattal hozakodik elő, már számolgatni kezdünk: igen – mondjuk neki komoly arckifejezést öltve – még továbbjuthat, ha ez és ez történik. Az ez és ez közül az első feltétel ma a Delhi legyőzése lett volna. A Delhinek is voltak olyan pillanatai, amikor már sokan lemondtak róluk, de ők is mindig képesek voltak feltámadni, még ha nem is olyan látványosan, mint a Bengaluru – de nem is olyan mélyről kellett visszakapaszkodniuk, így összességében a ma esti mérkőzés előtt még a fővárosiak álltak jobban a tabellán.

A várható eredményen kívül talán a legfontosabb beszédtémát a Capitals kapitányának, Risabh Pantnak az eltiltása szolgáltatta. Pantot azért tiltották el, mert három mérkőzésen is lassú volt a csapat játéküteme – és a szabályok szerint ilyenkor eltiltás jár a kapitánynak. Helyette ma Aksar Patel vezette a csapatot, míg új emberként Kumár Kuságra jött be. További változtatás volt náluk, hogy Gulbadín Naib helyett Raszikh Szalám került be a csapatba, míg a Royal Challengers nem cserélt semmit az előző meccséhez képest.

A vendég Delhi a dobást választotta, de az első félidő eleje sokkal inkább a hazaiaknak sikeredett jobban: Virát Kohlí két játszma alatt már két hatosnál tartott, a csapat pedig 23/0-nál – ám utána Mukes Kumár egy szenzációs játszmát hozott le: csak 2 futást hagyott az ütősöknek, miközben Faf du Plessist ki is ejtette. Sőt, hamarosan a narancs sapka tulajdonosát, Kohlít is elkapták – viszont a játék tovább hullámzott: most meg újra egy ütős, ezúttal Radzsat Pátídár percei következtek. Ő az erőfölény végéig 11 dobásból 22 futást begyűjtve 61/2-ig emelte a csapatot, sőt, Will Jacksszel kiegészülve a 13. játszmára 124-ig is elvitték. Hozzá kell tenni: ez idő alatt gyors egymásutánban legalább 4 elkapási lehetőséget ejtettek el a Delhi mezőnyjátékosai, így aztán a szerencse is fontos tényezővé lépett elő... Pátídárnak végül meglett az 50, de Jacks 41-gyel esett ki. A statisztikakedvelők pedig felfedezhetnek egy igazi csemegét Pátídár teljesítményében: idén már ötödször szerzett 50-est, de 55-nél tovább sosem jutott, ami azt jelenti, hogy az övé a legalacsonyabb legmagasabb pontszám azok közül, akik legalább 5-ször érték el az 50-et egy IPL-szezonban. Visszatérve az eseményekre: Cameron Green még hozzátett egy értékes 32-t az eredményhez, de a lejjebbi rend már jóval kevesebbet – a közönség által például nagy rajongással fogadott Dines Kártik kacsával esett ki, a félidő utolsó két dobásából meg két kifutást láthattunk. A Delhi dobói egész szépen visszafogták a végén az RCB-t, így a csapat a korábban előrejelzettnél csak jóval alacsonyabb pontszámot, 187-et tudott összehozni, ami egy ilyen kisebbfajta pályán, mint a Csinnászvámí, nem volt túl megnyugtató nekik.

Ráadásul a Delhi csapatában ott volt többek között Jake Fraser-McGurk, de a másik nyitótól, a becserélt David Warnertől is sokat lehetett várni. Vagyis lehetett volna, de ő már az első játszmában búcsúzott. Fraser-McGurk viszont elkezdte hozni azt, amit a fővárosiak szurkolói vártak tőle: 8 labda után már 21-en állt, viszont ekkor egy szokatlan kifutással kiesett: Shai Hope, az aktív ütős visszaütött egy labdát a dobó, Jas Dajál felé, aki beletette a bal kezét, így a labda az inaktív ütős, Fraser-McGurk kapuját találta el – ő pedig a vonalon kívül tartózkodott, így ez kifutásnak számít. Mindez egyébként 1 dobással azok után történt, hogy a 3. rendű Abhisek Porel is kiesett, így aztán három játszma alatt 3 kaput vesztettek el a vendégek. Sőt, utána 4 alatt 4-et, mert utána Kuságra egy olyan egyértelmű LKE áldozata lett, hogy még csak a videózást sem fontolgatták. A Delhi botrányos helyzetén csak Aksar Patel tudott ezek után javítani igazán: ő 39 dobásból 57 futásig jutott el, de a 11. játszmában egy hiba végleg megpecsételte a sorsukat. A hátralevő legveszélyesebb ütősük, Tristan Stubbs egy alkalommal elindult egy gyors szimplára, amibe Patel nem egyezett bele, így Greennek a mezőnyből volt alkalma kifutni Stubbst. A Delhi aztán hamarosan teljesen szétesett, újabb és újabb kapuvesztések követték egymást, 13.1 után pedig egyetlen határt sem tudtak ütni, így a végén egy meglepően sima, 47 futásos vereségbe szaladtak bele.

Az eredmény kicsit átrendezte a tabella közepét. Az RCB két helyet előrelépve már az ötödik: erről a helyről éppen a Delhit szorították le eggyel lejjebb, és még a Lakhnau is lecsúszott a hatodik pozícióból a hetedikre. A nagy tolongásból egyelőre a Sunrisers helyzete a legkedvezőbb, mert nekik 14 pontjuk van és 2 hátralevő meccsük, de még a három 12 pontos csapatból bárki megelőzheti őket, sőt, még esetleg a 10-pontos Titans is beleszólhat a dolgok alakulásába.


Alapból nem látható kép
×