Az MLC idén már hivatalosan is Húsz20-as lesz

2024. május 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár az amerikai ligában (természetesen) már a tavalyi (első) idényben is Húsz20-as szabályok szerint zajlott a játék, de a hivatalos Húsz20-as statisztikákba mégsem számított be. Mostantól már be fog.

(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)

A kép szerzője: YellowMonkey/Blnguyen (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

2022-ig a világ legjelentősebb Húsz20-as bajnokságai mind olyan országokban zajlottak, amelyek teljes jogú tagjai voltak a Nemzetközi Krikett-tanácsnak (ICC), így az ezekben a bajnokságokban lezajlott mérkőzések automatikusan Húsz20-as státuszt kaptak. Tavaly azonban elindult az Egyesült Arab Emírségekben az ILT20, az USA-ban pedig az MLC, ez a két ország viszont csak társult országa az iCC-nek, márpedig társult országok meccsei alapból akkor sem kapnak hivatalos Húsz20-as besorolást, ha a játékformátum Húsz20. Vagyis: ha egy játékos lejátszott egy mérkőzést a két bajnokság valamelyikében, akkor pályafutása statisztikáiban nem jelentek meg az ott elért futások, kapuk, elkapások stb.

Az első változást tavaly decemberben jelentették be, amikor kiderült: az ILT20 megkapta az ICC-től az A-listás státuszt, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy ott már hivatalosan is Húsz20-nak fognak számítani (vagyis most már múlt idő: idén télen már annak számítottak) a mérkőzések. Most pedig a legújabb hír, hogy ugyanez igaz lesz idéntől kezdve az amerikai Major League Cricketre (MLC) is! Ezzel lényegében az amerikai liga erejét és jelentőségét ismerték el.

Az MLC 2024-es szezonja július 5-től 28-ig zajlik majd, és a tavalyi 19 helyett idén már 25 meccset rendeznek benne, igaz, még mindig csak 6 csapat részvételével. A tervek azonban arról szólnak, hogy jövőre már 34-et szeretnének, és rövidesen a klubok számát is 10-re növelnék. Vijay Srinivasan, az MLC vezérigazgatója elmondta: a tornát mindig is 10-csapatosra tervezték, és vannak tanulmányok, amelyek igazolják, hogy az ország elég nagy ahhoz, hogy fenn is tudjon tartani egy 10-résztvevős bajnokságot. Ugyancsak megemlítette, hogy jövőre szeretnék június elején elkezdeni az idényt: egyrészt mert akkor kezdődik az iskolai nyári szünet, másrészt pedig azért, hogy elkerüljék az ütközést az angol Hundreddel. Mint ismert: idén lesz egy kis átfedés az MLC és a Hundred között, ezt pedig nem tudták megoldani az MLC korábbra hozásával, mert júniusban (ugyancsak Amerikában) még zajlik a világbajnokság.


Alapból nem látható kép
×