Zöld bajnokok a 2023-as Hundredben

2023. augusztus 27. – Szerző: Krikettgalaxis

A nőknél a csalánzöld Brave, a férfiaknál az opálzöld Invincibles nyerte meg a mai döntőt. Előbbi két elvesztett döntő után idén először lett bajnok, míg utóbbi két női bajnoki cím után először lett férfi bajnok.

Száz! (illusztráció)Száz! (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ma este elérkezett a Hundred 3. szezonjának két döntője is. Mindkettőt a londoni Lord’sban, a krikett otthonában rendezték, viszonylag szép számú közönség előtt: a délutáni női döntőre közel 22 000-en, az esti férfira közel 28 000-en látogattak ki – tegyük hozzá, hogy utóbbin szerepelt egy londoni csapat (még ha nem is a hazai Spirit), míg előbbin nem.

A nők mérkőzésén az immár harmadszor döntőbe jutott Southern Brave az első döntőjét játszó Northern Superchargers ellen lépett pályára, azaz a legdélebbi klub a legészakabbi ellen. De például az amerikai polgárháborúval ellentétben itt a déliek nyertek – nem utolsó sorban Danni Wyatt gyönyörű 59-es játékrészének köszönhetően. Szépre sikerült tehát Anya Shrubsole búcsúja is, aki már nyár elején bejelentette, hogy a Hundred után végleg visszavonul mindenfajta krikettől. Ebben a döntőben ő is játszott, és egy szerzett kapuval vette ki a részét a sikerből. A leedsi lilák azzal, hogy másodikak lettek, biztosan nem elégedettek, annak ellenére sem, hogy eddig ez történetük legjobb eredménye, beleértve a férfiak és a nők teljesítményét is.

A férfi dőntőben, ami egyébként véletlenül pont a világtörténelem 100. férfi Hundred-meccse volt, hamar úgy tűnt, a meccs kicsúszik a londoni zöldek kezéből: 36 dobás után ugyanis 34/5-öt mutatott náluk az eredményjelző. De éppen néhány órával ezelőtt ért véget a világ egy másik táján egy igen érdekes Húsz20-as meccs, ahol az 5. vagy alacsonyabb rendű ütősök világrekord mennyiségű futást hoztak: úgy látszik, ez, még ha nem is tudtak róla, valami természetfeletti módon megihlette az Invincibles 6. és 7. rendű ütősét: James Neesham és Tom Curran innentől kezdve 161 pontig vitte föl a csapatot a félidő végére, és egyikük sem esett ki. Az ellenfél, a Manchester Originals szintén lassan kezdett, de később sem tudtak igazán begyorsítani, így lassan az ő kezükből csúszott ki a helyzet – végül 14 futással veszítettek. Ez volt egymás után a második ezüstérmük, míg az Oval Invinciblesnek az első férfi aranyérme.

A szezon legjobb női játékosának Marizanne Kappot választották (147 futás + 11 kapu), míg a férfiaknál (kicsit meglepő módon) Jamie Overtont jelölték erre a címre. Ő 202 futást és 3 kaput szerzett.

És végül egy kis értelmetlen statisztika: az ember szívesen mondaná, hogy egy torna történelmében bekerülni a legjobb százba az nagyon nagy dicsőség. Egyelőre a Hundred esetén, a mindössze 3 évnyi tornatörténet miatt ez nem mondható el, de azért egy kicsit jobban mondható már, mint tavaly. Az idény előtt a nőknél 6 mérkőzéssel, 11 futással vagy 1 szerzett kapuval be lehetett kerülni az első százba, most a szezon végén már legalább 8 mérkőzés, 22 futás vagy továbbra is 1 kapu szükséges ehhez. A férfiaknál az indulás előtt 7 mérkőzés, 33 futás vagy 1 kapu kellett hozzá, most már 9 meccs, 59 futás vagy 3 kapu szükséges. Most már egy kicsit valóban nagyobb dicsőség bekerülni az első 100-ba!


Alapból nem látható kép
×