A B-Love Kandy Srí Lanka idei bajnoka

2023. augusztus 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Legjobb játékosa, a sérült Vanindu Haszaranga nélkül is megnyerte a 2023-as LPL döntőjét a Kandi, de a Dambulla Aura is története legjobb eredményét érte el azzal, hogy másodikként zárta az idényt.

Srí Lanka-i zászló (illusztráció)Srí Lanka-i zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Elérkeztünk tehát az LPL történetének 4. döntőjéhez, ahol a Dambulla és a Kandi is azért szállt szorítóba, hogy megszerezzék első bajnoki címüket – hiszen ne feledjük: az eddigi mindhárom idényt a Jaffna Kings nyerte.

A mérkőzés előtti záróünnepség egy táncelőadással kezdődött, majd Tiszara Perérá, a címvédő csapat kapitánya ünnepélyesen elhelyezte a dobogón a trófeát, amiért ma küzdeni fognak. Ezek után még Umárijá, a híres énekesnő is fellépett, majd hamarosan kezdődhetett a krikett.

Természetesen mindenkit az érdekelt legjobban, hogy a tegnapi elődöntőn combizomsérülést szenvedő Vanindu Haszaranga játszik-e a Kandiban, hiszen ne feledjük: egyedülálló, kivételes módon Haszaranga mind az ütő-, mind a dobóranglistát vezeti az LPL idei szezonjában! A válasz pedig hamarosan megérkezett: nem fog játszani a döntőben! A kapitányi feladatokat helyette most Anydzseló Mattijúsz látta el. A Dambullát is érte egy csapás: náluk Haszan Alínak kellett kihagynia a meccset sérülés miatt.

A pénzfeldobást a Dambulla nyerte, ők pedig az ütést választották. Az azonban nem indult jól nekik: az első három játszmában nem szereztek határt, csak az ellenfél dobójának, Mudzsíb ur-Rahmánnak a jóvoltából egy majdnem-határt: a fiatal afgán dobó (mostanában nem először és nem másodszor) olyan széleset dobott, hogy azt még a kapus sem érte el, így 5 széles extra lett az Aura jutalma. Aztán, bár Aviska Pranándu hamar kiesett, de utána Kuszal Mendisz és Szadhíra Szamaravikrama stabil társulást alkotott. Stabilat, de nem túl gyorsat: a félidő felére 68/1-ig juttatták a csapatukat. A következő játszmában azonban jött a kimaradó Haszaranga bátyja, Csaturanga da Szilvá, és mindkettejüket kiejtette. Innentől kezdve egészen 14.3-ig ismét nem tudtak határokat ütni az új ütősök, ezek után viszont Dhanandzsaja da Szilvá két hatost is szerzett, majd később még több határa is volt, így 40 ponttal ő lett csapata legeredményesebbje. De a 150 alatti, egészen pontosan 147-es eredmény egy kicsit soványkásnak hatott. Az is igaz azonban, hogy ezen a pályán mostanában nem nagyon kergettek le ennél magasabb célokat.

A szünetben a mintegy három héttel ezelőtti nyitóünnepségen is fellépő Joháni, illetve Romaine Willis szórakoztatta a nagyérdeműt, majd kezdődött a kergetés. Az 5. játszma végéig nagyon simának tűnt minden: Mohammad Hárisz és Kamindu Mendisz szépen gyűjtötték a pontokat, minden játszmában ütöttek határt, és 44 futásig vitték 5 játszma alatt. Ezek után azonban hirtelen lelassult a Kandi játéka, és bár sok kaput nem vesztettek, de néhányat igen, és a pontszerzés jóval nehezebben ment nekik. A 16. játszma végére már 9,25-re nőtt a Kandi győzelméhez szükséges pontarány – az izgalmak tehát fokozódtak! Végül Ászif Alí és Mattijúsz 19 illetve 25 futása révén mégis sikerült a B-Love számára a kergetés úgy, hogy egyetlen dobás maradt hátra. Nem volt semmi ez a befejezés, méltó volt a magas színvonalú 2023-as LPL-hez!

A döntő legjobbjának is Mattijúszt választották meg (az első félidő legtakarékosabb dobója is ő volt), a torna legjobbja pedig természetesen Vanindu Haszaranga lett.

Összességében tehát elmondható, hogy érdekes kis LPL volt ez, és bár még mindig nem értük el összesítve a 100 meccset a bajnokság 4 éve alatt, de azért már egyre szebb kis történelemkéje kezd kialakulni a Lanka Premier League-nak. Az idény előtt elég volt 5 mérkőzés, 27 futás vagy 1 kapu ahhoz, hogy valaki bekerüljön a megfelelő örökranglista első 100 helyére, ma már legalább 7 meccs, 49 futás vagy 1 kapu szükséges ugyanehhez. Ami még mindig nem mondható nagyon komolynak, de már komolykásabb. Tudjuk, ezt nem sok értelme van nézni, de mi szeretjük az ilyen statisztikákat böngészni :)


Alapból nem látható kép
×