13 kapu veszett el a Hamvak 3. meccsének első napján

2023. július 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Ausztrália jól tartotta magát 240/4-ig, de aztán összeomlott. Anglia 3 ütőst vesztve 195 futásos hátrányban áll a nap végén.

Egy tesztmérkőzés (illusztráció)Egy tesztmérkőzés (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A harmadik teszttel Leedsben folytatódott a férfiak Hamvak sorozata. Ha az ausztrálok nyernek, 3–0-s előnybe kerülnek és így biztosan megtartják a trófeát – az angolok csak akkor hódíthatják azt vissza, ha ezt is és a következő kettőt is megnyerik.

Az ausztráloknál Cameron Green kisebb combizomhúzódás miatt hiányzik, helyette Mitchell Marsh játszik, a komolyabban sérült Nathan Lyon helyett Todd Murphy szerepel, Josh Hazlweood helyett pedig visszatér Scott Boland. Az angoloknál hiányzik Ollie Pope, akinek a jobb válla kimozdult a helyéről, viszont ott van az a Chris Woakes, aki utoljára tavaly tavasszal játszott tesztet; Tongue és Anderson helyett pedig ott lesz az idei Hamvakon először Mark Wood és a sérült ujja miatt múltkor pihenő, de most visszatérő Moeen Ali.

Az angolok nyerték a pénzfeldobást, és a dobást választották, valószínűleg azért, mert megint elég felhős, sötét az idő, és ilyenkor nehezebb ütni. Érdekesség, hogy az ausztrálok az utolsó 12 tesztből, amikor elvesztették a pénzfeldobást, 11-et megnyertek – az utolsó ilyen vereségük éppen itt, Leedsben volt, még 2019-ben.

De az első dobáson nem látszott, hogy kedvezőtlenek lennének a feltételek az ütősöknek, hiszen Warner mindjárt 4-es határt ütött belőle – igaz, aztán ennél több pontot nem is gyűjtött, mert még ugyanebben a játszmában elkapták. Ez volt egyébként a Hamvak teljes története során immár a 16. alkalom, hogy Warner éppen Stuart Broad dobásából esett ki!

Aztán mindössze 65 pontig jutott a csapat, mire már a negyedik ütősüket is elvesztették (a negyediket az éppen most 100. tesztjét játszó Steven Smith személyében), viszont ezek után kialakult a Travis HeadMitchell Marsh társulás, ami rendkívül stabil volt, és egészen 240 pontig vitte az ausztrálokat a teaszünet előtti pillanatokig. Megjegyzendő, hogy Marsh játszatását sok szurkoló kritizálta, mert úgy gondolták, nincs jó formában: nekik adott csattanós választ a mai remek 118 futásával. Ezek után azonban ritkán látható ausztrál összeomlás következett: a maradék 6 kaput mindössze 23 újabb futás begyűjtése mellett vesztették el! Nagy szerepe volt ebben az angol szupergyors dobónak, Mark Woodnak, aki ma is átlépte a 150 km/h-s sebességet, és végül ötös zsákmánnyal zárt.

Voltak, akik úgy vélték: talán annyira nem is jártak rosszul a vendégek, hogy mind kiestek és így a nap végére még Anglia bejöhetett ütni, ugyanis még mindig kicsit rosszak voltak a fényviszonyok. És valóban, talán ennek is köszönhető, de az angolok is három ütőst elvesztettek a nap végén, az utolsó két ütősük, aki még most is bent van (Root és Bairstow) pedig rendkívül lassan gyűjtötte a pontokat: a Baz-labdához méltatlan módon 62 dobásból csak 20 futást szereztek.

A meccs tehát egyelőre teljesen kiegyenlített, izgalmas folytatás várható.


Alapból nem látható kép
×