Nagy hullámokat keltett a Bairstow elleni tegnapi leverés

2023. július 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Ahogy arról beszámoltunk, a Hamvak 2. tesztjének 5. napján az angol Jonny Bairstow-t vitatott módon ejtették ki az ausztrálok. Az ügy nem csak a nézőtéren keltett felháborodást, hanem a szünetben még az MCC néhány tagja is inzultálta az ausztrál játékosokat. És még a közös sörözés is elmaradt.

Jonny Bairstow 2015-ben (illusztráció)Jonny Bairstow 2015-ben (illusztráció)

A kép szerzője: Mcadge (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A meccset, mint ismert, Ausztrália nyerte meg 43 futással, de lehet, hogy egész máshogyan alakult volna, ha a 4. játékrész 52. játszmájának végén Alex Carey nem verte volna le Jonny Bairstow kapuját.

Az eset úgy történt, hogy Bairstow lehajolt egy magas labda elől, majd úgy gondolván, hogy vége a játszmának (hiszen 6. dobás volt), kisétált a vonala elé, hogy valamit megbeszéljen ütőstársával, Ben Stokesszal. De mivel a játékvezető nem jelzett holt labdát, így Carey, a kapus gyorsan eszmélve rádobta azt a kapura, ami így leverésnek számított, tehát Bairstow kiesett.

Ha a szabályokat tekintjük, akkor minden rendben volt ezzel a kiejtéssel. Ha a sportszerűséget, akkor már meg lehet kérdőjelezni, hogy minden rendben volt-e. De Bairstownak is van felelőssége az ügyben, hiszen illett volna figyelnie a bíró jelzéseire, azaz jelen esetben: a nem-jelzéseire.

Természetesen a legtöbb angol szurkoló sportszerűtlennek érezte az ausztrálok cselekedetét, így nem csoda, hogy ezek után szinte folyamatos volt a fújolás a stadion lelátóin. Pat Cummins, az ausztrál kapitány viszont ugyanilyen természetes módon arról beszélt a meccs utáni sajtótájékoztatón, hogy az eset a szabályok keretein belül történt (ez tényszerűen igaz is), és szerinte teljesen sportszerű is volt. Úgy vélekedett: ez teljesen szokásos viselkedés a kapus részéről, hogy figyeli, hogy az ütős mikor hagyja el a vonalat, és amikor csak ilyesmi történik, akkor máris támadja a kaput.

Hamarosan azonban kiderült, nem csak a szurkolókat háborították fel a történtek. Amikor az első játékmenet véget ért, és kezdődött az ebédszünet, az ausztrál játékosok a Lord’s Tagok Pavilonjában, az úgynevezett Hosszú Termen keresztül vonultak ebédelni, ahol a helyi klub, a hihetetlen hosszú történelemmel rendelkező, világhírű Marylebone Cricket Club, azaz MCC (általában higgadt úriemberként viselkedő) tagjai tartózkodtak, és közülük néhányan szidalmazni kezdték az ausztrál játékosokat. Állítólag még néhány fizikai kontaktus is kialakult, de bántalmazás azért nem történt.

Az eset után az MCC közleményt adott ki, amelyben kifejezte: nagyon sajnálja a történteket, elnézést kér értük, és bejelentették, hogy három tagjuknak felfüggesztették a tagságát, amíg zajlik az ügyükben elrendelt kivizsgálás.

De volt még egy rendkívül súlyos következménye a vitatott leverésnek. Brendon McCullum, az angolok edzője felhívta a játékosait, hogy ezúttal ne menjenek el a meccs utáni, az ausztrálokkal közös szokásos sörözésre! Az ausztrálok persze megdöbbentek, és elkezdtek réges-régi ügyeket felhánytorgatni: előhozakodtak például egy 2006-os, Srí Lanka elleni teszttel, amikor a 3. játékrészben pont McCullum verte le (kifutásnak minősülő módon) Muralitaran kapuját, amikor az ütős hasonló körülmények között elhagyta a térfelét, hogy gratuláljon csapattársának, Kumár Szangakkárának a százasához.

A másnapi angol sportsajtó is kiemelten foglalkozott az üggyel. A Star Sport főcíme szerint ezek még mindig Ugyanazok a régi ausztrálok (utalva ezzel arra, hogy a nézőtéren sokan ezt a rigmust skandálták: Ugyanazok a régi ausztrálok, mindig csalnak – hiszen széles körben ismert a múltból több nagy ausztrál sportszerűtlenség is), a The Daily Express pedig úgy fogalmaz a címében: A játék szellemisége hamvakká vált.


Alapból nem látható kép
×